Då fortsätter vi undersökningen…
Nu är det dags att titta närmare på benen. Här vill man att det ska vara kallare runt senor och på skenben samt mer ”färgglatt” i mitten där den mesta av blodcirkulationen är.
Bilden ovan visar ett ben precis så man vill att det ska se ut. Ibland händer det att jag träffar på hästar som är ansträngda i senan utan att visa någon rörelsestörning. Forskning har visat att värmekameran kan upptäcka ”problem” upp till tre veckor innan hästen visar symptom vilket kan vara väldigt värdefullt framför allt på hästar som går i hård träning/tävling. På bilden nedan ser man tydligt att hästen är varm kring hela senan, för övrigt visade hästen inga symptom och hade ingen rörelsestörning. Kunden lät hästen vila och behandlade med Biolight i en vecka vid återbesöket var senan mycket ”lugnare” och hästen hade dessutom blivit mycket piggare.
Om senan istället har en skada så ser man det också tydligt.
Bilden ovan visar en hopphäst som är konvalecent. Ett par månader efter skadan så ser man ändå tydligt var skadan sitter.
Här är en betydligt ”färskare” skada. Hästen är svullen över hela underbenet men ändå ser man tydligt var skadan har sitt centra. Senskador ska så klart alltid behandlas av veterinär och jag skulle aldrig hyra ut en Biolight vid ett sånt här tillstånd innan hästen fått en ordentlig undersökning. Däremot kan man gärna få bilder från värmekameran att visa sin veterinär och när hästen väl fått sin diagnos så är Biolight väldigt bra på att boosta läkning på den ”långsamma” senvävnaden.
Bilden nedan visar en häst som är svullen i benet men inga övriga symptom. Ägaren tyckte det var skönt att kameran inte hittade någon senskada och efter några dagar var svullnaden borta.
När Jag har tittat färdigt på benen så brukar jag gå vidare till rygg och kors. Även här är det osymmetrier och hot spots jag tittar efter. Här är en fin rygg och enligt ägaren utan bekymmer.
Forskning har visat att upp till 70% av hästarna har antydan till ”kissing spines” eller överridande tornutskott som man också säger. Långt ifrån alla dessa har dock besvär av det. På en hel del hästar ser jag sk hot spots utmed ryggraden. Inte sällan i området för 15:e ryggkotan och det är också i det området som de flesta hästar får diagnosen. Tornutskottet på 15:e kotan står rakt upp, de som är framför lutar lite bakåt och de som är bakom lutar lite framåt så det är inte så konstigt att problemen uppstår just där. Här är en bild på hur det kan se ut.
Oftast så har som sagt inte hästarna några andra symptom från detta så det är inget som jag tycker att ägaren ska ligga sömnlös över men det kan vara bra att känna till och följa upp med kameran med jämna mellanrum.
Ibland ser man ojämn värmebild över korset. På nästa bild är det en häst med en sårskada på hasen. På grund av ovilja att böja hasen har hästen stället lyft benet mer än brukligt men hjälp av musklerna runt höften. Detta har resulterat i en överansträngning i detta område vilket värmekameran enkelt uppfattar. På dessa tillstånd ska man inte massera, ägaren hyrde istället Biolight och använde både på sårskada och ”rumpa” med gott resultat.
Inte sällan så möter jag hästar som har riktigt ont i ryggen av olika anledningar. Oftast bekräftar värmekameran vad ägaren berättar och vad jag känner i ryggen. Nästa bildserie är en ponny som har haft besvär och riktigt ont i ryggen under en tid. När man känner på ryggen är den riktigt spänd och visar obehag. Andra bilden visar ponnyn efter en behandling med Biolight och massage och tredje bilden visar ponnyn efter två behandlingar. Ponnyn blev av med smärta, spändhet och fick tillbaka en fin funktion i ryggen. Man ser tydligt hur vävnaden ”lugnar” sig och värmebilden blir mer och mer jämn.
När hästen har problem i ryggen tittar jag alltid även på sadeln med värmekameran men många ägare vill kolla hur sadeln ligger även om hästen inte verkar ha några bekymmer i ryggen. I nästa inlägg kommer jag visa bilder från sadelprovning.