För ett par tre år sedan så började jag fundera på kinesiotape. Jag tyckte det verkade intressant och det kändes utan att veta särskilt mycket om det som att det borde funka terapeutiskt. Jag sökte mer information och svaret jag hittade, och även fick av kunnigt folk var allt som oftast att studierna inte pekade på resultat. Så jag la tejpen på hyllan. Men så fick jag själv en envis tennisarmbåge tejpad och oj, vad det funkade!
Studier och vetenskap i all ära men jag litar inte blint på dem. Dessutom vet jag också att allt går inte att studera, en del saker är meningslösa att efterfråga studier på, samt att studier ofta bara fokuserar på en specifik fråga medan en terapeutisk metod/produkt ofta är mycket bredare än så. Känner/ser jag att nåt funkar så är jag i princip övertygad även om studier pekar åt annat håll. Antagligen så är det fler som resonerar likadant för det senaste året tycker jag mig se kinesiotape lite överallt. Inte minst Gladiatorerna i TV4 som hade någon tejpad i nästan varenda program senaste säsongen. Även på häst sprids det mer och mer och det används inte längre enbart i rehabsyfte av djursjukgymnaster. Här är till exempel en länk från Eurodressage om danska toppryttare som använder kinesiotape för prestation.
Hur som helst, ner med tejpen från hyllan och hands on helt enkelt. Vilket jag inte ångrat en enda dag! Det är ett effektivt och spännande verktyg att komplettera behandlingar för både människor och hästar. Jag tycker det funkar utmärkt och har dessutom ett brett användningsområde.
Medan traditionell sporttejp främst används för att begränsa rörlighet och stabilisera utan möjlighet till stretch, så har kinesiotapen stretch vilket gör att kroppsdelen fortfarande kan användas obehindrat fast med support. Beroende på hur man tejpar, exempelvis i vilken riktning och med vilken stretch kan man påverka vävnaderna under tejpen. Man kan tejpa:
- I akut läge för stabilisering.
- I subakut läge för support av läkning.
- För rehab.
- I förebyggande syfte.
- För prestation.
Det finns mängder med olika applikationer att välja mellan och de kan också kombineras på olika sätt för bästa resultat. Till exempel:
- För att öka aktiviteten i en muskel.
- För att ”lugna” aktiviteten i en muskel.
- För att supporta senor eller ligament.
- För att ge stöd åt leder.
- För att dränera svullnader eller hematom.
- För att korrigera hållning.
- För att avlasta muskelfästen.
- För fasciarelease.
- För ökad kroppsmedvetenhet.
Förutom att tejpen i sig ger unika behandlingsmöjligheter så kan man också säga att den i vissa fall förlänger behandlingen på muskler man redan jobbat med men som kan behöva ytterligare omsorg. Man kan också korrigera hållning samt hjälpa muskler att arbeta i ett fördelaktigare läge vilket kan supporta både läkning och prestation. För att använda ett slitet uttryck så kan man säga att det nästan bara är fantasin som sätter gränser för hur man använder tejpen. Det finns egentligen inte heller några rätt eller fel och olika terapeuter kan använda olika applikationer för samma problem. En utbildad terapeut ska heller inte kunna skapa några problem eller biverkningar med tejpen. Upplever man försämring av tillståndet tar man bara bort tejpen eller sätter den på annat sätt så är problemet löst.
Mest spännande tycker jag det är att använda kinesiotape på hästar i arbete. Jag jobbar ofta med tejp i Equibodybalance med väldigt bra resultat. Att kunna korrigera hästens rörelsemönster genom att kommunicera direkt med aktuell muskel via tejpen ger många gånger omedelbar förbättring och inte sällan får kunderna lära sig själva att använda både tejp och Equibodybalance för bästa resultat.
Sedan den 19 november 2015 kan jag stolt titulera mig Certified Equi-Tape Practitioner. Den första i norden faktiskt. Känns lite kul 🙂 Vill du veta mer om kinesiotape kan hjälpa dig eller din häst? Välkommen att höra av dig på 0760 – 456 410 eller info@svenskhastrehab.se