Equiband är ett extremt bra verktyg för ponnyföräldrar som vill bidra till att kunna jobba ponnyn kvalitativt som komplement och variation till ridning. Jag har bett Eva Börjesson på stall Hultbacken, som arbetat flera år med Equiband och Equibodybalance på deras ponnyer, att göra ett gäst-inlägg i bloggen och berätta om hennes erfarenheter.

Equiband…ett gummiband vad ska det göra för nytta kanske många tänker, kanske tänkte jag så också i början, det har jag glömt. Jag har faktiskt inte riktig koll på vad anledningen va att jag införskaffade det men jag kan berätta vad det har gett för effekt, det är väldigt svårt att beskriva med ord, det är så mycket känsla i detta arbete men vissa faktorer går ju inte att ta miste på.

Jag är en ponnymamma som själv varit aktiv ryttare tidigare men nu sköter jag markservicen till mina döttrar som tävlar och tränar med sina ponnyer i hoppning. När jag först kom i kontakt med bandet var nog då vi hade en vildhjärna till ponny, Cheval, som mest sprang så fort som möjligt bort från uppgiften. Vi har använt oss av Viveca på Svensk Hästrehab fantastiska förmåga att behandla hästar och fick då möjlighet att genom henne införskaffa mig ett Equiband, min tanke var att om vår vildhjärna kan bära sig bättre så kanske han kan lugna sig och bli lättare att hantera. Tyvärr blev det inte så mycket arbetande med honom då han tyvärr drog på sig värre gaffelbandskador och är nu en glad pensionär. Men det är med vår dåvarande andreponny, Baileys, en maffig irländare f -95 som gått hög nivå inom fälttävlan och hoppat upp till 120 nivå som storhäst, med honom fick vi verkligen se vad ett Equiband kan åstadkomma.

Vi fick bekymmer med honom då han plötsligt stannade på hinder, var stressad och bar sig åt som aldrig förr, bockade ofta och mycket mer än vanligt. Vi åker till vår veterinär som då hittar efter röntgen att han har ganska svår kissing spines, detta har han troligen haft hela sitt liv och kompenserat på egen hand, men med åldern så blir det värre men det är inte så illa att han inte ska kunna ridas. Han behöver stärka sin överlinje muskulärt och jobbas lång och låg, han är 20, stärka överlinje, det kändes som en rejäl utmaning.

 Vi börjar då att arbeta honom med Equiband, Baileys har aldrig varit lätt att ha på band överlag, han är stressad och springer mest med huvudet högt och jobbar typ inget med ryggen ☹. Vi tragglar varannan dag i ur o skur, ca 20-25 min per tillfälle, övergångar, skritt trav o galopp. Han springer som en tok o jag gråter, tänker att detta kommer aldrig gå, jäkla skitband, skithästar och skitregn på tvären!

Efter nån månad eller två så börjar det plötsligt hända grejer, huvudet sänks, frustningar kommer, han gör övergångar från skritt till galopp, från trav till skritt…jag gråter igen. Han rör sig som aldrig förr. Han ser fantastiskt stark ut, man kan inte tro att han har den värdiga åldern han har. Han har en avslappnad rytm, linan är slak och jag upplever att jag inte har nån ponny i handen, han bara jobbar på. Detta är en sån lycka att se och det är oerhört svårt att beskriva. På återbesöket hos veterinären så tro de knappt sina ögon, han är jättefin i överlinjen och bär sig jättefint! Nu är även han pensionär men det beror inte på hans rygg, han har gjort sitt.

Vi har även två ungponnys i stallet och båda har haft olika bekymmer en av dem har haft bekymmer med SI leden och haft svårt med galoppfattningar mm, mycket korsgalopp etc, hon gör nu väldigt fina galoppfattningar och är stark och fin, bär sig själv. Lång o låg 😉

Den andre lille hade svårt att spåra och drog iväg åt olika håll, med bandets hjälp har fått mer möjligheter att bära sig själv på ett bättre sätt och det har hjälp honom i den övriga träningen. Även han sprang som en tok med huvudet upp i himlen, men nu är han med i matchen och arbetar.

Summa summarum är detta ett väldigt bra komplement till den övriga träning och utveckling av hästar. Som arbetsredskap till oss ponnyförälder är det ovärderligt ! Du som förälder blir en del av teamet inte bara köra, bära o betala. Barnen får möjlighet att ibland få göra annat och när man har flera ponnys är det kanon. Vi schemalägger alltid in minst ett pass i veckan med bandet. Och vad gör bandet då för oss, som jag nämnt så för mig ger det en större möjlighet för ponnyerna att kunna bära sig själv att kunna sätta styrkan i ryggen som bär upp kroppen, bandet ger styrka år de inre musklerna vilka är ovärderliga för en hållbar häst. Jag rekommenderar verkligen inköp av ett Equiband. Ser inte att inköpet behöver vara kopplat till några problem utan nästan tvärtom, att bibehålla styrka och kvalitet hos dina hästar att kunna arbeta dina hästar i en friare form från marken som gör skillnad. Vi som är uppväxta och lärda med inspänningar och annat är det en utmaning att se det som ett kompletterande verktyg i träning för hästen. Man kan ju även rida med equibandet och gå över bommar på marken både upphöjda och markliggande, bandet är inte i vägen utan sitter där som en påminnelse för hästen att dra in magen i träningen, vilket stärker ryggen o den inre muskeln. Vi blir ju tillsagda samma sak om vi går till gymmet, spänn in magen och släpp den inte, håll den spänd, sträck ryggen.

Mvh
Eva Börjesson
Stall Hultbacken

Jag har många ponnyföräldrar bland mina kunder och alla säger samma sak – att det är värdefullt och inte minst roligt att kunna vara så delaktiga i ponnyns träning. Det är inte lätt för barn att rida sina ponnyer i ”rätt form”, många ponnyer är dessutom väldigt stressade/pigga så fort det kommer till ridning och där kan det avspända arbetet från marken göra underverk. Equibanden hjälper dessutom till över ett så brett spektra, Eva här ovan har till exempel haft olika ”problem” med sina ponnyer men med samma band och samma typ av arbete har det hjälpt respektive ponny med dennes bekymmer. Man behöver därför inte uppfinna hjulet varje gång – introducera banden och hjälp ponnyn att jobba avspänt med dem så kommer man med största sannolikhet att märka förbättring med alla möjliga ridrelaterade svårigheter. Hjälp med inpassning, arbetsmetodik och mycket, mycket mer hittar man i appen Equiboydybalance som laddas ner för 249 kr, ingen prenumeration!

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap