Är det en bra idé? Ja, om syftet med ridningen är just att få dig motionerad så skulle det väl kunna vara det men för de som vill förbättra sin ridning så hjälper det föga.

I senaste numret av Ridsport (nr 5 2016) kan man läsa nedanstående notis. I en studie har man kommit fram till att ridning faktiskt är ganska jobbigt och att man kan komma upp i 70% av sin maximala syreupptagningsförmåga (alltså bara 30% kvar tills man i stort sett kräks av utmattning) av lätt trav- och galopparbete. Slutsatsen är att ett halvtimmespass då motsvarar minsta rekommenderade dagliga dosen av fysisk ansträngning. Detta kan man ju då tolka som att allt är frid och fröjd och att ridningen ger dig allt du behöver. Men njaaa….

artikel

Jag skulle nog hellre vilja tolka det som att ja, ridning är jobbigt, alltså behöver du träna din kondition för att bli bättre på det. Att ligga på 70% i lätt arbete är snarare ett tecken på dålig kondition än att ridning är jobbigt. Skulle man göra en liknande studie med fotboll så skulle man kunna dra slutsatsen att under en match så ligger spelarna på en puls som gör att de inte bör göra något mer under resten av veckan och den slutsatsen haltar ju förstås betänkligt.

För att bli bättre på en prestation behöver man utsätta sig för tuffare träning (intensitet) än vad prestationsmomentet kräver. Det är först då individen kan börja prestera på topp när det verkligen gäller.

Vill dela med mig av en fantastiskt konkret (och rolig) film som jag fick se på senaste kursen om biomekanik. Den visar extremt tydligt vilken skillnad det bli i prestation om man är vältränad konditions- och teknikmässigt. I två tester kollar man först konditionen och därefter tekniken. De som är testas är Jonas Karlsson, som är vältränad, men inte i jämförelse med Anders Södergren som är elitskidåkare.

Du är inte i närheten av din kapacitet som ryttare om du sliter på uppemot 70% i lätt arbete. Och din häst kan omöjligt heller göra sig rättvisa om den når samma flås i enklare arbete. De flesta med tävlande hästar konditionstränar regelbundet sina hästar vilket börjar anses självklart för både hållbarhet och prestation men…frågan är, vill du som ryttare motionera eller prestera på hästryggen?

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap