Hästens senor är en av hästens akilleshälar. Inte för att de är svaga på något sätt utan för att de är något ömtåliga och svårläkta på grund av sin förhållandevis dåliga cirkulation. Dessutom så läks de aldrig heller till 100% utan kommer alltid att vara lite svagare efter en skada eftersom kroppen reparerar dem med en vävnad som inte är lika elastisk som ursprungsvävnaden.

Man har mätt upp hur mycket ytliga böjsenan sträcks i vid olika aktiviteter och kommit fram till att den sträcks 3% i skritt, 6 – 8 % i trav och upp till 12 – 16,6% i galopp. Hur mycket den sträck i landningen efter ett hinder hittar jag inga uppgifter på men på senor från döda hästar har man sett att de kan gå helt av vid sträckningar mellan 12 – 19,7%. Man får väl dra slutsatsen att de kan sträckas något längre på levande hästar men i alla fall – många hästar presterar på gränsen för vad senorna klarar av.

När vi pratar om senor så vill jag också passa på att avliva en myt. Man brukar ju höra att hästens senor stärks av så kallad ”road work” dvs att man skrittar eller travar på asfalt eller annat hårt underlag men detta stämmer inte. OM de skulle stärkts (dvs bli bättre på att motstå sträckning) så skulle det i så fall ske på bekostnad av elasticiteten och då har man snarare uppnått en försämrad funktion. Däremot så ger trav på hårt underlag i ca 5 – 10 minuter en bra effekt om man vill stärka skelettet och då helst på yngre hästar som håller på att bygga upp sin benmassa. Att trava längre perioder förbättrar inte effekten utan 5 – 10 minuter räcker gott.

Många upplever ändå att benen känns väldigt fina och ”torra” efter ett road work-pass. Min egen slutsats av detta är att eftersom det hårda underlaget inte erbjuder någon svikt så kommer stor del av stötdämpningen tas upp av hoven vilket ger en extra skjuts till hovmekanismen som i sin tur ger en rejäl skjuts till cirkulationen. Vad tror ni? Verkar det rimligt? I vilket fall som helst, även om inte dessa pass stärker senorna på det sätt man kanske trott så är det ju ändå bra att rida på olika underlag.

Avslutar med en helt suverän filmsnutt, tyvärr har jag inte hittat den på youtube så jag hoppas ni har facebook så ni kan se den. Vilka otroliga krafter!

http://www.facebook.com/photo.php?v=1490413062724

Källa: Equine Exercise Physiology (David Marlin, Kathryn Nankervis)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap