Inte helt oväntat så börjar man se fler och fler hemmabyggen och nu även fabrikstillverkade kopior på Equiband. Man använder sig av elastiska gjordar och mer eller mindre sladdriga gummiband och vissa kopior säljs till och med med tillhörande inspänning *tar mig för pannan*. Tillverkare, återförsäljare och inte minst vissa användare påstår att de funkar lika bra som Equiband. Men nej…

Bara för att man själv inte ser eller förstår (eller vill se) skillnaden så betyder det inte att den inte finns där. Ett exempel med potatis får hjälpa till att förklara vad jag menar. För den som inte är insatt i potatisen fantastiska värld så är en potatis en potatis kort och gott. Men den som verkligen är insatt i potatis och kanske till och med lever av att laga potatis till kunder vet att det är en jädra skillnad på potatis och potatis. Hen kan rabbla potatisars egenskaper i sömnen och vet precis vilka sorter som passar till olika rätter. När lekmannen, som tar första bästa potatis, lagar potatisgratäng så kan det säkert bli helt okej men när proffset lagar sin gratäng med för ändamålet bästa potatissorten så blir det gudomligt. Lekmannen kanske testar att göra gratäng med annan sorts potatis nästa gång men märker ingen större skillnad, hen har helt enkelt inte kunskapen och erfarenheten att förstå eller kanske till och med bry sig om skillnaden.

Det finns de som tycker att man är ”smart” när man knåpar ihop ett eget eller köper en kopia. Men det är inte ”smart”, det man har gjort eller köpt är inget annat än en prototyp till originalet. Det tog skaparna av Equiband två år att få till rätt material i gummibanden, varför skulle de lägga så mycket tid på det om det redan funkade fint med lindor, elastiska gjordar, Theraband, Uniband eller annat material som redan fanns på marknaden? Tro mig, om man gör en produkt så vill man ha ut den på marknaden så snart det bara går. Varje dag kostar pengar i produktion och varje dag riskerar man att någon annan lanserar en liknande produkt så varför i hela friden fortsatte de att ta fram nya material och testa under så lång tid? Svar – för att de material som fanns att tillgå inte var tillräckligt bra, de gav inte rätt respons i vävnaden och därför fortsatte de att testa sig fram tills det blev rätt.

Det går inte att förbjuda hemmabyggen och kopior. Däremot kan man förfasas över vissa inpassningsråd och hästar som jagas runt med inspänning där återförsäljarna/tillverkarna uppenbarligen inte har en susning om vad man håller på med eller utsätter sina kunders hästar för. Man kan också tycka att det är beklämmande att folk som utger sig för att vara seriösa erbjuder kopior till sina kunder och man kan också undra om folk som köper kopior av rehabutrustning till sin häst också skulle gå exempelvis till en tatuerare eller skönhetssalong som använder billiga kopior på bläck och lip fillers.

För det är skillnad. Även om man inte ser eller förstår eller bryr sig om skillnaden så finns den där. Kanske inte direkt, kanske inte första månaden men efter ett tag, eller om man börjar kolla och känna noga redan från början, så är det skillnad. Precis som en billig tatuering…

Och sist men inte minst, till alla de som tillverkar och säljer kopior – så extremt tydligt baserade på ett original som tagit åratal av kunskap, erfarenheter, trial and error att ta fram och dessutom, efter det, ett flertal år av marknadsföring – och påstår att de är stolta över sin produkt, de borde skämmas! Jag tycker det är ynkligt och respektlöst att profitera på andra människors kunskap, innovationer och investeringar både tidsmässigt och ekonomiskt och istället för att vara ”stolt” över sin lättvindiga kopia så borde man istället göra hatten av till ett lyckat original, vara tacksam att folk vill lägga det engagemanget för att ta fram det och sen sätta sig på sin kammare och försöka komma på nåt eget eller hitta andra vägar att tjäna sitt uppehälle, att sko sig på andras bekostnad är inte beundransvärt och smart – det är respektlöst och oseriöst.

Ps: Nu kanske du är sugen på att skriva att ”jag har fått jättefina resultat med min kopia” och i så fall för det första, grattis och för det andra, jag säger inte att man absolut inte kan få effekt av en kopia (framför allt inte på ”rätt” häst, rätt inpassad och använd med rätt metodik). Det jag säger är att det ÄR SKILLNAD även om man som lekman inte uppfattar eller förstår skillnaden (även om man haft häst i hela sitt liv så är faktiskt de flesta hästägare lekmän när det kommer till biomekanik, fysioterapi och rehabilitering av häst.). Och vill man vara säker på att skaffa en produkt till sin rehabhäst som är utvecklad av de bästa i världen inom området och som ger rätt respons i vävnaden så är det originalet Equiband och rätt metodik att använda det med som gäller.

Uppdatering 13/4 2022
Sen detta inlägg skrevs har det etablerats fler kopior, framför allt utanför Sveriges gränser men det finns återförsäljare även här. I början av året gjorde Dr David Marlin och Dr Gillan Tabor en recension av Equiband och dess kopior och kartlade skillnader (finns att se på Dr Marlins webbsida om man betalar för en månads medlemskap). Man tittade bland annat på vilka studier som gjorts, på passform, funktionalitet och på materialet i banden. Materialet i Equiband stod i en klass för sig. Det är ett unikt 2 mm tjockt gummi helt anpassat och tillverkat för proprioception för häst. Det gummibandet som används i de kopior som har gummiband (alltså inte de som använder samma material som i elastisk gjord eller luddiga muffar) är ett band som heter Uniband och det är 1 mm tjocka gummiband som är framtagna för styrketräning för människor. Passform, yta och hur gummibanden ligger still ”där de ska” påverkas därför så klart av både skillnaderna i material och anläggningsyta. I tillägg så finns det heller inga studier gjorda på kopiorna, däremot så finns det studier gjorda på original Equiband där man såg ökad dynamisk stabilitet i ryggraden samt aktivitet i raka magmuskeln. Det är inga stora studier som gjorts men de är i alla fall regelrätta studier och de är gjorda med just Equibands gummiband.

En återförsäljare av en kopia här i Sverige fick frågan på Facebook om skillnaderna mellan deras kopia och Equiband och svarade att det inte är nån skillnad, det är enbart olika produkter och att båda produkterna har ”gedigen forskning” bakom sig. Jag kommenterade och svarade frågeställaren att ingen av varken Equiband eller dess kopior har någon ”gedigen forskning” bakom sig men däremot att Equiband har studier bakom sig vilket deras kopia inte alls har samt berättade även om skillnaderna i gummibanden. Min kommentar blev raderad och jag blev blockad. Då bad jag en vän att skriva och be om länk till den påstådda forskningen bakom deras produkt men hon blev också raderad och blockad.

Och jag må tycka väldigt illa om kopior (i allmänhet, alltså inte bara Equiband-kopior) men jag måste säga att jag har mist lika svårt för folk som är oärliga mot sina kunder, blockar när man påpekar felaktigheter och/eller inte kan stå för sin produkt. Säg inte att inte är någon skillnad – för det är det. Säg inte att det finns ”gedigen forskning” när det inte ens finns studier. Säg istället rakryggat att ja, detta är en kopia (det är ju liksom ingen hemlighet) det är därför den är billigare men vi tycker den funkar bra. Så hade jag i alla fall gjort för då hade jag känt att jag är ärlig mot mina kunder vilket oftast också leder till både nöjdare kunder och bättre sömn. Men det är jag det, jag antar att vi alla har olika moralisk kompass…

Jag blir ofta taggad i trådar där folk frågar om kopior men jag orkar sällan svara, antingen så fattar man att det är skillnad på original och kopior eller så gör man det inte. Till syvende sist som kund så handlar det väl om vem man är som person, är man en person som vill stötta ett original och de som satsade så otroligt mycket för att skapa det, eller vill man stötta kopietillverkare som profiterar på de som gjorde originalet. Och vad vill man ha till sin häst, kanske i behov av rehab, ett original skapat till häst och backat av studier, eller en kopia utan studier och med humangummiband? Det är upp till var och en…

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap