Ytterligare ett år har gått med Equiband. Drygt 300 sålda system och jag har samlat på mig ännu mer erfarenhet och tankar om detta fantastiska hjälpmedel. I stort sett varje dag bevisar det sin effektivitet på hästar som av någon anledning behöver hjälp med sin kropp i arbete. Framför allt för ryggrehab är det helt outstanding eftersom det kan hjälpa hästen att aktivera bukmusklerna, slappna av, länga överlinjen och arbeta på ett önskat sätt som är omöjligt med inspänning.

crea

Finns det studier på Equiband än?
Nu finns det två mindre studier som är intressanta i sammanhanget. I den första har man tittat på vad som händer i hästens ryggrad när den arbetar med Equiband, där man kom fram till att ryggraden stabiliseras. Detta är ypperligt för man vill ha en rörlig men stabil ryggrad för hållbarhet och prestation. Det fina med Equiband är att ryggraden stabiliseras med hjälp av magmusklerna och de större musklerna i ryggen då kan arbeta dynamiskt med rörelse. Motsatsen, vilket många hästar tyvärr dras med, är att dessa ryggmuskler får jobba statiskt med att stabilisera. Eftersom rörligheten då går förlorad blir resultatet en instabil och orörlig rygg som i förlängningen riskerar mer och mer sänkt. I den andra studien har man tittat på vad som händer med ryggmuskler och steglängd när man longerar fritt, med inspänning eller med pessoasele. Där kom man fram till att både muskelaktivitet och steglängd påverkas negativt av inspänning och/eller pessoasele – dvs inget man önskar för vare sig, rehab, hållbarhet eller prestation. När jag jobbar hästar med Equiband/Equibodybalance så ser jag tydligt positiva förändringar i både steglängd och ryggverksamhet och jag hoppas, för de som är beroende av studier, att de studier som pågår (mig veterligen två st) visar på talande siffror.

Uppdatering – i en studie har man tittat på hur Equiband påverkar stabilitet i ryggraden samt asymmetriskt rörelsemönster och kommit fram till positiva förändringar på båda.
studie equiband

Hur hårt ska banden spännas?
Det är vanligt att man spänner magbandet för löst och rumpbandet för hårt. Vad som händer då är framför allt att man hämmar rörligheten i bakbenen. Eftersom bakbenen rör sig på ett annat sätt än magen så känner hästen banden även om de inte är så hårt spända. Här en film som ger en hint om hur hårt det kan vara lämpligt att spänna när banden är färdigjusterade för hästen.

Måste man använda båda banden för effekt?
Nej, på vissa, framför allt äldre, hästar kan det till och med vara så att båda banden blir ”för mycket”. Att enbart använda rumpbandet finns egentligen ingen anledning medan enbart magbandet faktiskt kan göra underverk och jag fullkomligt ÄLSKAR det. När hästen aktiverar raka bukmuskeln händer det till synes små grejer i kroppen som får stora och bra konsekvenser på flera håll. Till exempel stabiliseras länden på ett sätt som förutom skapar förutsättningar för stark rygg även ger bakbenen möjlighet att skjuta ifrån med kraft samt ger knäna en bättre vinkel och stabilitet.
aktivera magen

Till skillnad från oss så går två av de kraftigaste framåtdrivande musklerna (Gluteus superficialis/maximus & Gluteus medius) över leden mellan länden och korsbenet på hästarna. Detta innebär att hästarna är mer beroende av stabilitet i detta området för att kunna utveckla muskelkraft. Vid instabilitet i området kommer dessa muskler aldrig kunna utnyttjas till fullo eftersom kroppen skyddar sig mot skada bland annat genom att försvaga muskler i vissa lägen. Många hästar som har bekymmer i detta område får också ofta problem med till exempel bakknän och vid olika starka bakben finns risken att det starka benet drar ryggen ryggen åt sin sida som skapar problem som förvärras över tid.
gluteus hästhuman

Nu förstår du säkert varför jag älskar magbandet och även om det inte alltid blir några spektakulära rörelseförändringar vid första anblicken av magbandet så händer det MYCKET i kroppen som skapar värdefulla förutsättningar för hästens hållbarhet och prestation.

Hur länge ska man använda banden?
Det beror både på häst och syftet med Equibandet på just den hästen. Ja, hästen kan absolut få träningsvärk av att använda Equiband men det är i sin tur beroende på hur man använder det. En häst som ändrar mycket i sitt rörelsemönster har större risk att få träningsvärk. Eftersom banden hjälper hästen till mer samling kan det också orsaka träningsvärk vilket man behöver tänka på. På hästar som behöver det för rehab vill jag gärna kombinera det med Equibodybalance. Då handlar det ju inte om någon samling och inte ens ryttare på ryggen. Ofta har jag bara magbandet på man jobbar bara i skritt och trav och då tycker jag det kan vara ok med upp till 40 min varannan dag (inkl uppvärmning) redan från början. Obs! Alltid individuella upplägg baserat på häst och bekymmer!


På hästar som kanske är oliksidiga eller jobbar ojämnt med bakbenen behöver man fasa in Equibandet korta stunder i början och även ge dem dagar utan band emellanåt så man inte stressar vävnader. Man kan börja med ca 15 minuter och efter hand öka tiden. (Detta gäller enligt mig för övrigt alltid när man byter utrustning, underlag, ryttare mm. ALLT bör fasas in med både eftertanke och omtanke).

På friska hästar som jobbar jämnt och man vill använda Equiband som ett understöd till ökad samling eller inlärning av ny rörelse kan man använda det vid lite längre tillfällen just när det behövs. Då kan man koppla på banden under vissa moment under passet och låta hästen få gå utan i pauser.

Lite generellt kan man tänka hur man själv skulle göra om man bestämt sig för att springa en mil på en vecka. Kanske springer man lite varje dag, kanske fem km två gånger eller så springer man hela milen första dagen och återhämtar sig resten.

Har jag nytta av Equiband på mina travhästar?
O ja! Många travhästar har större problem i ryggen än vad man kanske kan tro eftersom många av dom sällan rids. Trav är generellt en relativt påfrestande gångart för ryggen, framför allt om hästen inte ”hittat” sina bukmuskler utan stabiliserar ryggraden med hjälp av ryggmusklerna. Då hamnar ryggen i statisk spänning både rörelse och kraft går förlorad. Som beskrivet ovan har man ju så klart även stor nytta av goda förutsättningar för optimal kraftutveckling från bakbenen.

Equiband är avancerat och kan skada hästen, en utbildad måste väl passa in banden?
Denna fråga (ibland utformad som ett påstående) dyker upp då och då. Jag förstår frågan men undrar om den inte vid närmare eftertanke silar mygg och sväljer kameler. Jämfört med de skador som ett missanpassat bett, sadel eller graman (som man kan köpa i vilken ridsportaffär som helst utan instruktioner) kan åstadkomma så kommer inte Equiband i närheten ens om det är felanpassat. Men absolut, Equiband kan, precis som all utrustning om den felanvänds, ge oönskade konsekvenser. I Equibands fall är det oftast kopplat till för hårt spända band samt hur länge hästen får jobba med banden. Information om detta följer med när man köper systemet samt finns även på flera ställen här i bloggen. Kunder är välkomna att höra av sig med frågor och jag kan även anlitas för individuella inpassningar. För hästar i rehab kan det vara lämpligt att få hjälp med individuellt upplägg med både bandspänning och övningar.

 

 

 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap