På förkommen anledning kommer här ett angeläget och viktig inlägg som jag hoppas att många tar sig tid att läsa och reflektera över.
Meningen i rubriken hör jag med jämna mellanrum i min mottagning och jag läser den väldigt ofta i olika forum på Facebook där folk som lägger ut filmer på sina hästar och söker tips på vad som kan vara fel på deras häst. Problemet är bara att hästarna i filmerna är så gott som alltid halta och när jag påpekar att hästen som man kommit med till min mottagning är halt så blir ofta repliken ”Men han var inte halt igår” eller ”Va! Det ser inte jag” eller ”Men han är inte halt när jag rider”.
Jag tror att som hästägare/ryttare så kan det vara bra att rannsaka sig själv och förstå att;
- Man är lekman när det gäller avgöra om hästen är halt eller ej (förutom uppenbara hältor, det kan de flesta se).
- Hästar har fyra ben, och kan dessutom ”låsa” ryggen för att bättre fördela belastning. Att hästen inte är uppenbart halt betyder inte att den inte har ont på ett eller flera ställen.
- Många hästar har kompenserat länge och har problematik i flera ben. Om hästen har ont i båda fram eller båda bak kan det vara oerhört svårt även för hög kompetens att avgöra om hästen är halt eller ej med blotta ögat.
- Som ryttare kan man omedvetet agera som en krycka för hästen, dvs man ger den ytterligare förutsättningar att stötta sig för att kompensera problematik.
- Det är ingen som begär att du ska kunna avgöra om din häst är halt eller ej, som hästägare/ryttare har man många ansvarsområden och att avgöra om hästen är halt är inte ett av dem, det är veterinärens jobb.
Det verkar som det finns ett utbrett missförstånd om att man endast ska åka till veterinär när man själv (eller annan lekman inom området) har konstaterat att hästen har ont/är halt – det är fel. Våra hästar är inte byggda för att varken ridas eller spendera ridpass efter ridpass på böjt spår, de har heller inte bett om att tränas och tävlas ändå ställer de upp för oss dag ut och dag in. De kan inte tala om för oss att det gör ont och de gör ofta sitt bästa för att hantera smärta utan att vi märker det.
Därför är det vår skyldighet att åka till veterinären med hästen för regelbunden vetcheck. Man åker till sin veterinär för att få kvitto på att den är frisk och kry och smärtfri så man med gott samvete kan fortsätta att träna och ”begära” det man begär. För hur ska man annars veta? För veterinären är det också värdefullt att ha fått träffa din häst när den är förmodat smärtfri så det finns något att jämföra med den dagen du eventuellt kommer för hältutredning.
Likadant så kommer man för friskvårdsbehandling till mig eller nån av mina kollegor, inte bara när hästen känns stel, utan med jämna mellanrum, dels för att få kvitto på att hästen utvecklas fint i musklerna av träningen du gör och dels för att lösgöra restriktioner för fortsatt träningsglädje för er båda. Muskler är snabba på att reagera på förändringar, både bra och dåliga, och de ljuger aldrig. Om din terapeut har koll på hur din häst känns när den är som bäst kommer hen direkt känna skillnad när något är på väg åt fel håll.
I vissa av mina tjänster ingår att jag kollar hästen i rörelse och om det visar sig att hästen är halt så kommer jag berätta vad jag ser men jag kan inte spekulera i var SMÄRTAN kommer ifrån. Jag kan se att hästen exempelvis ser ut att avlasta höger fram men smärtan kan lika gärna komma från höger bak då en smärta i höger bak kan göra att hästen landar tyngre på vänster fram vilket kan tolkas som hälta på höger fram. Därför är det meningslöst att stå och spekulera eller lägga ut filmer på Facebook för allmän bedömning, hästen måste in på klinik på utredning med allt vad det innebär med böjprov (inte farligt) och bedövning(ar) så man kan lokalisera var smärtan kommer ifrån.
Avslutningsvis så vill jag höja en tränare som jag samarbetar med, Anna Fele’ B-tränare i fälttävlan, hon har infört i sina regler att vill man vara med i lag-SM så behöver man visa upp en vetcheck ua. Oerhört bra initiativ tycker jag, måste ju också kännas väldigt skönt som tränare att veta att det man står och ”begär” av hästarna vid träningstillfällena är okejat av veterinär. Kanske något som fler tränare borde ta efter?