Lorry dos lunas 121103 1

Jag har använt Equicore under en dryg treveckors period då stallet fått låna den av Spanska landslagets equiterapeut. Resultatet har minst sagt varit imponerande för de flesta hästarna som provat den med tanke på den korta tiden. Störst ändring har jag sett på hästar som tidigare varit (lite) stela i länd/lumbo sacral området. Men alla hästarna har arbetat bättre över ryggen och framförallt arbetat jämnt med båda bakbenen i båda varven, tack vare ”impulsen” från gummibanden.  Dessutom påverkar inte Equicore hästarnas mun, utan det är du som longör som avgör det. Hästen bör arbeta inspänd med Equicore efter min mening för att få rätt effekt*.  Gummibandens position är det geniala med Eqiocore, dom stimulerar dels hästens lyft av ryggen, dels rätt aktivitet i båda bakbenen.  Effekten visar sig efter bara kort tids användande, men nu har jag varit utan i snart lika många veckor som jag hade tillgång till den – och den är mycket saknad!

Du uppmanas att följa instruktionerna för tillpassning till varje häst noga för rätt resultat.

Var gärna två första gången då några hästar kan tycka det är lite läskigt med gummiband både runt bakdelen och under magen. Jag har börjat med den bakre och efter hästen vänjt sig till denna lagt till bukgjorden (tar från några sekunder till över en minuts bockande!)

Du kan också rida med den på grund av EQUICOR’s välformade vojlock, här bör du dock utvisa ändå större försiktighet om hästen visat sig känslig för EQUICORE under longering.

Det är 6 dressyrhästar som har provat en Medium EQUICORE i stallet, från 14-årig stel GP-häst på 173cm till mkt rörlig 6-åring på 166cm. Intressant att notera är att denna storleken fungerade bra (dvs gummibanden låg still i rätt position)  på den stela stora GP-hästen, men på den rörliga 6-åringen åkte dom upp hela tiden och fick flyttas tillbaka efter bara några varv. I klartext behöver den ”lilla” rörliga hästen en L storlek (även om han på pappret skulle kunna ha en M), medan den stora hästen (som egentligen borde ha L) fint kunde använda M.  På en 12-årig rörlig GP-häst på 175cm kunde jag inte använda en M storlek alls, han måste ha en L.  Vår equiterapeut skulle höra om fler hade samma erfarenhet, Equicore var helt ny och introducerades här under Sunshine Tour 2013. Vad jag vet är att hoppryttare  som provade unde Sunshine Tour är lika nöjda med effekten av EQUICORE.

A-S-Faraon-Kiro-8435

Ann-Sofie von Greiffencrantz (ex. hoppryttare upp till 1,40-nivå)
Segrar och placeringar i Svår dressyr – Gasparone 85 & Sountaka Calahari
Placerad i Internationell GP-tour 2013 – Lortzig

* fotnot: Att hästen bör arbeta inspänd för att få rätt effekt av Equibandet är Ann-Sofies egen uppfattning och ingen generell rekommendation från vare sig Equicore Concepts eller Care of Ewards sida.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap