Inte helt oväntat så börjar man se fler och fler hemmabyggen och nu även fabrikstillverkade kopior på Equiband. Man använder sig av elastiska gjordar och mer eller mindre sladdriga gummiband och vissa kopior säljs till och med med tillhörande inspänning *tar mig för pannan*. Tillverkare, återförsäljare och inte minst vissa användare påstår att de funkar lika bra som Equiband. Men nej…

Bara för att man själv inte ser eller förstår (eller vill se) skillnaden så betyder det inte att den inte finns där. Ett exempel med potatis får hjälpa till att förklara vad jag menar. För den som inte är insatt i potatisen fantastiska värld så är en potatis en potatis kort och gott. Men den som verkligen är insatt i potatis och kanske till och med lever av att laga potatis till kunder vet att det är en jädra skillnad på potatis och potatis. Hen kan rabbla potatisars egenskaper i sömnen och vet precis vilka sorter som passar till olika rätter. När lekmannen, som tar första bästa potatis, lagar potatisgratäng så kan det säkert bli helt okej men när proffset lagar sin gratäng med för ändamålet bästa potatissorten så blir det gudomligt. Lekmannen kanske testar att göra gratäng med annan sorts potatis nästa gång men märker ingen större skillnad, hen har helt enkelt inte kunskapen och erfarenheten att förstå eller kanske till och med bry sig om skillnaden.

Det finns de som tycker att man är ”smart” när man knåpar ihop ett eget eller köper en kopia. Men det är inte ”smart”, det man har gjort eller köpt är inget annat än en prototyp till originalet. Det tog skaparna av Equiband två år att få till rätt material i gummibanden, varför skulle de lägga så mycket tid på det om det redan funkade fint med lindor, elastiska gjordar, Theraband eller annat material som redan fanns på marknaden? Tro mig, om man gör en produkt så vill man ha ut den på marknaden så snart det bara går. Varje dag kostar pengar i produktion och varje dag riskerar man att någon annan lanserar en liknande produkt så varför i hela friden fortsatte de att ta fram nya material och testa under så lång tid? Svar – för att de material som fanns att tillgå inte var tillräckligt bra, de gav inte rätt respons i vävnaden och därför fortsatte de att testa sig fram tills det blev rätt.

Det går inte att förbjuda hemmabyggen och kopior. Däremot kan man förfasas över vissa inpassningsråd och hästar som jagas runt med inspänning där återförsäljarna/tillverkarna uppenbarligen inte har en susning om vad man håller på med eller utsätter sina kunders hästar för. Man kan också tycka att det är beklämmande att folk som utger sig för att vara seriösa erbjuder kopior till sina kunder och man kan också undra om folk som köper kopior av rehabutrustning till sin häst också skulle gå exempelvis till en tatuerare eller skönhetssalong som använder billiga kopior på bläck och lip fillers.

För det är skillnad. Även om man inte ser eller förstår eller bryr sig om skillnaden så finns den där. Kanske inte direkt, kanske inte första månaden men efter ett tag, eller om man börjar kolla och känna noga redan från början, så är det skillnad. Precis som en billig tatuering…

Och sist men inte minst, till alla de som tillverkar och säljer kopior – så extremt tydligt baserade på ett original som tagit åratal av kunskap, erfarenheter, trial and error att ta fram och dessutom, efter det, ett flertal år av marknadsföring – och påstår att de är stolta över sin produkt, de borde skämmas! Jag tycker det är ynkligt och respektlöst att profitera på andra människors kunskap, innovationer och investeringar både tidsmässigt och ekonomiskt och istället för att vara ”stolt” över sin lättvindiga kopia så borde man istället göra hatten av till ett lyckat original, vara tacksam att folk vill lägga det engagemanget för att ta fram det och sen sätta sig på sin kammare och försöka komma på nåt eget eller hitta andra vägar att tjäna sitt uppehälle, att sko sig på andras bekostnad är inte beundransvärt och smart – det är respektlöst och oseriöst.

Ps: Nu kanske du är sugen på att skriva att ”jag har fått jättefina resultat med min kopia” och i så fall för det första, grattis och för det andra, jag säger inte att man absolut inte kan få effekt av en kopia (framför allt inte på ”rätt” häst, rätt inpassad och använd med rätt metodik). Det jag säger är att det ÄR SKILLNAD även om man som lekman inte uppfattar eller förstår skillnaden (även om man haft häst i hela sitt liv så är faktiskt de flesta hästägare lekmän när det kommer till biomekanik, fysioterapi och rehabilitering av häst.). Och vill man vara säker på att skaffa en produkt till sin rehabhäst som är utvecklad av de bästa i världen inom området och som ger rätt respons i vävnaden så är det originalet Equiband och rätt metodik att använda det med som gäller.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap