Ja, det måste ju inte enbart vara hos islandshäst men jag har lagt märke till samma fenomen på ett par islandshästar som jag behandlat och när man tänker efter så är det ju egentligen väldigt enkelt och självklart…

Många islandshästar är ganska, för att inte säga mycket, marktrånga. Med en omskrivning kan man helt enkelt säga att de ”står över lite mark”. Och vad är konsekvensen av detta? Jo, balansen blir ofta påverkad åt det sämre hållet. När de dessutom många gånger bär ryttare som är både långa och även kanske tunga så blir detta än mer påtagligt. Lägg sen till en rörelsestörning, en skev ryttare eller kanske en exteriör avvikelse så kan det ganska snabbt bli tokigt.

När en häst (eller människa) har dålig balans så kommer kompensationen för en avvikelse bli mycket större än hos en individ med bra balans eller till exempel en häst som ”står brett” (stadigt).

Prova gärna själv: ställ dig med fötterna brett isär och putta ut höften åt ena hållet. Även om höften kommer en bra bit ut så kan du ändå hålla överkroppen relativt rak utan att tappa balansen. Prova sen att sätta fötterna tätt ihop och putta ut höften åt sidan. Ganska snart behöver du kompensera med överkroppen rejält åt andra hållet för att inte trilla. Det finns ingen anledning att tro att inte hästarna behöver kompensera på samma sätt och det är just det jag sett på några islandshästar – en märklig kompensation som inte verkar helt logisk vid första anblicken.

Här har vi en till exempel: Här har vi en islänning som blivit riden av en sned ryttare. Detta har resulterat i att hästen belastat sig snett (kompenserat) och eftersom det har pågått en längre tid har kroppen och musklerna anpassat sig efter belastningen. Som synes är hästen böjd åt vänster.

bild (10)

När man rider den är det ju rimligt att tro att den har svårt att böja sig åt höger och att det är det varvet som ryttaren upplever som svårast. Ja, det är trögt att böja hästens bål åt höger men det är faktiskt inte det som ryttaren upplever som mest problematiskt. Istället har ryttaren stora problem med att ställa hästen och böja hästens hals åt vänster när de rider på volt i vänster varv. Intressant eller hur?

Om man betänker balansproblematiken så blir det glasklart. Hästen är redan så böjd åt vänster och har så dålig balans att den helt enkelt måste hålla huvudet åt höger för att inte tappa balansen och falla helt in i volten. Detta är i alla fall min slutsats och själv tycker jag inte att den är orimlig på något sätt.

Här är en bild direkt efter behandling med Biolight och massage. Man ser att hästen rätat upp sig och efteråt har både ryttare och tränare märkt förbättring.

bild (11)

Efter två veckor var hästen fortfarande rak men efter ytterligare två veckor var snedheten tillbaka. Den här typen av påverkan i kroppen ändras inte över en dag utan hästen behöver både behandlingar och ett välplanerat långsiktigt träningsupplägg för att bli en hållbar individ.

Jag tog också bilder med värmekameran före och efter behandlingen och även där kunde man se skillnad i belastning. Före stod hästen mycket tyngre på vänster fram (det vita i övre delen av vänster framhov) medan värmebilden är mycket jämnare efter behandlingen. Måste säga att jag ibland blir fascinerad över vad man kan åstadkomma på EN behandling.

IR_5139

IR_5143

 

När hästen har denna typ av problem så är det oftast lättast för den att jobba mer korrekt utan ryttare på ryggen. Många tycker att longering är för mycket inspänning och/eller ”runt-runt” och för tråkigt och tömkörning är för krångligt men det finns andra sätt att jobba med hästen från marken. Var inte rädd för att prova dig fram och sök gärna inspiration på nätet. Mitt favorit-tips vad gäller arbete från marken är Karen Rohlfs metod/filosofi – att hjälpa hästen att bära sig själv – utan inspänning och med hjälp av kroppsspråk är som ljuv musik. Kolla gärna själv!

https://www.youtube.com/watch?v=iSqKcMt5uq0

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap