Börjar bli lite varm i kläderna nu med vattenbandet och det funkar precis så bra som jag tänkt. Alla hästar har gått jättebra i vattnet även om det för flera har varit första gången på band överhuvudtaget. Faktum är att de flesta går faktiskt bättre när vattnet kommer än utan. Det blir mer stabilt med lite motstånd och de koncentrerar sig på jobbet istället för vad som eventuellt händer utanför. Det som har varit läskigast enligt ett par hästar är blöjan. För att det inte ska komma bajs i vattnet behöver alla hästar en påse mellan bakbenen som samlar upp och på nytt ställe med nya människor och remmar mellanbenen så kan man behöva lite extra tid att vänja sig vilket man självklart får.

Så för vilka hästar lämpar sig vattenträning, för rehabilitering har man ju läst om så klart men finns det andra hästar som har nytta av vattenträning? Självklart gör det det! Vattenträning är en fantastisk träningsform och som det sett ut hittills så verkar även hästarna tycka att det är toppen. Och inte så konstigt tänker jag, ingen som sitter på, inget som är komplicerat, inget som går på volt, inget som fixerar/bestämmer form, sannolikt ingen låg led eller sena som värker. Bara jobbig men skonsam träning som gör en så där härligt skön och avslappnad efteråt.

Olika hästar kan dock ha olika nytta av vattenträningen och självklart individanpassas hastighet, vattenhöjd, eventuell lutning samt träningens längd.

För ridhästar – I vattnet arbetar hästen framför allt mycket effektivt med muskler ryggen samt de muskler i bakdelen som står för “bärandet och bromsandet”. Dessa muskler kommer man inte åt på samma sätt utan vattnets motstånd. När hästen tar sig fram på land är det främst de påskjutande musklerna, dvs de på baksida lår samt rumpa som tränas. På vattenband är dessa muskler tvärtom inaktiva – det är ju bandet som för benet bakåt – och de som sitter på framsidan av låret samt höftböjaren får istället rejäl träning genom vattnets motstånd. Dessa muskelgrupper behöver vara starka när vi vill att hästen ska “komma ihop”, komma under sig, bära och bromsa med bakbenen. Musklerna på framsida lår omsluter även bakknäna som mår bra av ordentligt med stabilitet.

 

För unghästar – På moderna, elastiska sporthästar är instabilitet en akilleshäl när det kommer till hållbarhet och prestation. Genom den omfattande flerdimensionella rörelsen som uppstår i ryggen när benen jobbar i motståndet från vattnet aktiveras och stärks de mycket viktiga musklerna närmast ryggraden som är avgörande för att stabilisera densamma.

 

För rehabilitering – Vattnet erbjuder kontrollerad rehabträning med en viktreducering på upp till 60%. Det innebär minskad belastning på låga leder, ligament och senor samtidigt som muskler i framför allt bål kan underhållas inför uppsutten träning. För senskador, som bör läkas under kontrollerad belastning, är vattenträning oerhört värdefullt.

 

För travhästar – Utmärkt tillägg i ordinarie träningsupplägg för att bygga styrka i bål och bakben på sätt som man inte kommer åt i vagn. Med pulsklockan håller vi koll på ansträngningsgrad och kan även lägga upp effektiva konditionspass baserat på styrketräning istället för hastighet vilket skonar annars utsatta leder, ligament och senor.

För viktnedgång – För överviktiga hästar är det lätt att hamna i moment 22, de behöver motion för att gå ner i vikt men övervikten gör att leder belastas onödigt tungt under träningen vilket man vill undvika. I vattnet får hästen välanpassad träning utan belastningen på utsatta leder. Även för hästar i rehab är det värdefullt om viktuppgång kan undvikas. Vid varje besök kan man passa på att väga hästen för att hålla koll så det går åt rätt håll.

För äldre hästar – Välanpassad träning för muskler och kondition för bibehållet välmående och styrka med minimal belastning på leder och senor, kan det bli bättre? Det är vanligt med artros på äldre hästar och även för det har vattenträning visat sig bra. I studie såg man att hästar med artros belastade sig mer jämnt efter vattenträning, dvs de blev mer liksidiga och risken för sekundära problem i andra ben minskar därmed.

Efter passiv fysioterapi – Först lösa restriktioner i vävnaden med exempelvis djupvåg, laser och mobilisering och därefter låta hästen jobba igenom kroppen i stort rörelseomfång är guld värt 4 – 12 gånger om året för optimal träningsutveckling.

Vårt vattenband står dessutom nedsänkt och har genomskinliga sidor runt om så man kan tydligt se från alla håll hur hästen jobbar i vattnet, det tycker vi och många hästägare är värdefullt.

 

Vad kostar det?

Det finns lite olika varianter att välja på. Om man bara vill testa så kan man boka introduktion för 400:- då tar vi det lugnt och kanske går hästen i vattnet 10 – 15 minuter. För enbart vattenträning (totalt ca 30 min på bandet) så kostar det 500:- och vill man ha vattenträning + Relax så kostar det 650:- Kombinationen passiv fysioterapi + vattenträning kostar 1050:-. Om man köper ett 10-kort vattenträning så betalar man 450:- per gång vilket är ungefär vad många betalar för en vanlig ridträning. Kortet, ja faktiskt alla tjänster, kan betalas via Klarna i Boka Direkt och då kan man välja vilken betalningsform som helst.

Vi kan självklart också ta emot hästar för kortare eller längre vistelse, antingen för rehabilitering eller “bootcamp” med träning på vattenbandet. Vi tar 550:-/dygn om hästen stannar 1 – 3 veckor och vill man ha hästen här från 4 veckor och uppåt kostar det 500:-/dygn. Mer info, villkor och vad som ingår i priset hittar du under fliken “mottagningen”.

Många hästar uppskattar att koppla av en stund i Relaxen, med vibration nerifrån och IR-värme uppifrån, efter vattenträningen.

För övriga priser och lediga tider för bokning hittar du här i Boka Direkt

Varmt välkommen!