Varmt välkommen att ta del av sadelutprovning som bygger på ett helheltskoncepts med långsiktigt mål för bästa möjliga comfort och träningsglädje för både häst och ryttare!

Att köpa ny sadel är för många ett både stort och smått ångestframkallande steg, det är inte för inte det kallas för sadeldjungeln och kunskap, erfarenhet, engagemang och syfte varierar stort bland alla som erbjuder sadlar till försäljning. Själv lever jag inte av att sälja sadlar, jag lever av att få hästar att må så bra de bara kan i kroppen och har framgångsrikt gjort så i över 20 år. Men om inte sadeln är optimal för både häst och ryttare kan inte mitt jobb ge 100% utdelning vilket många gånger varit frustrerande.

Under 2023 började jag läsa in mig på sadlarna från Kemnevall Collection som är ett svenskt sadelmärke där sadlarna är designade av Anna Kemnevall samt omsorgsfullt tillverkade av kunniga och erfarna hantverkare i Argentina. Sadlarna är mycket genomtänkta och designade att ge maximal funktion för både häst och ryttare och det även över tid. Du kan läsa mer om sadlarna här. Jag tilltalades av:

  • De U-formade, rymliga, robusta bommarna med rejäla sidobrädor som sprider ut ryttarens vikt och ger hästen möjlighet att vilja lyfta, bredda och använda ryggen som vi önskar.
  • Möjligheten att smidigt ändra bomvidd.
  • De ullstoppade bossorna som erbjuder inbyggd stötdämpning, comfort och möjligheten att toppstoppa och stoppa om.
  • De lagom breda kanalerna.
  • De oerhört väldesignade sätena som kan ge helt rätt stöd och kontakt med referenspunkter för alla möjliga olika bäcken, höftleder och lårben.
  • Sadlarnas utseende, känslan i lädret och deras vikt (jag gillar inte personligen när sadlar varken är för lätta eller för tunga).
  • Sist men inte minst drivet, passionen, kunskapen och modet som ligger bakom dessa sadlar.

Efter beslutet att börja erbjuda dessa sadlar i min verksamhet har jag fördjupat mig mer inom sadelutprovning både mot häst och ryttare och inte minst fått stor nytta av all den kunskap jag lärt mig under mina utbildningar inom human.

När man kommer till mig för att köpa sadel får man förutom en sadel även ett engagemang som sträcker sig från den dagen man kliver in genom dörren till precis så länge man vill. (Men naturligtvis är det inget köptvång). I detta inlägg kommer jag gå igenom hur processen ser ut.

Analys och sadelprovning mot ryttaren
I första steget tar vi reda på vad ryttaren behöver för sadel utifrån sina anatomiska förutsättningar. Vi mäter bäcken och analyserar höftvinklar, lårben mm. För rätt möjligheter att bli så stabil, balanserad och centrerad som möjligt i sadeln, och därmed även en ”lättare vikt att bära” för hästen är det avgörande att ha en sadel som ger stöd och kontakt med referenspunkter på rätt ställen. Förhoppningsvis hittar vi 2 – 3 sadlar som funkar för ryttaren som kan vara tänkbara att prova även uppsuttet. Att prova ut sadel mot ryttaren görs på mottagningen, det bokas i Boka Direkt och kostar 750 kr.

Om man vill och är intresserad kan man även göra mer omfattande tester av sin styrka och rörlighet i adekvata muskelgrupper för ryttare. Dessa tester kan ge ett tydligare svar på varför man exempelvis upplever att man blir sned i sadeln eller varför hästen har lättare/svårare i olika varv. Detta bokas också i Boka Direkt och kostar 875 kr.

Sadelprovning mot hästen
I nästa steg är det dags att hitta en sadel som verkar funka för hästen. Detta kan göras samtidigt som inpassning mot ryttaren på mottagningen eller bokas vid senare tillfälle på mottagningen eller ute i stall med max en timmes resväg från Kungsbacka. Priser för detta hittar du i Boka Direkt under sadelprovning och det är ungefärliga priser som kan komma att justeras. Boka Direkt

Du kommer få börja med att berätta om hästen och jag kommer känna igenom ryggen på och om möjligt även titta hur hästen rör sig innan vi börjar lägga på sadlar. Detta för att säkerställa att hästens rygg är i skick att rida på samt att hästen är haltfri. Nu är jag krass här men det förefaller som hästfolk har lite olika åsikter om vilka ryggar man bör rida på (alldeles för normaliserat att rida på hästar som har dysfunktionell rygg) samt min erfarenhet är också att många som kommer till mig med vad de uppger är en haltfri häst i själva verket inte alls är haltfri. För att skydda mig som leverantör av sadel vill jag inte råka ut för att sälja en sadel och ett par månader senare så märker man (till slut) att hästen är halt och ger sadeln skulden för det.

Jag vill också kolla om hästen kan jogga lugnt i båda varven UTAN sadel och ryttare vilket de flesta hästar gör inom 10 minuter med Equibodybalance. Om den sen inte kan det MED sadel och ryttare så är det för att någon av dessa stör den, alternativt invant beteende. Jag upplever att alldeles för många ryttare spenderar alldeles för mycket tid i sadeln med att bedriva dragkamp om tempot med hästen och det är inte kvalitativ ridning. När hästen kan jogga avspänt både utan och med sadel och ryttare kan ryttaren börja rida med kvalitet och det är mitt mål. 

Sen lägger vi de tänkta sadlarna på hästen och ser om det kan tänkas funka uppsuttet. Jag kan justera bomvidd på några minuter och kan även justera viss stoppning. Om hästen är muskelfattig i ryggen så ska man inte passa ut en sadel som passar för det muskelfattiga, man ska passa ut en sadel som ger utrymme för hästen att bygga muskler och under tiden får man jobba med padd som också kan justeras och stoppas med ull under tiden hästen bygger på sig.

Foto: Nikita Svensson

Uppsutten sadelprovning
Man får börja med att rida en kort stund i alla gångarter i båda varven i sin egen sadel och om möjligt får ryttaren ha jacka med sträck som visuellt tydliggör sitsen. I detta momentet analyserar jag hur den befintliga sadeln påverkar ryttarens möjligheter till stabil, balanserad och centrerad sits både när det gäller överliv, händer, säte och skänklar. Självklart noterar jag även detaljer i både hästens och sadelns beteenden. Man ska inte tänka för mycket utan rida som vanligt men inte för länge, man måste tänka på att hästen ska ridas i kanske två sadlar till och kanske även flera gånger då vi kan behöva justera dem emellan.

Sen kommer vi göra om proceduren med de sadlar som vi provat ut till ryttaren och som även verkade funka för hästen och ser hur de funkar för ryttare och häst tillsammans. Om det är ok för ryttaren, sitscoachar jag gärna lite under ridningen.

Här är det på sin plats att påminna om att även om man haft en sadel som inte varit optimal för ryttare och/eller häst så kan ändå kroppen(nervsystemet) vant sig vid känslan som sadeln ger vilket kan göra att även om man rider i en sadel som de facto är bättre för ryttare och/eller häst så kan det kännas sämre/vingligare/otryggare/ osv innan ryttare/häst vant sig vid nya känslan. En häst som tex gått med en sadel som suttit som en ortos runt ryggraden och därmed ”fixerat” ryggen kan initialt upplevas som ”sämre” i början när den får på sig en sadel som ger utrymme för lyft, expansion och rörelse. Eller en ryttare som suttit brett och/eller haft knästöd som ”tvingar” bak benen kan också få nya upplevelser i sadeln som initialt inte känns som en förbättring. Med andra ord, även sånt som inte allt är bra för oss kan ändå ge känslor av vana och trygghet. Det gäller alltså att ha lite is i magen och lita på att att jag kommer inte sälja på er en sadel som inte är bra för både häst och ryttare.

Om man känner sig helt säker så kan man så klart köpa sadeln direkt men om man vill ta hem och prova ytterligare max sju dagar går det bra. I så fall skriver vi ett hyresavtal så din hemförsäkring täcker ifall det skulle hända något med sadeln under tiden du har den hemma.

Här vill jag också poängtera att jag vill verkligen att man ska känna sig helt nöjd med sitt beslut att köpa en Kemnevallsadel, jag vill att alla mina kunder ska se fram emot varje ridpass och känslan den ger. Om man endast känner att ”det här får duga” så tycker jag det är bättre att leta vidare efter en annan sadel men som sagt, det är inga garantier att det blir WOW-känslor för ALLA ekipage från första sekund.

Foto: Nikita Svensson

Priser, betalning och finansiering
Sadlarna kan betalas fullt direkt via swish eller insättning på bankgiro och priserna ligger på:

Dressyrsadlar: 37.900 kr
Hoppsadlar: 34.900 kr
Ponny Hopp: 25.900 kr

Om man vill betala sadeln via faktura och då med möjlighet till avbetalning, läggs beställning i webbshopen där betalning går genom Klarna. Eftersom Klarna behåller en viss procent på alla köp via dem tillkommer det 1000 kr på priserna i webbshopen.

Efter köp
Även om sadeln är inpassad att passa er båda mycket väl så bör den ändå fasas in i träningen. Alla förändringar, även till de bättre, innebär nyheter för kroppen att anpassa sig till så både för din och hästens skull så rekommenderas kortare och färre uppsuttna pass de första veckorna. Om man har för vana att häva sig upp från marken och dra i bakvalvet på vägen upp behöver man tänka om. Det sättet att sitta upp är inte bra för varken häst, ryttare eller sadel och har man dessutom en sadel med mjuka, ullstoppade bossor kommer de snabbt bli påverkade av den kraftigt oliksidiga belastningen.

Men även om man sitter upp enligt konstens alla regler så kommer stoppningen att sätta sig och forma sig under den första tiden så efter 2 – 3 månader rekommenderas en återkoll av både hästens rygg och sadeln för att säkerställa att allt fortfarande funkar bra. Eventuellt behöver man justera bomvidd och/eller toppstoppa sadeln och det gör jag på plats på mottagningen.

Denna återkoll (görs på mottagningen) värd 675 kr ingår i köpet och bokas i Boka Direkt  (ev kostnad av kloss för bomviddsändring tillkommer med 500 kr)

Rekommenderade skötselråd för din nya sadel länkar jag till här

Information om garanti och reklamationer länkar jag till här

Efter detta hoppas jag att vi fortsätter ses med jämna mellanrum då både hästar och sadlar behöver lite regelbunden koll och omsorg. Hur ofta är individuellt och beror på flera faktorer men olika tjänster som passar olika behov finns det gott om i Boka Direkt.

Foto: Nikita Svensson

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap