Goa små muskelknippen de är Quarterhästarna 🙂 Erkänner utan omsvep att jag aldrig suttit på någon och att de jag har behandlat inte är någon större mängd jämfört med exempelvis rid- eller travhästar men de jag har behandlat har alla, mer eller mindre, haft stumma hamstrings. Alla utom en, dvs undantaget som bekräftar regeln då…

Och vad är då hamstrings? Hamstrings är ett samlingsnamn på musklerna på baksida lår och det är inte alls konstigt att Quarterhästarna blir stumma där.

  1. Denna rasen är känd för att vara explosiv och snabb och deras muskler likaså. Dessa hästars muskler består till stor del av snabba muskelfibrer vilka lätt växer i diameter vid träning. Detta innebär att musklerna lätt blir ”bulkiga” och alla som har sett en musklad Quarter vet att den rumpan kan man hålla sig i när det blåser 😉
  2. De har ett rörelsemönster som är raka motsatsen till halvblodens många gånger spektakulära steg. Tanken är att de ska vara markbundna vilket gör att de kanske inte använder muskelns hela rörelseomfång. Detta bidrar till ”bulkigheten” på samma sätt som en muskelbyggare ”pumpar” en liten del av biceps (musklen på överarmens framsida) för att få en riktig ”muskelbulle” att impa med (ja, nu var jag lite sarkastisk men ni fattar vad jag menar 😉 )
  3. Många av momenten i westernridning, exempelvis slidestop och spin kräver starka hamstrings och därför stimuleras dessa muskelfbrer extremt mycket.

Som man förstår så är det alltså inte konstigt om det blir rejäla muskler i baksida lår och att dessa dessutom lätt blir spända och stumma. Men det måste inte bli så. En Quarter jag behandlar med jämna mellanrum har inte en tillstymmelse till spänning. Han hade det inte när jag behandlade honom första gången heller så jag kan inte ta åt mig äran. Inte ens för ett ögonblick. Det är istället ägaren som mycket medvetet har jobbat med att hästen ska ta för sig mer framåt med bakbenen. Mycket skritt i rejält tempo och även över bommar så att hästen har fått länga på steget.

Förutom dessa tips så tycker jag också att det kan vara lämpligt att stretcha dessa muskler och det gör man genom att föra bakbenet uppåt och framåt och även tänka på att varva ner ordentligt efter träningspass med mycket hamstrings-styrka. Dessa muskelfibrer producerar mycket mjölksyra och att jogga ur den ca 10 minuter efter avslutat ansträngning kan vara en god idé.

För att visa hur fin hästen är i sina muskler så filmade jag en snutt. Om du kan få lika gott ”daller” på din Quarter så är det hatten av till dig! Då har du en häst med välmående muskler som har goda förutsättningar för fortsatt utveckling framåt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap