Nu lanserar vi vårt nya koncept med arbetsnamnet EquiCore Training! Tanken med detta är att göra bland det svåraste man kan göra – nämligen rida med funktionell biomekanik – lite lättare och förhoppningsvis även ännu roligare.
Vi vill se fler träningsglada ekipage som tillsammans är mer stabila, mer balanserade, mer i uppförsbacke och kanske framför allt mer hållbara. Vi tycker inte ridning ska vara slitsamt, jobbigt kan det absolut vara men inte slitsamt i den bemärkelsen att det bryter ner ryttare eller häst snarare än det bygger upp.
”Ryttaren ska inte forma hästen, ryttaren ska hjälpa hästen att forma sig själv.”
Har man följt Svensk Hästrehab på Facebook vet man att jag förespråkar en aktiv underlinje som nummer ett i en funktionell muskelkedja. När hästen kan stabilisera sin ryggrad och länd via aktiva magmuskler får vi en stark core/bål och en obruten överlinje vilket är en förutsättning för funktionell biomekanik – dvs ett hållbart sätt för hästen att arbeta. Om vi sen dessutom kan hjälpa den att stabilisera sina bakknän, kliva in mer under sig och flytta tyngdpunkt bakåt har vi goda förutsättningar för prestation.
Detta har vi jobbat med i flera år i arbete från marken i vår metod Equibodybalance med mycket fina resultat och nu vill vi även erbjuda uppsutten träning enligt liknande koncept. Vi ser att många (ibland omedvetet) instabila ryttare i olika utsträckning kämpar med instabila hästar och det är svårt att komma nån vart med de förutsättningarna. (1)
”Om både sitsen, kontakten och dessutom hästen är obalanserad och instabil
– hur ska man då komma nånvart?”
Jag är ju, som ni säkert vet, ingen tränare så med mig i konceptet har jag Yvonne Forsberg Anjeby som står för uppsutten träning. Yvonne är C-tränare i dressyr och har ridit och tävlat upp till MSV A. Jag och Yvonne är oerhört eniga om vad som ofta saknas men behövs för hästarnas välmående och hållbarhet under arbete och jag tycker det är en fröjd att se henne guida ekipage.
Hur går det till?
I första hand blir det fokus på ryttarens sits, att få balans och stabilitet i sadeln som minskar informationsbruset till hästen så att hjälperna blir tydligare. Vi vill att hästen ska känna förtroende för hand och bett så den i alla lägen vill ta stöd och guidning från ryttaren. Vi är tämligen säkra på att om vi stabiliserat och balanserat hästen med hjälp av Equiband så kommer detta gå betydligt lättare (2). När sen ryttaren har fått koll på sin sits kan hen börja påverka hästen mot utveckling (3) . Målet är ett stabilt och balanserat ekipage som kan utvecklas tillsammans (4)
Ta gärna bilden med en nypa salt och en portion humor. Den är schematisk men förhoppningsvis pedagogisk 😉
För vem?
Vårt koncept passar egentligen alla typer av ekipage men kan vara extra värdefullt för ryttare med stora, ”vingliga” hästar, ponnyryttare som går över till stor häst, hästar som ska sättas igång efter rehab, hästar med återkommande ledinflammationer, hästar som ligger tungt i handen eller knäpper av samt hästar som behöver stärka sin överlinje. Även om du kanske redan befinner dig i ”trean” så varför inte testa på hur ni skulle kunna utvecklas ännu mer med hjälp av Equiband? Eller om du bara helt enkelt vill testa nåt nytt eller få lite ny inspiration. Obs! Du behöver inte ha ett eget equiband, det har Yvonne med sig.
Varmt välkommen att höra av dig med frågor eller bokning till Yvonne 0707-563358.