….samt varför det är fysiskt omöjligt att rida en häst framifrån och bak.
Drygt ett år sedan första inlägget om Bodybalance och vilket härligt gensvar jag fått! Har haft flera lyckade clinics, workshops, privatlektioner och inte minst rehabhästar med i det närmaste overkliga funktionsförbättringar på kort tid.
Biomekanik-nörd som jag är så har jag under året noga observerat hästarna jag jobbat med, funderat och lärt mig massor. En sak som jag kommit fram till som jag tyckte det va dags att sätt ord på här i bloggen är hur metoden kan hjälpa hästen med sin hållning (syftar här på hur hästen bär hela sin framdel), bogfrihet och i förlägningen även samling (även om det inte är ett egentligt syfte med Equibodybalance, mer om det HÄR).
Att försöka forma hästen framifrån
Har ju varit inne på flera gånger att det inte är fördelaktig för hästens biomekanik att med stum/hård hand, inspänning eller ”korta” hjälptyglar försöka få den att bära sig i en för ryttaren önskad form. Det låser rörelsekedjor och hästarna tappar både steglängd och schwung. Alltså inte önskvärt för vare sig hållbarhet eller prestation. Men vad händer i kroppen när vi drar ihop framifrån?
Nedan ser vi ett huvud samt sju halskotor. Halskotorna är i neutralt läge svagt S-formade vilket ger goda förutsättningar för rörlighet. Huvud och hals spelar en stor roll för hästens hela rörlighet och balans och när hästen själv får välja kommer den alltid hålla huvudet i en position som är så energisparande som möjligt. Så funkar kroppen för övrigt alltid, den vill alltid spara energi men för hästarnas del så stämmer det tyvärr inte överens med vad vi ska använda dem till.
När man drar ihop hästen framifrån händer följande:
1 – Hästen kommer att dra bak/ihop de övre nackkotorna vilket också resulterar i att halskotorna pressas neråt.
2 – Detta gör det mycket svårt för djupa muskler som fäster i de nedre halskotorna, och inte har någon kontakt med bogbladet, (exempelvis spinalis), att ”göra sitt jobb”.
3 – Så hästen tvingas att använda andra muskler, som är mindre lämpade att bära hals och huvud och dessutom fäster i bogbladet, (exemplevis rhomboideus). Detta gör så klart att bogfriheten påverkas negativt men även halsens och nackens rörlighet blir kraftigt inskränkt.
4 – Med försämrad rörlighet kommer även stumhet och ofta blir hästarna även ömma i nacken av att försöka komma ur den obekväma och ofördelaktiga positionen.
5 – Så till en väldigt intressant anatomisk lösning tycker jag. På de nedersta halskotorna finns ”hakar”. När ”fel” muskler är engagerade för att bära hals och huvud fyller dessa ingen funktion. Men när ”rätt” muskler får lov att bära hals och huvud så kommer dessa hakar hjälpa till att bära upp hela halskotpelaren på ett mycket effektivt och energisparande sätt. Däremot så saknas hakar på de övre kotorna så när hästen, på ett biomekaniskt fördelaktigt sätt, bär hals och huvud så kan huvudet bara falla ner av sig självt med avspänd och rörlig nacke. Så bra! Nästan magiskt! 🙂
Så här ser det ut i verkligheten och jag har själv provat. Håller jag i nedersta kotorna kan jag balansera resten av kotpelaren med hjälp av hakarna. Om jag däremot försöker bära uppifrån så faller ju hela den funktionen så klart.
Vad man faktiskt gör när man fixerar en kroppsdel är att man formar skelettet. Därefter kan man bara hoppas att hästen använder ”rätt muskler till rätt uppgift” vilket vi sett ovan att den alltså inte ens kan i detta fallet. När vi sen släpper så har inte hästen lärt sig nånting. Hört talas om skelettminne, någon? Ska vi lära hästen att bära sig själv och ryttaren behöver vi påverka dess muskler så att den känner när det blir behagligt och effektivt, det vill säga träna motorik – muskelminne.
Hästar som av någon anledning, under en längre period någon gång i livet, har fått arbeta i denna form har ofta följande symptom: Vid gula linjer stumma/spända och inom gröna cirklar saknas muskelmassa. Ofta är även nacken spänd och/eller öm.
Vid ridning upplever man ofta ett eller flera problem med att hästen:
– Knäpper av.
– Är svår att få ner i form.
– Ligger tungt i handen.
– Har dålig kontakt med bettet.
– Har dålig bogfrihet.
– Är stel i nacken.
– Är stel i halsen.
– Går på bogarna.
– Skjuter ut bogen.
– Har kort steg fram.
– Faller inåt på volt.
Ofta finns fler problem med funktion och rörlighet i kroppen eftersom alla delar är beroende att fungera bra tillsammans för god biomekanik.
Här en glad häst med ”rätt” engagerade muskler, bogfrihet, effektiva ”hakar”, avspänd nacke och mjuk kontakt mellan hand och bett.
Men bakifrån och fram är väl ändå rätt?
Hand upp alla som någon gång kämpat med att försöka få till ”bakifrån och fram” med tveksamt resultat. Jag vill påstå att på hästar som inte hittat rätt sätt att bära framdelen är det i princip omöjligt att få till ”bakifrån och fram” trots att det SKA vara rätt. Det är helt enkelt inte möjligt för bakdelen att lyfta hela framdelen med dess ganska usla förutsättningar. Bakdelen får inte den assistans som behövs och hävstången blir för lång. Rörelsekedjorna och biomekaniken funkar helt enkelt inte. Lägger vi sen till minsta problem i ländryggen och oengagerad bukmuskulatur så har vi mission impossible.
Anser att min teori stärks av att väldigt många av hästar med ovanstående problem även är stumma och/eller ömma i bakdelen inom röd cirkel samt av ryttaren beskrivs som svåra att få under sig.
Så vad gör man då?
Det på sitt sätt fina med det hela är att detta kan inte fuskas fram. Man kan inte fixera eller påverka hästen att börja använda ”rätt” muskler med hjälptyglar eller dylikt, det måste arbetas fram och för detta är Equibodybalance en lysande metod. Med metoden kan man påverka delar som är omöjliga att kommunicera med på annat sätt vilket hjälper hästen att hitta ”rätt” muskler att bära framdelen med. När det lossnar kommer mängder med fler bonuseffekter i resten av kroppen vilket påverkar både hållbarhet, träningsglädje och prestation.
Vill man veta mer om Equibodybalance finns möjlighet till privatlektioner, clinic och workshop. Då går jag närmare igenom hur det här funkar både teoretiskt och praktiskt. Välkommen att höra av dig med frågor eller för bokning.