Eller kanske ha mer tryck i bakdelen? Eller har hästen bekymmer med ostabila bakknän? Får jag då lov att så ett frö om att aktivering av bukmusklerna kan vara lösningen?
Jag träffar ofta hästägare som upplever bekymmer med ett eller flera av:
1 – Kraften från bakdelen inte transporteras fram genom hästen utan ”stannar” i länden.
2 – Ena bakbenet saknar kraft.
3 – Ett eller båda bakknäna är ostabila eller har andra symptom.
4 – Hästen arbetar tungt på framdelen.
5 – Hästen har dålig balans.
På dessa hästar hittar jag alltid något att behandla med djupvåg, laser och massage i ländrygg och ”rumpa” i form av djupa och/eller ytliga muskulära problem. Dessa spänningar uppkommer på alla individer som tvingas arbeta/träna under längre period utan korrekt teknik – för oss på arbetsplats eller gym och för hästarna främst under ryttare på volt eller travhästar. Genom att sen aktivera bukmusklerna kan man skapa underverk med biomekanik och kraft i berörda delar. Men hur går det till?
Först tittar vi på hur det ser ut runt länd, bäcken och bakknä när magmusklerna inte är aktiverade.
Gluteusmusklerna (hästens rumpa) kan beskrivas som kärnan i hästens motor. Till skillnad från oss så är dessa placerade på hästen så att de löper över länden och därmed även över den relativt rörliga leden mellan sista ländkotan och korsben. Detta gör att det är extremt viktigt med en stabil länd för att kraften från motorn ska kunna transporteras fram och bidra till lyft. I annat fall kommer länden ”kollapsa” och kraften ”dör ut” i området när dessa muskler aktiveras. Instabiliteten påverkar även baknäna som inte kan trycka ifrån ordentligt. När rörelseapparaten via receptorer känner av att det finns instabilitet så stänger den helt enkelt av muskelstyrka (upplevs ibland som att hästen ”tappar knät”) vilket i förlängningen även påverkar andra strukturer i knät. Att instabila förutsättningar påverkar balansen negativt behöver nog ingen närmare förklaring. Inaktiva magmuskler bidrar alltså till – instabil länd, svag bakdel, dålig balans samt instabila och svaga bakknän. Dvs dåliga förutsättningar för hållbarhet och prestation för alla typer av hästar.
Alla som någon gång har styrketränat vet hur viktigt det är att positionera sig inför varje övning. Oftast får man göra tre-fyra justeringar (varav en alltid är att aktivera magen) innan övningen börjar och det är först då som övningen är skonsam och effektiv. På hästarna gör vi också en hel del förberedelser inför många övningar men ofta missar vi förberedelse nummer ett – aktivera magen.
Följande händer runt länd, bäcken och bakknän när magmusklerna är aktiverade.
När man aktiverar raka bukmuskeln stabiliseras länden via bäckenet. När sen gluteus drar ihop sig blir det ingen ländkollaps utan kraften kan transporteras vidare och bidra till lyft. När bakknäna känner att det finns stabilitet i bakdelen får de kraft och bättre position att kunna trycka ifrån och hela bakdelen har en funktion och biomekanik som skapar balans och övriga möjligheter för hög samling, höga hinder och höga farter.
Via Equiband kan man hjälpa hästen att aktivera sina magmuskler och på de flesta ser och känner man förändringen direkt. Jag är medveten om att det finns en utbredd tanke om att ”man ska minsann kunna rida sin häst utan hjälpmedel” men just att rida sin häst till att aktivera magen är svårare än man tror. Även om man är duktig ryttare är det svårt att sätta sig över fysiologiska funktioner och i detta fallet behöver man förstå samt interagera med nervsystemet. När en muskel på ena sidan en led aktiveras så går det samtidigt signaler till muskeln på andra sidan leden att släppa spänning. Funktionen kallas reciprok inhibering och ingår i vår motorik för att koordinera rörelser att bli så smidiga som möjligt. Muskler och leder som är intressanta i detta fallet är så klart lederna i ryggraden och musklerna över och under dessa. När vi sitter på hästen och den spänner sina ryggmuskler för att stabilisera så kommer det alltså samtidigt gå signaler till magmusklerna att släppa spänning – dvs tvärtemot vad vi behöver. Via övningar och genomtänkt ridning kan man många gånger kommunicera till hästen att börja stabilisera ryggen via magmusklerna men för många hästar är det väldigt svårt att hitta och aktivera dessa muskler ändå.
Jag har i tidigare inlägg poängterat att jag tycker magbandet är helt fantastiskt och det står jag fast vid. Så mycket gott det har gjort för så många hästar och är man orolig för att båda banden skulle bli ”för mycket” eller att hästen skulle ”bli tokig” av bakbandet så är det magbandet som är det allra viktigaste för funktionell biomekanik. För många ryttare med unga, gamla, friska och skadade hästar har magbandet blivit hjälpmedlet som äntligen har fått allt att falla på plats både vid ridning och arbete från marken.
Foto: Mimmi Blomberg
Vill du veta mer finns mycket mer läsning här på bloggen. Du är också välkommen att kontakta oss för mer info, närmsta terapeut eller tränare hittar du på ”om oss”.