Här förutsätter jag att man har för-anpassat längden på banden i stallet så man har två band som sannolikt kommer passa samt att hästen har fått känna känslan av banden när den står lugnt i stallet. Inpassningen gäller friska hästar. För hästar som genomgår rehab så måste inpassningen göras av någon med erfarenhet av inpassning om som kan avgöra hur hästen använder sin kropp och hur den kommer påverkas av träning i banden samt lägga upp ett lämpligt träningsschema.

1 – För att få förståelse för hur banden påverkar hästen måste man först veta hur hästen använder sin kropp utan band. Vi använder oss av metoden Equibodybalance där vi analyserar: hästens steglängd, rörlighet i hela överlinjen, rörlighet i bogar och höfter, stabilitet i halsbas, länd och bakknän, balans mm. Utan att först känna till detta är det omöjligt att avgöra hur hästen påverkas av banden på kort och lång sikt.

Gå bredvid hästen en bit ifrån så du tydligt kan se hur den använder hela kroppen. Hur rör den huvud och hals? Hur rör det sig i bogarna? Har den lika mycket övertramp med båda bakbenen? Håller den svansen åt nåt håll osv. Uppmuntra så långa kliv som möjligt, vissa begränsningar syns inte förrän man börjar närma sig maximalt rörelseomfång. I trav får hästen INTE rusa. Lugn, avspänd jogg men givetvis med energi framåt. Om det går för fort kan man omöjligt få någon information om hästens balans och även information om hästens rörlighet i ryggen går förlorad med högre fart. Notera om och hur hästen eventuellt lutar sig, om den vill hålla huvudet utåt, öka farten eller gena eller drar sig utåt på volten – eller om den kan forma sig avspänt efter volten i båda varven vilket är målet. Som man förstår så kan man inte använda inspänning när man analyserar. En inspänd häst kan inte använda överlinjen obehindrat och steglängden blir också påverkad till det sämre.

2 – Sätt på magbandet och håll hästen nära dig den första stunden när den känner in bandet. Se gärna till så inga band-ändar hänger och slänger och stressar. Därefter görs proceduren om med analys av skritt och jogg i båda varven. Vad händer med magbandet på? Hur rör sig hästen nu? Ofta ser man tydligt en linje på magen när musklerna i underlinjen aktiveras. Notera om hästen kanske börjar länga överlinjen och söka sig neråt. Uppmuntra gärna i så fall. Om magbandet åker bak mot ljumsken behöver det spännas.

3 – Sätt på bakbandet och håll återigen hästen nära dig så den får känna in. Skritt och jogg som tidigare. Hur ser det ut nu? En del hästar testar sig gärna fram lite med det nya sättet att bära sig. Man kan nästan se hur de undrar och funderar. Ha gärna tålamod och byt ofta varv och gångart. Bakbandet får inte spännas för hårt. I så fall får man inte en förbättring av hästens biomekanik utan snarare tvärtom. Om bandet åker upp eller “krullar sig” har man spänt för hårt. Ha NOGA koll på hur bakbenen rör sig. När man ramar in bakbenen med bandet så minskar man möjligheter för hästen att kompensera för svagheter eller smärta i bakdelen. Om hästen skulle börja röra sig sämre med bakbandet på så ska den utredas av veterinär på klinik.

Det syns ofta tydligt att hästen blir trött efter en stund i banden. Trött men nöjd skulle jag säga. De flesta hästar trivs väldigt bra med banden och det kvalitativa, avspända arbetet som de erbjuder. Vanligt också att de blir mer fokuserade vilket kan vara extra värdefullt för många hästar.