I veckan var jag med på en, i brist på bättre ord, minikonferens med ca 20 personer. Det var mest hovslagare men även veterinärer och en veterinär som också är kiropraktor. Anledningen till sammankomsten var en skoning som gick tokigt så – inget ont som inte har något gott med sig. Men jag börjar väl från början…

Förra gången vi skodde Nibbe Blå så beslöt hovslagaren att göra en mindre justering för att hans ena framben är något snett. Hästen sätter i utsidan av hoven först när han går och för att hjälpa upp den isättningen så tog han ner lite mer på utsidan. De första dagarna efter skoningen var det inga problem men när jag red dag tre så var han oren på höger fram, vilket är hans sneda ben. När jag kollade med värmekameran så såg det ut så här:

IR_3489

Eftersom jag har sett honom många gånger i kameran så vet jag hur han brukar se ut. När jag ser på denna bild så är jag inte helt nöjd med den röda fläcken på hans högra framknä. Med andra ord – den brukar inte vara där, vilket gör att jag antar att där finns en ansträngning. För övrigt så ser det okej ut.

Hur som helst, jag ringer hovslagaren som kommer ut morgonen därpå med en annan hovslagare som tar över fallet. Dagen innan fick han Biolightbehandling och på natten har han fått stå med back on track på knät och ser då ut så här, som synes så är den röda markeringen på knät borta.

IR_3501

När hovslagarna kommer så bestäms att han ska få en kil på innersidan av hoven. Den slås på och när han går med den så är isättningen i marken mycket jämnare. Nibbe går ut i hagen och allt är frid och fröjd – nästan. När jag åker därifrån så rullar mitt mantra i skallen ”If it´s not broken – don´t fix it”. Och med det menar jag att ingen har innan brytt sig om hans sneda framben och han har funkat ändå. Kanske ska man bara låta det vara?

Sex timmar senare kommer jag ut till stallet igen. Nibbe kan då knappt gå på benet och värmekamerabilderna ser ut så här:

IR_3505

IR_3511

IR_3523

IR_3525

Han är varm i hoven och har en mycket tydlig hot spot i knät. De nedre bilderna är hoven från utsidan och insidan. Där förefaller han vara något varmare på utsidan och min slutsats är att kilen har förändrat benställningen så att leder i knät har komprimerats och ligament på utsidan hov har tänjts ut. Så klart ringer jag hovslagaren igen som kommer ut någon timma senare och tar bort kilen. Morgonen efter är han fortfarande varm i hoven men på kvällen, ca 28 timmar efter att kilen tagits bort ser han ut så här:

IR_3547

IR_3549

Hovarna är åter jämna och hot spot i knät är ”lugnare” och jag kan inte dra någon annan slutsats än att det var kilen som störde honom. Hovslagaren tyckte att hela ”historien” var intressant och undrade om vi inte kunde vara i stallet och kolla på Nibbe vid deras nästa möte (ett gäng hovslagare och veterinärer i Västra Götaland och Halland)? Absolut! svarade jag såklart och där var vi alltså nu i veckan.

Jag visade bilderna här ovan och berättade om mina slutsatser. De som hade synpunkter sa att det inte var troligt att knät skulle bli påverkat eftersom det finns så många fler leder under knät som kan kompensera kilen innan det skulle synas i knät, vilket jag kan hålla med om men ändå… värmekameran ser det den ser och en hot spot i hans sneda knä ÄR varm. Vidare så tittade vi på honom när han rörde sig både med och utan kilar (på båda framhovarna denna gång) och han blev även röntgad med och utan kilar. På dagen hade vi också filmat honom med höghastighetskamera och den filmen blev också analyserad. Alla hovslagare var så klart mest intresserad av hovisättningen och alla, plus röntgen och filmer, var överens om att han bör ha någon typ av korrigering för att inte belasta sig fel med höger fram. Däremot kommer det inte bli någon mer kil utan korrigeringen får göras i hoven direkt.

Själv var jag mest intresserad av vad veterinärerna gjorde och sa och framför allt veterinären som också är kiropraktor. Hon gick igenom honom och kom fram till att framme i halsen finns ingen störning, bröstryggen ok, länd något stum (”alla” travare har det) och runt korset så var han orörligare i vänster sida. Det diskuterade vi lite fram och tillbaka. Han har ju haft problem i höger höft och det är ju alltid intressant det där om vad som är hönan och vad som är ägget…? Två veterinärer klämde honom rejält på rumpan och kom fram till ”att det är något på höger sida”. Själv håller jag med om att det är något på den sidan, i musklerna i länden är han nåååågot stummare på höger sida och höger rumpa (gluteus) är ofta något mer stum och han är även något ”högre” i musklerna på den sidan (det är även höger sida han blev behandlad i höften). När jag berättade att han blivit justerad för snedhet i bäckenet så fick jag dock nästan onda ögat av två stycken, de menade att hästar inte kan vara skeva i bäckenet men vad de sa om det, och vad jag själv tror, sparar jag nog till ett annat inlägg.

När alla klämt och kikat färdigt så frågade jag vet/kiropraktor vad hon tyckte att jag skulle göra med Nibbe? Hon sa att: ”För mig är detta inget frambensproblem, hans eventuella bekymmer sitter i baken men sätt igång honom, gå på din känsla. Känner du att han inte funkar så boka tid hos Husaby och ultraljuda SI-lederna för eventuella ligamentsskador.”

Jag tyckte det svaret kändes bra så nu väntar vi bara på att den &##¤%%&%¤ snön ska försvinna och tjälen ska släppa så det finns något att sätta igång på…

Avslutningsvis, my GOD vad vissa veterinärer TAR I när de palperar! Jag tycker att jag klämmer ganska rejält många gånger när jag känner igenom hästar men jag inser att jag inte ens är i närheten… Vilket får mig att undra… var går gränsen? Även frisk vävnad gör ju ont när man trycker tillräckligt hårt… Eller…?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap