Nytt år, nya tag och vad passar bättre då än att kanske prova en ny uppvärmningstaktik?

Jag har ju redan skrivit om uppvärmning rent träningsfysiologiskt. Det här inlägget handlar istället om egen erfarenhet, lite funderingar kring hur hästen rör sig och hur man kan förbättra kvaliteten på hela passet genom ”rätt” uppvärmning.

De allra flesta värmer upp genom att börja skritta på lång tygel. Därefter så plockar man upp tyglarna och antingen fortsätter i skritt en stund, alternativt börjar trava, oftast med kontakt och ”man plockar lite” för att få hästen i låg form en stund. Man fortsätter med mer eller mindre samling, oftast i trav och galopparbetet kommer i de flesta fall inte förrän efter halva passet.

Om man tycker att detta funkar fint så behöver man ju inte ändra något men om man av någon anledning skulle vilja ha bättre kvalitet på sitt ridpass, eller tycker det är kul att testa något nytt så har jag ett förslag.

Efter den brukliga skritten, strunta i att plocka upp tyglarna och låt hästen få trava på lång tygel en stund i båda varven. Därefter fattar man galopp, fortfarande på lång tygel och låter hästen få galoppera lugnt och kontrollerat i båda varv längs spåret och på stora volter, stå i lätt sits. Under galoppen kan man börja plocka upp tyglarna lite grann och lägga ner hästen i låg form. I galoppen har man utmärkta möjligheter att forma hästen lite extra kring innerskänkeln i och med svävmomentet. När du dessutom står i lätt sits så har du ju i princip gjort hela ryggen fri att både böja sig och höja sig. Tänk själv, för en kort stund i varje galoppsprång har man möjlighet att påverka hästens rygg utan att ett enda ben är i marken och begränsar! Halleluhja! (Jo, jag vet att det finns svävmoment i trav också men den är ultrakort för många hästar och där är dessutom benparen ”synkade” diagonalt vilket inte ger lika fina förutsättningar för böjning kring innerskänkel som i galopp). Utnyttja gärna det och uppmuntra det inre bakbenet att sätta under sig lite extra. När hästen har galopperat en stund i båda varv i låg form så är uppvärmningen klar och resten av passet kan ta vid.

Vad är fördelarna med att värma upp enligt den här metoden?

  1. För många hästar räcker det inte med ”traditionell” uppvärmning för att få upp värmen i hela kroppen. Framför allt hästar som av en eller annan anledning är något stela. De behöver få upp mycket mer värme i alla vävnader för att kunna bära sig, korta musklerna och samla sig. Har de inte fått upp värmen ordentligt ökar risken för lokala mjölksyreansamlingar, vilket är obehagligt och hästen kommer börja göra motstånd. I musklerna finns även bindväv, stela muskler/hästar har ofta tendens att ha mer bindväv i sina muskler. Bindväven tar längre tid att värma upp vilket innebär att om den inte är uppvärmd/mjuk så kommer muskelfibrerna i musklerna få jobba mycket hårdare för att kunna dra ihop muskeln och då kommer mjölksyran snabbare.
  2. Du har säkert hört att man säger att vissa hästar ”går med frambenen och bakbenen för sig” Detta innebär att hästen inte synkar fram- och bakben särskilt bra vilket påverkar koordination, balans, ridbarhet, utvecklingsmöjligheter, hållbarhet och träningsglädje. Det finns olika anledningar till detta och kanske blir det ett inlägg om det någon dag. Hur som helst i galoppen måste hästen synka fram- och bakben och när den väl gjort det är det stor chans att den behåller den ”synken” i resten av passet. Det är inte ovanligt att man hör att travkvaliteten blir mycket bättre efter galopparbetet (och detta är säkert en av anledningarna till det) – så varför vänta med galoppen långt in i passet?
  3. I galoppen får hästen möjlighet att verkligen värma upp ryggmusklerna eftersom galoppen har en ”böljande” rörelse som böjer och sträcker musklerna i ryggen på ett naturligt sätt
  4. I galoppen så vinklar hästen in bäckenet och sätter bakbenen mer under sig eftersom båda bakbenen ”ska in under hästen” samtidigt. Att få in detta på ett naturligt sätt tidigt i passet borde verkligen kunna påverka till det bättre.

Häst galoppBildkälla

Själv värmer jag i princip alltid upp enligt den här metoden och jag tycker att det funkar väldigt bra. De första gångerna så tyckte nog Nemo att det var ett ypperligt tillfälle att rusa i väg i galoppen men nu går det väldigt lugnt och avslappnat. Däremot finns det säkert vissa som tycker att det ser ”bonnigt” ut att galoppera runt på långa tyglar. Men det bjuder jag på 😉

Share via
Copy link
Powered by Social Snap