Det finns tre beteenden som de flesta av oss har en tendens att slarva med inte bara till häst utan genom hela dagen. Kan man komma till rätta med dem kan mycket vara vunnet i form av hälsa och hållbarhet. Beteendena är tyvärr ofta väldigt befästa så det gäller att bli påmind igen och igen och igen. För att påminna mig själv på ett enkelt sätt kom jag på formeln HAS – som står för hållning, andning, spänning.
- Hållning – Har du tänkt på hur en bebis sitter? Rak i ryggen som en fura. I den positionen är tyngdpunkten centrerad, ryggraden och dess vävnader har maximalt stöd och kraften är jämnt fördelad. Så fort vi sjunker ihop eller lutar oss åt något håll kommer tyngdpunkten förskjutas och påverka vävnaderna på ett eller annat sätt.
Exempel:
Stå på golvet med god hållning och ta, förslagsvis en liter mjölk, och håll den på rak arm rakt över huvudet. Nu är tyngden centrerad och bärs upp av hela kroppen. Det känns nästan som att man skulle kunna stå hur länge som helst. Sänk nu armen en bit och håll, fortfarande på rak arm, tyngden snett utanför kroppen. Nu är tyngdpunkten flyttad och stöds inte längre av hela kroppen. Nästan omgående känner man av mjölksyra i axeln som nu är den kroppsdel som får bära hela tyngden.
Liknande händer när vi sjunker ihop och tappar fram axlarna. Vissa vävnader får jobba mycket mer än andra för att vi inte ska trilla ihop helt. Om vi sen betänker att vi med muskelkraft måste lyfta huvudet (som väger mellan 3 – 4 kg) för att kunna se framåt är det inte konstigt att vi förr eller senare får bekymmer i nacken. Dålig hållning ger också ett sämre rörelseomfång samt orsakar onödig påfrestning på exempelvis diskar i ryggraden.
- Andning – Många av oss har en tendens att andas ytligt högt upp i bröstkorgen. Den typen av andning skapar spänningar i magmuskler och diafragma. Dessutom ger det sannolikt en sämre syretillförsel till kroppen. Ibland när vi koncentrerar oss eller är nervösa så blir det många gånger ännu värre. Försök att släppa spänningen och andas lite djupare. Om midjemåttet i byxorna inte tillåter detta är det dags att gå upp en storlek alternativ börja röra på sig mer. Utrustning är som sagt till för att förbättra förhållanden, inte försämra.
- Spänning – Känn efter i kroppen, finns det spänningar någonstans där det inte ”behövs” just nu? Många har exempel ofta en tendens att dra upp axlarna i tid och otid. Om du inte behöver ha axlarna uppe vid öronen, släpp ner dem. Konstant spänning är aldrig bra och förr eller senare brukar det leda till smärttillstånd.
Känn efter och tänk ofta på HAS:en – både på marken och på hästryggen. En bra HAS gynnar individen i välbefinnande, hållbarhet och prestation framför allt på lång sikt. En skada orsakad vid ett enstaka tillfälle kan man ofta rehabilitera. Man vet vad som orsakade skadan och kan därför enkelt undvika momentet. Det lilla konstanta nötandet kan istället skapa mer långvariga problem som smyger sig på men gärna tilltar i styrka. Man förstår inte orsaken till problemet och hamnar därför lätt i en ond cirkel. Genom att vara medveten om och ofta korrigera sin HAS ökar man sina förutsättningar att slippa den typen av problem.
Förutom att ha en förebyggande effekt så är de också så klart prestationshöjande att ha bra koll på HAS:en. En god hållning ger bättre styrka och balans, en fri andning ger bättre förutsättningar för syresättning och att spänna sig på ”fel ställen” påverkar bland annat motorik och energiåtgång. Massa fördelar med andra ord. Lycka till!