Efter lång väntan så gick det alltså igenom. Equibodybalance är nu ett registrerat varumärke och jag kan börja sprida det precis som jag tänkt och hoppats 🙂

trademark

Ett varumärke är inte samma sak som patent. Det går så klart inte att ta patent på att ”gå runt i cirkel med häst” (vilket det kanske ser ut som för vissa på håll 😉 ) men i och med varumärkesskyddet så har jag möjlighet att sprida vidare konceptet och kvalitetssäkra de terapeuter som vill utbilda sig och använda metoden i sin verksamhet för att behandla hästar.

Så vad är det då som är så speciellt?
Som terapeut har Equibodybalance lärt mig otroligt mycket om hästens biomekanik som jag tidigare inte varken kunnat läsa mig till eller få till mig genom utbildningar eller kurser. Väldigt många frågor angående varför hästarna ofta har samma och återkommande problem har äntligen fått svar och det har både varit roligt och utmanande att komma fram till mina svar om varför. Naturligtvis finns det många som jobbar på liknande sätt från marken och det finns säkert vissa likheter inom exempelvis Natural Horsemanship, TTouch, Parelli och Akademisk Ridkonst. Ska jag vara ärlig så vet jag inte för jag är inte så insatt i dessa metoder, jag ville bara ha en metod där jag både kunde utvärdera samt behandla hästarna i rörelse som INTE va knuten till någon särskild skola eller disciplin. Som de flesta säkert vet så finns det på sina håll vattentäta skott mellan olika ”hästtänk” och det vill jag komma ifrån. Det enda Equibodybalance bryr sig om är att hästen ska fungera så bra som möjligt i sin kropp. Metoden hjälper hästen med avslappning, rörlighet, balans och hållning oavsett vilken gren/skola/disciplin som ägaren ägnar sig åt. Equibodybalance har heller inget med varken beteendeträning eller samling att göra (även om båda ofta förbättras av metoden) och det är viktigt för mig att hästen jobbas på ett positivt och avslappnat sätt i Equibodybalance.

Min största inspirationskälla 
Är som jag tidigare nämnt Karen Rohlf. Jag har inte träffat henne men det händer att hon kommer till Sverige och håller kurs. När jag började nysta i arbetet med metoden så blev jag tipsad av en stallkompis om Karen. Jag fick låna en film och blev helt såld. Vilken hästmänniska och vilket underbart tänk! Karen är klassiskt skolad i dressyr och ridit, vad jag förstår, upp till Grand Prix. Nu driver hon dressagenaturally där hon kombinerar klassisk dressyr med mer ”fria metoder” för att hjälpa hästen med dess biomekanik.
Se gärna filmen, jag blir lika glad varje gång 🙂

Min plan med Equibodybalance för terapeuter.
Min plan och förhoppning är att metoden ska få så stor spridning som möjligt. Jag anser att det har saknats både ett sätt att utvärdera rörelser samt även en metod att behandla hästar i rörelse. Att springa med hästen fram och tillbaka eller låta ägaren longera den är inte tillräckligt och ger inte de svaren som vi terapeuter (som inte är veterinärer) behöver. Eftersom vi egentligen inte letar hältor utan snarare ”finlir” i hästens biomekanik så är inte ovanstående metoder tillräckligt avslöjande. Därmed inte sagt att veterinärer också kan ha nytta av att kolla hästarna med metoden och heller inte att man inte ser hältor. Tvärtom blir man väldigt duktig på att se alla typer av rörelsestörningar när man lär sig jobba med Equibodybalance vilket ytterst hjälper hästarna. Att dessutom ha en metod där man jobbar terapeutiskt med hästen i rörelse är oerhört värdefullt. Eftersom hästarna oftast inte får sina problem i stallgången eller boxen så anser jag att det inte är tillräckligt att enbart behandla dem där heller. Med enkla och effektiva metoder kan man också lära ut vissa övningar till hästägaren som ger ännu bättre resultat så klart.

För övrigt jobbar jag vidare med metoden i min verksamhet på hästarna jag behandlar och givetvis också i clinics och workshops. Det finns också en plan på att skriva ner en bok om metoden med både teoretiska och praktiska förklaringar om hur det fungerar. Gäller väl bara att hitta tid att skriva samt nån som vill trycka den antar jag 😉

Share via
Copy link
Powered by Social Snap