Ibland får jag frågan om Equiband även funkar på islandshäst. Absolut gör det det! För att förklara på bästa sätt så har jag bett en kund/vän att gästblogga här om sina erfarenheter av Equiband på sina islandshästar. Varsågoda!

Hej!
Jag har fått äran att ”gästblogga” här hos Svensk Hästrehab. Jag heter Susanne och är en helt vanlig hobbyryttare med ett gäng islandshästar hemma på gården. Mitt mål med hästarna är först o främst att de skall må bra och tycka ridning/ träning är roligt. Ridmässigt vill jag ha mjuka lösgjorda hästar som bär sig själva i god form med taktrena gångarter. Det är lättare sagt än gjort speciellt när det gäller hästar med fem växlar!  I somras började Kveikja, en av mina hästar bli fasligt tjurig över samlande arbete, ville springa ifrån det och det kändes bara inte rätt, något var fel – igen. Hon har två gånger tidigare behandlats av equiterapeut samt kiropraktor på två olika kliniker, båda har hittat en låsning i länden – som också behandlats. Jag har alltid trott att det var mitt fel eftersom jag är sned i kroppen…

Med tips från en dressyrtränare valde vi den här gången att åka till en Osteopat istället. Både Kveikja och Jag! (Jag själv visade mig ha låsningar längs hela höger ryggsida men det förtäljer kanske inte just den här historien). Osteopaten identifierade låsningen i länden men sökte lite djupare än så och det visade sig att Kveikja hade en inflammation i en bursa i höger baklår, i andra änden av den muskel som  ”låst sig” uppe i länden. Muskeln hade alltså försvarat sig genom att bli tight och i alla år har hon därmed använt sina bakben olika för att kompensera. Efter behandling av inflammationen försvann problemet i länden, men det syntes en tydlig skillnad i musklerna på höger resp. vänster sida rumpan. Hur skulle jag få henne att använda bägge bakbenen lika mycket efter så många år av inlärt felaktigt rörelsemönster? Eftersom jag sökte hjälp av Viveca med efterbehandling och massage så kom det sig att jag snubblade på Equiband. Jag bestämde mig för att testa…

Det har bara gått två månader med banden men jag märker redan skillnad på Kveikja. Jag rider med banden under den aktiva delen av ridpassen, men värmer upp och varvar ner utan dom. Både i paddocken och på uteritt gör dom skillnad i bärigheten! Kveikja har aldrig haft riktigt lätt för tölten, hon har alltid behövt ett stöd i tygeln och arbete med halvhalter/drivning. Hon har alltid rollat, dvs blandar in galopptakt för hon inte orkar i högervarvet i tölten och hennes form har varit väldigt hög med rumpan hängande efter och med sänkt rygg. Men med equibanden på så kan hon till och med tölta på lång tygel! Hon bär sig således helt själv eftersom hon nu får med sig rumpan och rollningarna är nästan ett minne blott. Målet är att hon skall bli jämnare musklad och stark så hon bär sig själv i en god form även utan banden som påminnelse. Men vi har lång väg att gå för att bygga upp den styrkan!

Kveika 1

Kveikja har även fått jogga bredvid cykeln med equibanden på, där har jag själv svårt att se hur de påverkar henne, men förhoppningen är att de skall stärka överlinjen utan att ha en ryttare att bära upp. När det inte är vinter med snö och is så cyklar vi ganska ofta, tycker det är en trevlig motionsform för oss båda. Jag har även testat banden på vår ena vallack, både i longering och vid ridning. Han längde överlinjen bättre i longeringen men tog det i övrigt med ro. När han reds med banden blev han stressad men vilken skillnad i hur bakdelen hängde med! Han satte under sig på ett sätt jag aldrig sett honom göra tidigare! Men med honom kommer jag få ta invänjningen vid ridning mycket långsammare eftersom han är så lättstressad. Han har svårt att bygga ryggmuskler och vi har inte riktigt kommit åt det problemet tidigare. Nu hoppas jag kunna återkomma om ett halvår med en rapport om betydligt finare filéer längs ryggen!

kveika 2
Även traven har förbättrats med bandens hjälp!

Jag är verkligen nöjd med equiband och hur de hjälper mig att stärka hästarna. De är lätta att hantera, på uteritt knäpper jag dom bara över ryggen bakom sadeln i väntan på rätt läge att använda dom. För att koppla loss dom behöver jag inte ens sitta av hästen! Enkelt och effektivt – värt varenda krona!

MVH Susanne, http://kveikja.wordpress.com

Share via
Copy link
Powered by Social Snap