Equiband – årets julklapp 2014 enligt islandshästnyheter! Länk

Första gången jag såg Equiband var i Ridsport Special höst 2012. Det var en artikel om hur djursjukgymnaster jobbar och jag kände direkt att detta var en produkt som jag ”trodde på”, ville veta mer om och även testa. Jag tog reda på mer och beställde ett system (som det kallas för) via Equicore Concepts i USA.

home3

Bakgrund
Systemet är framtaget av framför allt två personer. Dr Narelle Stubbs som är: Physiotherapist, Clinician, Researcher, BappSc(PT), M.AnimST(Veterinary Physiotherapy), PhD (Equine Back Pain), Research Associate (McPhail Equine Performance Center, Michigan State University USA), Australian Equestrian Team Physiotherapist (Horse & Rider 2008-current) samt Dr Hilary M. Clayton som man kan läsa mer om här men för att göra en lång historia kort – hon har varit president of the Association for Equine Sports Medicine och är medlem i The International Equine Veterinarians Hall of Fame.

I alla fall jag känner mig helt trygg med upphovsmakarna till Equiband och kan inte hitta något som helst argument för att de skulle skapat något annat än ett väl genomtänkt system för att skonsamt och effektivt hjälpa hästar till bättre hållbarhet och prestation.

Systemet bygger även på en bok med tillhörande CD som heter Activate you horses core som Dr Stubbs och Dr Clayton har publicerat. 

Vad är Equiband?
Systemet består av en kraftig vojlock med fästen för två kraftiga elastiska band, ett som går under magen och ett som går runt bakbenen. Materialet i banden liknar det som sjukgymnaster inom humanvården använder men är framtaget speciellt för användas på häst, bland annat för att kunna ge rätt motstånd, för att banden ska ligga still samt för att kroppen inte ska adaptera (vänja sig), för då uteblir effekten.

concept1

Hur fungerar Equiband?
För att förklara detta på ett enkelt sätt så målar jag upp två situationer:

1 – Du befinner dig på ett gym och tränar styrketräning. Du hoppas och tror att du gör rätt när din personliga tränare (PT) kommer fram och ”petar lite här och lite där” dvs korrigerar din teknik. Du känner omedelbart skillnad (ganska ofta blir det jobbigare, eller hur 😉 ) och i och med teknikförändringen så har du ändrat träningen från slitage till uppbyggande träning (jo, styrketräning med felaktig teknik är snarare nedbrytande än uppbyggande). Troligtvis så kommer din PT att behöva påminna dig om tekniken ett antal gånger men till slut så sitter den där – du har blivit kroppsmedveten och sk ”banat in” ny/rätt teknik. På samma sätt kan Equicore hjälpa dig att bli din hästs PT – du har ett verktyg som gör att du kan ”peta” och korrigera tekniken dvs hjälpa hästen till bättre kroppsmedvetenhet.

2 – För att förklara hur banden faktiskt hjälper till att runda hela hästens överlinje så kan man säkerligen gå in på detaljer om hur alla dessa nerver, muskler och leder hänger samman och reagerar tillsammans men jag försöker mig i stället på en enklare variant:
Om du står rakt upp och ner och någon måttar ett slag mot din mage, vad händer då? Jo, du rundar ryggen och hals och tippar även in bäckenet – dvs exakt det vi vill att hästen ska göra för att bära upp sig själv och ryttaren på ett hållbart sätt. Banden stimulerar receptorer i hästens hud och hårsäckar som i sin tur aktiverar de muskler som rundar överlinjen. När man ser hästen jobba med Equibandet blir det tydligt att det plötsligt blivit mer naturligt att sänka huvudet än att höja det.

Dessutom hjälper bandet under magen till att släppa spänning i ryggen.
En muskel kan bara göra två saker, 1 – dra ihop sig (spänna sig), 2 – släppa sin spänning. Den kan alltså inte länga sig på kommando. Enda sättet för muskeln att länga sig är att den fått ett kommando att släppa spänningen vilket oftast beror på att muskeln på andra sidan leden samtidigt fått ett kommando att dra ihop sig. Eftersom bandet under magen uppmanar bukmusklerna att dra ihop sig kommer det även att gå signaler till musklerna i ryggen att släppa på sin spänning. Detta är så klart en mycket värdefull effekt på många hästar.

bild (4)

Hur använder man Equiband?
Systemet är tänkt att användas dagligen i början för att sen fasas ut och användas med jämna mellanrum eller när man ska ta ett steg upp på utbildningsskalan. När man börjar med Equiband är det viktigt att korta ner ridpassen. Precis som för oss – på gymmet när vi börjar använda rätt teknik – så är dessa muskler ovana och blir fort trötta. Man kan använda systemet både vid arbete vid hand, på volt eller vid ridning.

Exakt hur systemet används är olika från häst till häst, man får helt enkelt prova sig fram. Vissa hästar behöver mer spända band än andra, vissa går bäst med båda banden och vissa med enbart det ena. Köper man ett system följer det med en beskrivning om hur man bör gå tillväga för att anpassa banden på hästen.

På vilka typer av hästar använder man Equiband?

  • Unga hästar – vid träning för hand eller på volt för att stärka bålen inför uppsutten träning.
  • Äldre hästar – för att öka och behålla rörlighet och styrka i ryggraden.
  • Uppträning – efter en längre period av vila, inför uppsutten träning.
  • Rehabilitering – efter skada, sjukdom, ledbehandling eller operation (till exempel buköppning).
  • Sportslig prestation – förbättring genom optimal aktivering av bålmusklerna.

Det är dessa syften som Equicore Concepts själva rekommenderar och jag skulle själv vilja lägga till att gärna prova systemet på mentalt spända hästar eftersom många hästar blir lugna och kommer till avslappning av banden.

Jag vill dock poängtera att hästen ska vara frisk, alternativt ha fått en diagnos av veterinär, när man använder Equiband. Vid misstanke om att hästen inte är helt frisk i ryggen eller om hästen visar obehag eller går ojämnt av Equiband bör man kontakta veterinär för vidare konsultation. Dessutom bör man ha med sig att om hästen arbetar korrekt med banden för hand eller på volt men inte under ryttare så kan det bero på sadeln och/eller obalanserad ryttare. 

Finns det studier på Equiband?
Systemet bygger på human idrottsmedicin så generella studier på hästar finns det mig veterligen inte, däremot pågår det en studie om Equiband och rehab på buköppnade hästar. Studier på hur nerver, muskler och leder samarbetar som svar på stimuli finns det säkert att läsa för den som är riktigt insatt men personligen så har jag inte känt att jag måste se några studier för ”att tro på” den här produkten. Man kan ju se och känna att den funkar på samma sätt som man kan med mycket annan utrustning. Sen finns det ju så klart en massa individer och en massa förutsättningar som gör att vissa säkert får bättre resultat än andra – ungefär som på gymmet…

Uppdatering. Nu finns en mindre studie på Equiband och hur systemet stabiliserar ryggen. Läs gärna.

 

Bilder tillhör Equicore Concepts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap