I maj 2019 lanserades appen Equibodybalance och året efter släpptes även en engelsk version. Genom instruktionerna i appen kan hästägare som inte har möjlighet att komma på clinic eller anlita någon av mig eller teamkollegorna lära sig metodiken och hjälpa sin häst. Appen har fått ett mycket varmt mottagande av hästägare, terapeuter och veterinärer över hela världen och den laddas ner av nya användare varje dag. I appen finns ett kapitel med frågor och svar men tänkte att det även kan vara bra att ha för de som ännu inte laddat ner den.

Vad är Equibodybalance?
Equibodybalance är arbete från marken, en metod som kan liknas vid yoga för friska hästar samt aktiv fysioterapi för hästar som genomgår rehabilitering. Den fokuserar på fem element som tillsammans skapar en viktig grund för en stark och hållbar häst. Precis som yoga handlar det mycket om avspänning, smidighet, balans och dynamisk stabilitet. Utifrån så ser det inte alltid ut som att det ”ger något”, vi är så vana vid att det ska se ut på ett visst sätt när våra hästar arbetar och jag brukar säga inledningsvis i clinics eller workshops att sudda ut allt ni ser framför er när ni tänker på häst i arbete och tänk istället hur det skulle se ut i en nybörjargrupp med yoga. 😉

 

Måste man ha Equiband när man jobbar i Equibodybalance?
Nej, absolut inte! Equiband är med på ett hörn i appen med bland annat inpassningsråd för friska hästar men man måste inte använda det. Dock brukar det bli lite bättre kvalitet på arbetet med Equiband och för vissa hästar i rehab kan det vara nödvändigt för riktigt lyckat resultat.

Varför ingår inte appen när man köper Equiband?
Svensk Hästrehab är enbart återförsäljare av Equiband, om någon ska producera en app (kostnaden för kvalitativa appar ligger från ett par hundratusen kronor och uppåt) och bjuda på den så måste det vara tillverkaren och inte en enskild återförsäljare. Tanken från tillverkarens sida är också egentligen att man helst ska anlita nån för inpassning. Ska man anlita mig eller nån av mina teammedlemmar så ligger priset för det från 650:- och uppåt. Om det inte finns nån i närheten som kan anlitas för inpassning kan man alltså, på friska hästar, ladda ner appen för mindre än halva det priset vilket jag hoppas man tycker känns helt ok.

Vad kostar appen och är det engångsavgift eller prenumeration?
Appen kostar för närvarande 249 kr och det är ett engångsbelopp – ingen prenumeration.

För vilka hästar passar Equibodybalance?
Alla! Finns det exempelvis någon människa som inte skulle tjäna på att gå på yoga? Oavsett om man är gammal eller ung, frisk eller skadad, högpresterande eller soffpotatis så finns det fördelar att hämta av att jobba regelbundet med smidighet, balans och stabilitet. Självklart så anpassar man upplägget efter individ och eventuell skada. Vissa kanske inte bör trava på volt men då finns det annat man kan göra i skritt. Tempot i trav ska också kunna anpassas så att man bör kunna gå bredvid på i princip rakt spår.

Behöver man nån särskild utrustning i Equibodybalance?
Jag har jobbat med metoden sen 2013 på mängder av olika hästar och med olika verktyg och kommit fram till att överlägset bäst är vanlig välsittande grimma, arbetsrep och körpisk. Alla verktyg har ett syfte för kommunikation och säkerhet och för de som inte får till rätt avspänning och ”form” på sin häst kan det vara avgörande att justera verktygen till de rekommenderande. Med den vanliga grimman kan vi sätta repet i den inre ringen och därmed byta sida när vi byter varv. Det ger tydligare kommunikation till hästen hur den ska ställa sig om den kikar utåt och vi blir också betydligt ”starkare” om vi behöver dra huvudet åt vårt håll från sidan än under hakan. Med arbetsrep får vi rätt längd för säkerhet och rätt tyngd för kommunikation. Körpisken OCH HUR MAN HÅLLER DEN är oerhört viktig för kommunikation och inte minst säkerhet.

Varför är metoden lämplig när man använder Equiband?
För att Equiband ska komma bäst till sin rätt så behöver nervsystemet ”få lugn och ro” att känna in, processa och aktivera aktuella muskelgrupper tillräckligt länge och tillräckligt ofta. Med Equibodybalance som metod så erbjuder man minsta möjliga input till nervsystemet från andra håll samtidigt som hästen ändå jobbar och stimulansen från banden kan befästa nya rörelsemönster. Om man sätter på Equiband och sen longerar hästen inspänd i högt tempo så kommer stimulansen från banden att prioriteras ner av nervsystemet som istället måste lägga fokus på att justera muskelaktivitet i fronten av inspänningen samt spänna ryggen för att hantera krafter som uppstår av den höga farten.  Samma med tömkörning eller ridning, om det blir för mycket grejande med munnen och fokus på rörelser som ska utföras så kan det bli rörigt. Med Equibodybalance gör vi tvärtom och sätter stimulansen från banden i första rummet. Vi sätter på banden och hjälper hästen att slappna av och börja känna och uppskatta vad som händer i kroppen när dessa muskelgrupper aktiveras. Ofta blir det både intressant och spännande redan första gången.

För vilka diagnoser rekommenderas Equibodybalance?
Man kan som sagt anpassa övningarna så det passar de flesta hästar i rehab men vi har fått väldigt bra resultat med kombinationen Equiband och Equibodybalance på hästar med diagnoser i rygg, bakknä och halskotpelare. I samtliga dessa diagnoser är det avgörande att hästen lär sig att stabilisera sig rätt så det är där vi lägger fokus i rehabuppläggen. När det gäller rygg och bakknä så räcker stimulansen från banden, muskelaktiveringen som följer samt positioneringen av bäckenet långt men när det gäller halskotpelaren är det superviktigt att hästen lär sig att hitta rätt i hållningen av hals och huvud – jag förklarar närmare i filmen.

Även för hästar med problematik i frambenen kan det vara värdefullt med Equiband och Equibodybalance i rehabiliteringen. Där är det angeläget att dels lära hästen att bromsa med bakbenen och dels att flytta tyngdpunkt bakåt. På hästar som inte lärt sig bromsa med bakbenen (vilket de sällan gör om vi lärt dem att vi bromsar dem via bettet) så kommer frambenen stå för mycket av bromsandet vilket innebär att all tyngd som finns bakom kommer belasta frambenen ungefär som när man bromsar en cykel via broms på framhjulet.

Hästar som är asymmetriska över korset och/eller jobbar ojämnt med bakbenen har också god hjälp av Equiband och Equibodybalance. Asymmetri behöver inte innebära att det är eller blir problem men symmetri med jämn belastning är att föredra. Denna häst har jobbat enligt de rekommendationer vi brukar ge och som även står i appen under ”frågor och svar” dvs 20 min tre gånger i veckan i tre veckor eller mer.

Equibodybalance är också en värdefull pusselbit i hästens totala träningsupplägg. Alla pusselbitar här nedan ger unik input och stimulans till hästarnas rörlighet, motoriska kontroll och proprioception för lång hållbarhet. Hur många pusselbitar får du ihop under varje tvåveckorsperiod?

Varför just 20 minuter tre gånger i veckan?
Jo, med det upplägget jobbar man inte så länge men tillräckligt ofta för att ”kicka igång” arbetsmetodiken. Både häst och människa behöver vänja sig vid sättet att arbeta och det blir ofta lite rörigt i början med häst som springer lite för fort och människa som kanske till och med blir lite yr. Och som alla vet så bör inte hästar springa runt på små volter varken för länge eller för ofta så förutom att begränsa tid och dagar så varierar man skritt, trav och varv för att inte slita för mycket. Ganska snart när man kalibrerat sin position och hur man bäst använder röst och pisk för att kommunicera med sin häst så brukar bitarna falla på plats och arbetet blir enbart uppbyggande.

Vad är det för skillnad på Equibodybalance och vanlig longering?
Det finns säkert olika definitioner av longering men frågar du mig så är longering mest slitage eller på sin höjd motion om det inte utförs i för högt tempo samt utan inspänning. Equibodybalance ska ha ett tydligt syfte som grundar sig i de fem elementen du läst om här ovan. Förutom det så skiljer sig tempot och kanske framför allt positionen. Vi jobbar nära och tillsammans med hästen i Equibodybalance. Vi vrider oss också så vi går åt samma håll som hästen istället för att stå still i mitten vända mot hästen. När vi jobbar på detta sättet kommer vi befinna oss i samma ”bubbla” som hästen, det gör att hästen lättare kan hålla fokus på oss och vi kan påverka den med vår närvaro för att exempelvis få den att sänka tempot, forma sig bättre efter volten eller få den att stanna kvar i varvet.

När vi longerar så hamnar vi i var sin bubbla och hästen kan själv bestämma tempo och fokus. Här är det oerhört svårt att få lättstressade hästar att börja slappna av och hästar som gärna byter varv efter eget beslut har ju fritt fram att göra det.

Uppdateras appen regelbundet med nya övningar?
Nej inte regelbundet, metodiken och övningarna i appen är vad som behövs för att sätta grunden till en funktionell biomekanik och det är det som är syftet med Equibodybalance och det är där mitt ”ansvar” som terapeut är klart. Självklart kan man fortsätta hitta på alla möjliga övningar från marken med sin häst men då skulle jag säga att det är mer träning än just fysioterapi. Sen ska man veta också att det är inte bara är för mig att filma lite med min mobil och slänga in filmer i appen hur som helst för att uppdatera. Det behövs övas och och anlitas filmare som sen också ska sitta och redigera och jag ska skriva texter och lägga på tal och sen ska det bearbetas hos ”app-killarna” för att läggas in i rätt format mm mm, ja ni fattar – pengarna drar iväg och appen blir betydligt dyrare än 249 kr att köpa.

Uppdatering!
I juni 2022 släpptes uppdateringen med nya kapitel om bland annat; hållning och fascia, tips, förslag på upplägg och inte minst 32 tilläggsövningar för dynamisk stabilitet. Uppdateringen har fått ett varmt mottagande av våra användare.

Bilder och film: Natalie Greppi
Grafisk produktion: Eva Lind

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap