– Upp med tempot! Hästen måste jobba genom kroppen!
Kan vi vänligen för alltid begrava myten om att det är fart som definierar om, och hur en häst ”jobbar genom kroppen”? Det finns nämligen inget som säger att en häst jobbar bättre ”genom kroppen” bara för att det går fortare. Många gånger är det snarare tvärtom faktiskt.
Killen på bilden nedan har definitivt högt tempo, men jobbar han genom kroppen? Om vi skulle analysera hur det rör sig i hans kropp så skulle vi se att armar och ben rör sig mycket medan ryggraden är snudd på fixerad av stabiliserande muskler för att inte hamna i ytterläge av de stora svingarna som armar och höfter gör. Även för kraftöverföring, så att inte kraft går till spillo via instabilitet, är större delen av bålen ”fixerad”. Tycker du att denna beskrivningen av biomekanik passar in på ”jobba genom kroppen”?
Samma princip gäller för hästarna, ju högre fart och ju mer benen ska ”sprattla” desto mer behöver hästen spänna ryggraden för att ta hand om rörelsen och krafter som uppstår (framför allt om den inte lärt sig att aktivera magmusklerna). Är det det vi vill när vi menar att hästen ska ”jobba genom kroppen”? Något säger mig att det inte är det vi menar men det är det vi får när vi nödvändigtvis måste ha högt tempo i allt vi gör med hästarna.
Det finns, som jag nämnt många gånger, ett syfte med att hästen mer ska jogga än trava i Equibodybalance. Detta syftet är just att den ska börja lära sig hantera sin kropp bakifrån och fram i farter där den INTE ska behöva spänna sig för att parera krafter. Det vill säga lära sig jobba genom kroppen på riktigt så som jag, och jag hoppas många, många fler, definierar det.
Foto: Natalie Greppi
Efterhand när hästen blir starkare kan man öka tempot om så önskas med bibehållen biomekanik utan spänningar. Men bara till en viss gräns, när den är nådd måste hästen spänna överlinjen och då åker huvudet upp och ryggen ner. Detta är anledningen till att var och varannan människa longerar med inspänning. De vill så gärna att hästen ”jobbar genom kroppen” så de sätter upp ett tempo som hästen omöjligt kan klara utan att spänna sig och då blir det som det blir. Det vill säga inte så snyggt och istället för att fundera på varför hästen springer runt som den gör så sätter man på en inspänning. Tycker du hästen på bilden nedan ”jobbar genom kroppen”?
Jag menar så klart inte att hästen ska lusa sig framåt helt utan engagemang. Det ska vara energi framåt men farten bör inte vara högre än att hästen kan bära sig själv utan att spänna sig.
Och på tal om engagemang så finns ytterligare ett begrepp som jag ofta får fråga/önskemål om – mer engagerade eller mer lyft i bakbenen. Och här finns också ett utbrett missförstånd, man kan inte jaga in mer engagemang i bakben. Det som händer är att tempot drivs upp och då är vi tillbaka i diskussionen ovan, det vill säga det sker i så fall på bekostnad av fixerad ryggrad och återigen, om inte hästen har lärt sig att aktivera magmusklerna så kommer den fixera ryggraden med ryggmusklerna och överlinjen blir låst. Men kanske ser vi olika på definitionen? För mig betyder mer engagemang i bakbenen att hästen har flyttat först och främst motorn till bakdelen (dvs inte drar sig framåt med frambenen) och i nästa steg flyttar tyngdpunkt bakåt och pushar mer uppåt än framåt (mot samling) och det uppnår man definitivt inte med mer fart. Men vi tänker kanske olika? Vore intressant att få lite input från folk som anser att man ska öka farten för att öka engagemanget.
Och till sist då, mer lyft i bakbenen…. Mitt ärligaste svar är att om det är viktigt för dig så finns två vägar att gå, antingen skaffar du en häst med mycket lyft i bakbenen eller så släpar du ut 200 bommar varje dag och lägger i ridhuset. Absolut, man kan påverka lyftet till en viss del. och framför allt gäller detta om det är nedsatt efter en skada, men hästarna precis som vi har ett ”förprogrammerat” rörelsemönster som inte går att påverka hur som helst. Samma gäller till viss del arbetslust/framåtbjudning. Om det är viktigt för dig med en häst som går framåt i rask takt och snarare kräver att du dämpar än driver, skaffa då en sådan häst. I annat fall, varken du eller hästen vill ha den fighten varje dag, ni kommer bara bli olyckliga båda två.
Som exempel, jag har två killar på 12 och 14 år. Den äldre har alltid gått 20 meter framför med långa, lätta hoppsasteg och den yngre alltid 20 meter bakom med korta, loja steg och jag nånstans i mitten. Det bara är så. Oavsett vem av oss som skulle vilja få sin vilja igenom och ”tvinga” oss att gå på rad så skulle två tycka att situationen är smått jobbig. Vi har alla vår pace och att ideligen tjata och försöka ändra på det kostar mer än det smakar, det är i alla fall min övertygelse.