Huvuddelen av Svensk Hästrehabs verksamhet är och förblir fysioterapeutiska behandlingar men kvalitetsprodukter som kan påverka hästarnas hälsa och prestation till det bättre är förstås alltid intressant och värdefullt att kunna erbjuda. Succeed Equine tycker jag har sådana produkter. Förutom att de har två sorters högkvalitativa tillskott för bekymmer i mage och tarm så har företaget också tagit fram ett test där man på 15 minuter kan få svar på om hästen sannolikt har de problem man kanske har misstänkt. Testresultatet bör sen att diskuteras med veterinär för ev vidare undersökning och behandling. 

Testhästen för dagen är en quartervalack med återkommande symptom från magen. Om jag inte minns fel så började det med ett fånganfall där smärtstillande slog ut magen och sen dess har det varit lite kämpigt emellanåt med både hovar och mage. Den senaste tiden har vissa symptom som kan härstamma från magen ökat och vi misstänker att testet kommer ge positivt utslag.

1 – Plocka bajs. Det får inte vara mer än 30 minuter gammalt och inte kontaminerat med spån eller annat. Plocka med medföljande handske, kläm inte och fyll till nedersta strecket på burken.

2 – Fyll på med rent vatten upp till andra strecket på burken, på med locket och skaka ordentligt.

3 – Öppna burken och tippa den lite åt sidan. Ta den medföljande pipetten och sug upp innehåll från ca mitten av burken. Lägg testet på plan yta och droppa två lika stora droppar i varje oval.

4 – Vänta en stund medan vätskan sprider sig hela vägen upp innan du läser av men inte mer än 15 minuter. CTL – strecket är för att läsa av att testet är ”godkänt” kvalitetsmässigt och TST – strecket är det man ska hålla koll på för att avgöra om testet är positivt eller ej.

5 – På bilden är linjerna väldigt svaga, de var något tydligare i verkligheten. Hur som helst så står det tydligt i anvisningarna att även om linjerna är svaga så är testet positivt – dvs det finns nivåer av markörer i avföringen som inte borde vara där.

Albumin är ett protein som finns i blodplasma. Det ansvarar bland annat för transport av många ämnen samt ser till att vätska inte läcker ut från blodkärlen.  Om det finns i för höga nivåer i avföring är det tecken på exempelvis sår eller inflammation i bakre delen av hästens mag/tarmkanal enligt tillverkaren av testet. När jag söker efter mer information på nätet efter albumin i (human)avföring så hittar jag följande ”Serum albumin i avföringen är tecken på plasmaförlust i tarmlumen till följd av ökad permeabilitet som vid kroniskt-inflammatoriska tarmsjukdomar. Positivt fynd uppträder också vid kolorektala neoplasier och/eller ökad genomsläpplighet i tarmslemhinnan. Källa.

Hemoglobin (Hb) är ett protein som finns i röda blodkroppar och ansvarar för syretransport. Om Hb återfinns i avföring är det tecken på att det kan finnas skada som ”läcker blod” var som helst i mag/tarmkanalen.

Eftersom vår testhäst testade positivt för båda delar så beslöt ägaren att prova Succeed Digestive Conditioning Program. Det är behandling i form av pasta som första veckan ges två gånger per dag och därefter en gång per dag. Resultat bör ses inom en månad men för bästa resultat bör en kur sträcka sig över i alla fall 90 dagar. Om tre månader ska vi göra testet igen och återkommer så klart med resultatet. Uppdatering: Hästen i inlägget blev tyvärr utdömd av andra orsaker så fullständigt resultat gick inte att säkerställa. Ägaren såg dock förbättringar som sen återgick och blev sämre när hästen inte fick tillskottet. 

Här har vi däremot fått jättefint resultat efter bara en månad!

https://www.instagram.com/p/BdU18YxHtu3/?r=mg1

Här kan du läsa mer om innehållet i Succeed Digestive Conditioning Program

Och här finns filmer från Succeed Equine bland annat på hur testet går till och mycket mer.

Svensk Hästrehab säljer test för 450:- och Succeed Digestive Conditioning Program (pasta) 30 doser för 1849:- (ev frakt tillkommer). Succeed Equine har även granulat i burkar med dosering för 30, 60 samt 180 dagar. Dessa kommer finnas för beställning och eventuellt till försäljning på plats när mottagningen är klar. För mer info eller beställning kontakta mig på info@svenskhastrehab.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap