Equiband – en quickfix?
Jag möts ibland av påståendet att Equiband skulle vara någon form av quickfix men inget kunde vara mer fel när det gäller detta fantastiska verktyg. Låt mig få förklara närmare.

Stabil och rörlig rygg är en stark och hållbar rygg
För att få grepp om hur man stärker hästens rygg behöver man först förstå hur den är uppbyggd samt vilka förutsättningar som finns för stabilitet och styrka. Tittar man rent strukturellt på skelett, leder, rörlighet och stabilitet i ryggen så ser man genast att rörligheten är begränsad och att stabiliteten för att bära något på ryggen är så gott som obefintlig.

skeleton2

Ändå sitter vi där och försöker få hästen att både prestera och vara hållbar. En del lyckas bra med detta, andra sämre. Vad är det då som skiljer? Vad är det som krävs för ett långt hästliv med välfungerande rygg? I mångt och mycket handlar det om att få hästen att använda rätt muskler för rätt ändamål. Vårt jobb som ryttare/tränare är att hjälpa hästen med detta vilket jag vill påstå är svårare än vad många tror.

För att skapa rörelse – men faktiskt främst för att stabilisera ryggen – har hästen mängder med muskler. Här tar jag upp några som är särskilt intressanta i sammanhanget.

muskler rygg

Längst upp har vi de sk multifiderna. De sitter på sidan av ryggraden och har som främsta uppgift att stabilisera ryggraden i sidled (bilden visar uppifrån). De är uthålliga och fungerar utmärkt för sin uppgift men på grund av sin placering så har vi inte så stor nytta av dem när vi belastar ryggraden uppifrån.

I mitten visas longissimus dorsi (långa ryggsträckaren) Det är en stor muskelgrupp som helst ska arbeta dynamiskt för den blir lätt trött, spänd och öm av statiskt arbete. När hästen aktiverar denna muskelgrupp utan en föregående stabilitet på ”rätt ställe” sänks ryggen vilket givetvis innebär att både prestation och hållbarhet påverkas drastiskt.

På bilden längst ner har vi rectus abdominis (raka bukmuskeln). Vill man få hästen att flexa/höja och stabilisera ryggen i en bärande form är det denna muskel hästen behöver aktivera. Så ”enkelt” är det. När hästen använder bukmusklerna för att stabilisera ryggen kan longissimus dorsi och andra muskler i ryggen befrias från statiskt bärande och man har fått förutsättningar för dynamiskt, stärkande muskelarbete. Detta är en grundförutsättning för en hållbar och presterande häst.

För att ytterligare beskriva tänkte jag (min vana trogen) rita och berätta vad som händer med och utan aktiva bukmuskler samt hur vi kan styrketräna hästens rygg på hög nivå.

På första bilden en häst rakt upp och ner utan belastning uppifrån och utan aktivitet i bukmusklerna.

bord1

På nästa bild har någon satt sig på och försöker förtvivlat få ihop hästen. Problemet är att hästen har inte ”hittat” sina bukmuskler och ryttaren klarar heller inte kommunicera till hästen var aktiviteten behöver ske. Av tyngden och aktiviteten/sammandragningen i ryggmusklerna pressas ryggraden neråt. Den sänkta ryggraden påverkar också ledernas rörlighet negativt så förutsättningar för både böjning i sidled samt rotation minskar. Detta kan till och med ibland upplevas som att hästen är ”låst”.

bord2

Nästa bild beskriver vad som händer när bukmusklerna aktiveras och ryggraden stabiliseras i bärande läge. Ryggmusklerna kan börja skapa rörelse och förutsättningar för rörlighet i lederna är tillbaka. Flexion/extension, böjning i sidled samt rotation är åter fullt möjligt.

bord3

På sista bilden visas maximal styrketräning för ryggen. Bukmusklerna stabiliserar bäckenet vilket i sin tur ger en stabil ländrygg. Hästen trampar under sig och tar mycket vikt på bakdelen. När ryggmusklerna aktiveras i detta läge kommer framdelen upp och musklerna får rejäl styrketräning med konstruktiv, god teknik. Om inte bukmusklerna har stabiliserat bäckenet kommer det istället bli en kraftig ansträngning för ryggen med dåliga förutsättningar för lyft av framdelen samt destruktiv teknik. Fundera gärna på hur detta kan påverka hästens teknik över hinder eller i hög samling.

bord4

Equibands huvudsyfte är att aktivera bukmusklerna för att stabilisera ryggraden samt påverka hästens biomekanik för styrka och hållbarhet. Inga hovar ingen häst brukar det heta men utan rygg blir det inte heller mycket till häst. En av fördelarna med Equiband är att det kan användas både för arbete från marken och i ridning.

magband

Men visst finns det annat man kan ta till för att få hästen att runda överlinjen. Pessoaselen får jag ofta som förslag och ja, för vissa hästar funkar den att runda överlinjen men det säger inget om bukmusklerna och det är dom vi behöver aktivera för att hjälpa hästen på lång sikt. Uppdatering 18/4 2018: i en mindre studie såg man att hästar inte aktiverade raka bukmuskeln i arbete med pressoasele och i arbete över kavaletti var det endast 50% av hästarna som aktiverade raka bukmuskeln. Länk

bord5

Här har jag böjt ihop min häst med fin rundad överlinje men jag har ingen aning om buken är aktiverad eller ej och när jag släpper kan jag lika gärna vara tillbaka på ruta ett. För att vi ska veta om hästen använder rätt muskler för rätt uppgift behöver vi se och gärna känna det utan vår ”hjälp”. Det är endast när hästen för egen maskin använder sina muskler som nya sätt att bära sig banas in. Jag brukar därför råda att arbeta hästen utan inspänning när man använder Equiband. Det är endast då du får ett riktigt svar på hur hästen använder sin kropp.  Equiband hjälper alltså hästen att hitta rätt muskler och när vi sen fasar ut det så har hästen lärt sig att hitta rätt även utan banden.

Equiband är därför ingen quickfix, snarare tvärtom. Jag skulle vilja säga att det är som att unna hästen ett tio-kort på gymmet med PT. En verklig investering för lång hållbarhet med andra ord.

Uppdatering 2017-06-08 
Mindre studie som ”bekräftar” de fina resultaten jag länge sett med equiband.

Du har väl inte missat att vi har en superbra metod att använda ihop med Equiband? Equibodybalance lär hästen att använda sin kropp med funktionell biomekanik vilket är en förutsättning för både hållbarhet och prestation. Metoden kan man lära sig via appen ”Equibodybalance” som finns i App Store och Google Play. I appen ingår även inpassningsråd för Equiband på friska hästar.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap