Det har dykt upp en del frågor längs vägen med Equiband och här har jag tänkt att samla de jag hittills fått och kommer även att fylla på efter hand med fler så hör gärna av dig om du har några! 🙂

Varifrån kommer Equiband?
Företaget bakom Equiband heter Equicore Concepts LLC och ligger i USA. Upphovsmakarna heter Narelle Stubbs och Hilary M. Clayton. Narelle är bland annat Australiens landslagsfysioterapeut för både häst och ryttare och Hilary är en av världens mest välkända veterinärer.

Kan man köpa Equiband i ridsportbutiker?
Nej. Equicore Concepts är väldigt noga med vilka som säljer deras produkt och de är måna om att återförsäljarna är väl insatta i hur Equiband och hästen fungerar tillsammans. Återförsäljarna får i sin tur inte heller sälja till butiker utan endast direkt till kund.

Finns det studier på Equiband?
Systemet har sitt ursprung i hur sjukgymnaster på humansidan arbetar för att aktivera muskler som av en eller annan anledning inte “gör sitt jobb” och det är garanterat väl studerat och dokumenterat att och hur det fungerar annars hade det inte ingått i humanbehandling under landstingets ansvar. Studier, behandlingar, med mera som avser människans rörelseapparat kan man faktiskt relativt enkelt överföra på hästarna då vi i mångt och mycket fungerar på väldigt lika sätt (det gäller dock inte exempelvis matsmältningsapparaten). Att Equiband fungerar behöver man nog inte studera särskilt ingående för det kan man enkelt se med blotta ögat, däremot så är det studier på gång om hur Equiband exempelvis kan hjälpa hästar som genomgått buköppning, så snart jag vet mer kommer jag att publicera resultat här på bloggen.

Vad är syftet med Equiband?
Enkelt förklarat kan man säga att syftet med Equiband är att hjälpa hästen att bli mer kroppsmedveten samt hjälpa den att hitta ett bättre och mer hållbart rörelsemönster. Man vill “flytta över bärkraften” från ryggen till bukmusklerna så att ryggmusklerna istället kan ägna sig mer åt att vara en aktiv del av rörelsekedjan och på så sätt öka förutsättningarna för ett skonsamt och ekonomiskt sätt för hästen att röra sig. Dessutom är “fria och rörliga” ryggmuskler en förutsättning för att de ska kunna stärka sig.

Det ser ut som att banden ligger an hela tiden, hur kommer hästen undan för trycket?
Detta är en intressant fråga som har sitt ursprung ur en kommunikatorisk synvinkel i allmänhet, och att hästen ska gå undan för tryck i synnerhet. Att jobba med kommunikation/beteende innebär i många fall att man med olika metoder exempelvis; belöning (positiv förstärkning) eller tryck (negativ förstärkning) vill skapa eller ta bort ett beteende. Man upprepar sitt eget beteende och lär in/bort ett beteende hos hästen med hjälp av sitt verktyg. Equiband är inte tänkt att användas som ett sådant verktyg. Funktionen hos Equiband ligger i en fysiologisk respons mellan stimulerade receptorer som ger aktivitet i muskler efter kommunikation via nerver. Man kan säga att man vill göra kroppen (hjärnan) medveten om vissa muskelgrupper som “somnat av” (kanske efter en skada) eller aldrig blivit riktigt aktiverade (fått korrekt träning) Det är alltså inte ett beteendemönster man vill förändra, man vill förändra/supporta ett rörelsemönster

Bandet runt baken, är det tänkt som styrketräning för rumpan?
Nej, många associerar banden med en typ av band som används inom human styrketräning men det finns inget sådant syfte med Equiband. I praktiken så skulle ett hårt spänt band runt bakbenen kunna användas för styrketräning av lårets baksida och till viss del muskler i rumpan men då är man fel ute som användare. Användningen ligger mer i en känsla som ska “väcka nya connections” mellan muskler och hjärna.

Vad gör bandet runt magen?
Bandet under magen har som syfte att göra hästen medveten om bukmusklerna. Bandet ger en retning till hjärnan om att här finns också muskler – aktivera dem! När då hästen aktiverar (drar ihop) bukmusklerna så kommer ryggmusklerna släppa sin spänning (enda sättet för en muskel att länga sig) och överlinjen rundas. Då har ryggmusklerna fått den frihet de behöver för att skapa rörelse och för att stärka sig. Bandet under magen kan man spänna ganska hårt.

bild (4)

Vad gör bandet runt bakbenen?
På samma sätt som magbandet så har bandet runt bakbenen till uppgift att göra hästen (hjärnan) medveten om muskler som behöver aktiveras. Detta bandet uppmuntrar även hästen att trampa under sig mer med bakbenen vilket ytterligare rundar överlinjen samt flyttar bak tyngdpunkten. Förutom detta så har “bakbensbandet” även en funktion i att ge hästen en referenspunkt för att arbeta jämnt med bakbenen. Om hästen inte tar för sig lika mycket med bakbenen så behöver man ju först och främst utreda varför. Det kan röra sig om ett tillstånd som behöver behandlas av rätt profession (veterinär, equiterapeut, hovslagare, massör) och då får man se till att konsultera med dessa först. Många gånger så rör det sig om ett felaktigt inlärt rörelsemönster och oftast kommer detta efter en skada. Om hästen av någon anledning går och avlastar ett ben under en längre tid så kommer det rörelsemönstret att befästas och då är kan det vara svårt att bli av med. Kroppen har helt enkelt vant sig och känner inte längre att den ena sidan inte är lika aktiv längre. Här är Equiband ett suveränt hjälpmedel. I och med känslan från bandet runt bakbenen så får hjärnan signaler om att rörelsemönstret är ojämnt och kommer därmed att begära mer aktivitet från den svaga sidan. Detta band kan man inte spänna lika hårt som magbandet eftersom det i praktiken kan hindra bakbenets rörelse bakåt och det är inte alls meningen.

Vad är det för material i banden och funkar det inte lika bra med en täckgjord/benlinda?
Materialet i banden är en typ av latexfri gummi och framtagen specifikt för att användas till hästar och Equiband. Liknande används av sjukgymnaster på humansidan för exakt samma sak dvs “väcka” inaktiva muskler. Banden behöver kunna ge relativt mycket motstånd utan att skava, brännas eller stasa. En av anledningarna till att de behöver spännas tillräckligt hårt är att annars kommer kroppen så kallat adaptera till känslan. Detta betyder att effekten kommer avta allteftersom kroppen vänjer sig vid känslan. Man kan alltså använda sig av annat material men det kommer troligtvis inte funka lika bra och definitivt inte lika länge. Bandet för magen är märkt med AB (abdominal) och bandet runt bakbenen HQ (hindquarters). När man väl har passat in banden går det bra att klippa av det som är över.
bild (4)

Vad händer om hästen börjar röra sig ojämnt/sämre av Equiband?
Om hästen börjar röra sig ojämnt med Equiband så bör du avbryta och se till att få hästen undersökt av veterinär. I detta fall så rör är det högst troligt att hästen har ett bekymmer någonstans som den har gått och maskerat. När banden kommer på och uppmuntrar hästen att röra sig på ett jämnt sätt så kommer rörelsestörningen att “avslöjas” vilket i det långa perspektivet är bra då det nu får tillsyn innan det hunnit utvecklas till något värre.

Funkar Equiband på alla hästar?
Om du inte får någon effekt av banden så är de med allra största sannolikhet för löst spända. På en del hästar får man spänna ganska mycket för att få effekt dels för att de av naturen är lite mer “okänsliga” men ibland även för att de är så vana vid väldigt mycket intryck från ryttare både i mun och i sidor så att de helt enkelt är en aning “avstängda”. Jag är tämligen säker på att jag 10 gånger av 10 får mer effekt på ett 4-årigt fullblod än på en 15-årig ridskolehäst så förstår du vad jag menar. Om man ändå inte skulle få någon effekt så skulle det kunna röra sig om nervskador (dvs kommunikationen både från och till musklerna är trasig) och/eller kraftiga låsningar i ländryggen.

Min häst är väldigt känslig och kommer aldrig att acceptera banden.
Jag tror inte att detta kommer vara något problem. Tvärtom blir de flesta hästar både lugna och fokuserade av banden och en del använder dem faktiskt delvis främst i syftet att få hästen mer “här och nu”. Visst finns det de hästar som bockar lite i början (har själv dock inte varit med om det) och det är en av anledningarna till att man rekommenderar att longera med banden innan man sitter upp men eftersom banden ligger an och inte fladdrar runt benen så brukar de lugna ner sig ganska fort. Har du en häst som du vet är väldigt känslig kan du spänna banden lite hårdare redan från början så du inte riskerar att de fladdrar.

Kan man jämföra Equiband med Pessoasele?
Nej! Equiband och Pessoasele har inget med varandra att göra. I Pessoaselen vill man stoppa in hästen i en ram, dvs forma hästen utifrån. I Pessoaselen är tänket precis som jag varit inne på tidigare med tryck och att komma undan detsamma. Om hästen kämpar emot Pessoaselen så kommer den känna obehag och om den formar sig efter selen (dvs viker undan för trycket) så kommer det att kännas behagligare. Här handlar det alltså om negativ förstärkning som det kallas för i kommunikationstermer. Equibandet vill istället hjälpa hästen till rätt form inifrån dvs genom att; skapa en känsla i ett område som i sin tur skickar signaler i hjärnan som i sin tur skickar signaler om mer aktivitet i området. Dessutom skiljer sig Equiband och Pessoaselen på tre viktiga punkter: 1 – Pessoaselen går via munnen. 2 – Pessoaselen utelämnar bukmusklerna. 3 – Man kan inte rida med Pessoaselen vilket går alldeles utmärkt med Equiband.

Kan man skada hästen med Equiband?
Jag skulle vilja påstå att all utrustning kan skada hästen om den är felaktigt använd. I Equibands fall så handlar det i så fall om att man använt systemet för länge – särskilt i början. När hästen börjar aktivera muskler som inte arbetat eller som arbetat felaktigt så kommer de fort bli trötta och i värsta fall kan överansträngningen leda till inflammation. Därför är jag noga med att påpeka – och det står även tydligt i användarguiden – att man försiktigt ska vänja hästen vid banden och det nya rörelsemönstret. Använd max 10 – 15 minuter de första gångerna och utöka sen tiden efter hand.

Är det meningen att man alltid ska rida med banden sen?
Nej, det ska inte behövas. Meningen är att man använder systemet ganska frekvent i början när sen hästen har vant sig vid och banat in det nya rörelsemönstret så kan man använda det då och då som en påminnelse eller använda det som ett stöd när man ska lägga till ett nytt moment i träningen. Det kan vara väldigt skönt och inte minst effektivt att slippa behöva både rida ihop hästen och lära den nya tekniker. Att kunna fokusera mer på hur hästen använder sin kropp i sidled och låta Equibandet hjälpa till med att “hålla hästen i rätt form” tycker jag är en av Equibandets stora fördelar.

Ska det behöva vara så dyrt?
Allting är ju relativt och en person med extremt stor erfarenhet av “ridsportdetaljhandeln” har bedömt prisnivån som mycket rimlig. När Equicore Concepts har fått betalt, frakten från USA är betald samt införselavgifter till svenska tullen är betalda så landar min utgift inte särskilt långt under mitt försäljningspris.

Vad ingår i priset?
Det ingår ett stadigt schbrak, två par band (dessa kan man även köpa lösa när de första slitits ut), en användarguide på svenska samt påsar till både band och schabrak.
bild (2)

Hur vet man vilken storlek man ska välja?
Storlekarna S, M & L är anpassade efter höjden på hästen. S = 130 – 150 cm, M = 150 – 170 cm och L = > 170 cm. MEN! Jag misstänker att våra svenska hästar kanske är lite bredare än de amerikanska för jag får ofta gå upp en storlek. Det som händer om hästen är lite bredare är att clipsen på schabraket kommer för högt upp och bandet runt baken åker upp. Även på hästar med mycket bakbensaktion eller raka bakben (knä och has) så har bandet en tendens att åka upp. Det är bättre att ta för stor storlek än för liten. Man kan ju alltid lägga schabraket lite längre fram om magbandet skulle hamna för långt bak på grund av stor storlek. Det finns också en XS som jag kan beställa hem vid behov.

Har du några bra tips när man passar in banden?
Jag tycker att det bästa är att börja longera hästen en stund. Inga inspänningstyglar utan bara lina i inner bettring alt. kapson. Låt hästen få nosa på banden och “rubba” gärna lite försiktigt med banden under magen och runt bakbenen. Därefter sätter man på ena bandet (om du tror att hästen reagerar för band runt baken kan du börja med magbandet annars spelar det inte så stor roll) så det ligger an utan att fladdra – longera sen en stund så hästen får vänja sig vid känslan av bandet. Därefter spänner man bandet – kanske till och med två gånger. Longera en stund i båda varven och notera hur hästen rör sig. Ta sedan av första bandet och byt till nästa – gör om samma procedur. Nästa steg är att sätta på första bandet igen och nu longera med båda banden en stund. Till sist rider man med båda banden på och det är inte alls omöjligt att man får en WOW-upplevelse. Om man inte får det första gången så är chansen ännu större nästa dag. Då kan man börja med att värma upp hästen utan band och sen sätta på båda banden direkt och rida med dem i max 15 minuter. Då brukar de flesta känna stor skillnad på hästen 🙂

Måste man ha båda banden för att få effekt?
Nej, det är individuellt. En del använder bara det ena och en del bara det andra. Vill kan hoppa lite högre hinder kan det kanske vara lämpligt att endast använda magbandet och en del får tillräcklig effekt av att bara använda ett av banden.

Vad kan jag förvänta mig av Equiband?
Alla som hittills har köpt Equiband är mig veterligen väldigt nöjda och jag vågar nog lova dig att du kommer ha roligt med Equiband. Det kanske låter konstigt men när jag själv sätter på banden på min häst efter uppvärmning så rider jag runt och ler. Det börjar alltid med att min häst slår i bakhovarna i fram de första varven och jag känner tydligt hur ryggen kommer upp. Därtill kan jag vara mycket lättare i handen och jag kan fokusera på detaljer som gör det roligt att rida som min egen sits, att ta hästen framåt i utbildningen och “finlir”. Handen på hjärtat hur många tycker egentligen att behållningen av ridpasset är att kämpa med att få ihop hästen mellan hand och skänkel för att flytta bak tyngdpunkten? För väldigt många ryttare är ridpasset en kamp och väldigt mycket fokus bara på att få hästen i rätt form. När passet börjar närma sig sitt slut har det äntligen släppt och man har inte längre 200 kg i händerna – då är det dock dags att lägga av och nästa dag börjar det om igen. Att slippa det momentet och istället komma framåt på ett konstruktivt sätt och dessutom med en lättare hand tycker jag lätt motiverar till att i alla fall hyra ett system och prova.

Det var väl de frågor jag stött på hittills. Har du någon annan fråga är du välkommen att höra av dig!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap