Nu har jag samlat alla filmer med träning på ett och samma ställe. Här kan du plocka favoriter och sätta ihop till egna set eller kanske få inspiration till att hitta på egna övningar. (Foto: Annika Grundberg)

För att kunna ta emot de krafter som överförs från hästen till ryttaren behövs styrka, stabilitet och rörlighet. Stora gångarter, fart och centrifugalkraft ställer extra krav på ryttarens sits. Om man inte klarar av att på ett ”smidigt” sätt med ”flow” låta rörelsen fortplanta sig främst genom bäckenet så kommer ridningen bli påverkad negativt och det är även högst sannolikt att både häst och ryttare kommer dra på sig spänning och så småningom även smärta. Framför allt är det bäckenet som behöver ta upp och ”dämpa” rörelsen upp genom överkroppen. Om det inte finns förutsättningar att göra det (ställer krav på rörlighet och bålstyrka) så kommer det börja skumpa nånstans. Om det inte skumpar i sadeln (rumpan) så kommer skuldrorna skumpa och om det finns för lite rörlighet där så kommer huvudet skumpa. Titta gärna på hästen från marken när den joggar i form, ha gärna sadeln på och se hur otroligt mycket rörelse det är (eller i alla fall bör vara om hästen har en funktionell rygg) som fortsätter upp genom ryttaren. En våg av rörelse kan liksom inte bara försvinna, den måste hanteras och det är upp till dig som ryttare att bestämma hur det ska gå till.

Att det skumpar nånstans är väldigt vanligt och ett tecken på att det saknas (oftast) både bålstyrka och rörlighet. Filma dig gärna och studera din sits. Titta var du hamnar i sadeln och hur du placerar sittbenen och sitter du ens i sadeln eller klämmer du med benen så du nästan hamnar över den? Hur är rörligheten i bäckenet och höfter? Skumpar det nånstans och i så fall var? Kan du vara mjuk och följsam i båda händer och finns det stabilitet i skuldrorna? ”Vilar” huvudet längst upp med god rörlighet åt alla håll eller börjar det luta åt ”gamnacke”?.  Observera också gärna andra. Ett fåtal ryttare sitter som en ”smäck”. De tar upp i princip all rörelse från hästen i bäckenet och det ser extremt enkelt och smidigt ut. Emelie Nyreröd är ett sånt exempel men så har hon ju också ett six pack med riktigt stark bål 😉  Emelie finns på instagram och det finns många filmer där att bli inspirerad av. En sits to die for helt enkelt.

Övningarna i filmerna fokuserar på bål, rumpa, skuldror, ben stabilitet och viss balans. Personligen så gillar jag inte att räkna repetitioner så jag föredrar en sk Tabata-app som istället håller koll på tiden. Den sätter jag på mellan 20 – 30 sekunders work och ca 10 sekunder rest. Kör mellan 4 – 6 varv och det bli ett effektivt pass på nära 30 min. Ta dig tid till träning ett par gånger i veckan och jag vågar lova att det ger resultat inom några veckor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap