Equibodybalance™

equibodybalance

Equibodybalance kan liknas vid pilates eller sjukgymnastik och är metoden vi använder för att både utvärdera och behandla hästen i rörelse. Det är ett mångsidigt verktyg och man får på kort tid mängder med information om hästens balans, biomekanik, rörelsebegränsningar och vilka områden som löper risk för skador. Med metoden, oftast tillsammans med Equiband, hjälper vi hästen med ovanstående problematik och eliminerar risker som kan försämra hållbarhet och prestation.

Metoden lärs även ut via privatlektion, clinic eller workshop till hästägare som vill hjälpa sin häst med rehab eller i förebyggande syfte.

Filmen ovan är från en demo av Equiband. Hästen rör sig med ofunktionell biomekanik för arbete på volt, vilket visar sig i dålig balans, spänd överlinje samt bakbenen bakom sig. En ryttare på ryggen här skulle behöva använda mycket kraft för att justera detta till funktionellt arbete innan någon form av samling är aktuell. Eftersom hästen rör sig ”slitsamt” på den lilla volten låter jag den endast går några varv.

Här har hästen hittat ett helt annat sätt att bära sig. Den har balans, aktiva bakben samt en rörlig och stark rygg i ett bärande läge. En ryttare här skulle omedelbart kunna börja plocka upp hästen i form och ägna sig åt ”finlir” och träningsglädje.

Läs mer om Equibodybalance™

Carmen klapp

Balans, bärighet och avspändhet.
Utan dessa tre grundstenar anser jag det i princip helt meningslöst att försöka få till något kvalitativt arbete med hästen. Att kräva någon form av prestation är snudd på elakt och att försöka lära den något tekniskt nytt är waste of time. Kort och gott, om hästen saknar någon av dessa så är det här man till största del bör befinna sig i träningen tills det funkar. Problemet är bara att många vet inte ens om att det inte funkar…

Läs mer här!