En kund frågade härom dagen, ”Vad säger du om skeva bäcken? Du verkar inte ha nån hook up på det?”.

Nej, helt korrekt, definitivt ingen hook up på det, här är min approach på skevheter överlag…

Hästar blir sällan skeva över en natt, OM de blir det märks det rejält med kraftiga symptom. Men de flesta hästägare har inte noterat att deras häst är skev, det är någon annan som säger till dom att hästen är skev = det har alltså inte hänt över natten. Skevheter som kommer över tid behöver tid att korrigeras. Skevheterna kommer successivt som ett resultat av rörelsemönster, belastning, felaktigt arbete, stillastående, muskulära skillnader, hovvinklar, anpassad fascia mm. Högst osannolikt att detta kan korrigeras med en justering.

Och de flesta hästar är skeva, de kan vara skeva i bäckenet, de kan vara skeva i bröstkorgen, de kan vara skeva i bogarna och ofta är det kombinationer av dessa. Om vi tar bogarna så är de ofta skeva för att hästen står tyngre på ena benet, den föredrar av någon anledning att stå så, där finns alltså inget att ”knäcka rätt” vi måste istället på ett eller annat sätt förklara för hästen att den ska stå lika tungt på båda fram för att bli av med den skevheten. Och den skevhet som är visuell för oss i bäckenet kommer inte från ETT ställe, det är flera strukturer i rygg och/eller benet som gör att bäckensidorna inte är jämna. Det kan handla om liten skevhet i flera segment i ryggen som tillsammans ser ut som en stor skevhet i bäckenet, mjukdelar i rygg som ”håller” bäckenet snett, muskulära svagheter, hovvinkar mm. Vore ju fantastiskt om en justering kunde åtgärda allt det där men det gör det inte.

Man kan manipulera för smärta, funktion och rörlighet men man knäcker inte till ett hästbäcken och det ”hamnar rätt” efter åratal av skevhet. Man kan över tid lägga upp en plan och jobba för att hästen ska bli mer rak om man vill och tycker att det behövs (alla individer behöver inte, och kommer inte bli raka men kan funka utmärkt ändå, mig själv inkluderad. Har dessutom varit hos åtskilliga kiros och osteopater och naprapater genom åren men bäckenet har inte rört sig en millimeter från sin skevhet och jag väger inte 600kg).

Min sätt att se på skevheter är att jag noterar dem och använder dem som pusselbitar i analysen av hela hästen, dvs både hållning och rörelsemönster. Till exempel är det många hästar som är relativt raka när de står på gången men blir betydligt skevare när de rör sig. Det finns också hästar som är rejält skeva men både håller och presterar på hög nivå ändå. Frågor jag ställer mig är hur påverkar skevheterna hästen funktion och ridbarhet? Belastar den sig ojämnt? Har vi svaret här varför hästen rör sig som den gör, varför sadeln hamnar där den hamnar osv. Kan/behöver vi göra något åt skevheterna och i så fall vad? Behöver jag ens nämna dem? Att JAG skulle ”knäcka” dem rätt och dessutom få ett bestående resultat är i alla fall uteslutet i min värld.

Personligen så anser jag att fler borde släppa sin hook up på skeva bäcken. En skevhet på en häst är inget man manipulerar bort i en handvändning, är det skevt och terapeuten påpekar det ska man inte nöja sig med en ”justering” och en faktura, det behövs en ordentlig plan. Och sist men inte minst, det är inte hela världen om hästen är lite skev, vi är alla skeva, det är oftast helt ok.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap