Runt 2014 såg jag de amerikanska, första hästanpassade balansplattorna Sure Foot Pads för första gången och naturligtvis blev jag nyfiken och beställde hem ett paket med samtliga plattor för att testa. Det var tydligt att de olika plattorna hade olika egenskaper i densitet (hur mycket hästen sjunker ner) och ”vobblighet” (hur mycket materialet kan röra sig i sidled) och att de skulle ge olika neurologisk input till olika hästar samt ha olika effekt på olika diagnoser/problem.

Dock fanns det ett problem, hur skulle jag ha nytta av plattorna rent praktiskt för hästarna och i min verksamhet? Vid denna tidpunkt hade jag ingen mottagning utan åkte runt mest för förebyggande behandlingar samt Equibandinpassningar och att ta betalt för att ställa hästar på balansplattor en stund kändes inte relevant varken för hästarna eller min trovärdighet så de blev helt enkelt liggande i väntan på bättre förutsättningar.

Och 2019 när mottagningen öppnades så kom helt rätt förutsättningar! Med rehabhästar som kom på regelbundna besök så kände jag att jag kan komplettera upplägget med hemlån av plattor för daglig stund på plattorna med eller utan övningar. Nu kunde jag äntligen börja testa olika plattor på olika hästar och därigenom lära mig mer och vilka som passar till vad. Först hyrde jag ut plattor för att sedan gå över till att låna ut dem gratis till rehabpatienter. Om jag ville se eventuella resultat av plattorna så var jag ju tvungen att ha hästar som använde dem så då blev bästa sättet att låna ut dem gratis helt enkelt.

Ungefär samtidigt så började man se fler och fler hästar på balansplattor på sociala medier och det rekommenderades även från veterinärt håll övningar på plattor för olika diagnoser och rehabupplägg. Det man såg mest var balansplattor tillverkade för humananvändning men även hemmabyggen med sittdynor och IKEA-mattor förekom. Som sagt, nyfiken som jag är så köpte jag även hem de hårdaste humanplattorna (gröna Theraband) för jag ville jämföra dem med Sure Foot och se hur hästarna hanterade humananpassade plattor.

Det visade sig att de hårdaste human var ungefär lika mjuka och ”vobbliga” som Sure Foots medium, dvs det fanns två hårdare plattor utan ”vobbling” som jag hellre började med på samtliga hästar eftersom jag 1 – såg att många hästar inte ville stå på de mjukare varianterna, 2 – stora, tunga hästar ”trampade igenom” de mjuka och fick därigenom oönskat stöd av golvet, 3 – jag ville ha ett progressivt upplägg med mer och mer utmaning vartefter stabiliteten förbättrades.

Jag vill poängtera här att jag säger inte att man absolut inte kan ha hästar på humanplattor, det handlar mer om individanpassning och kvalitet på syftet med plattorna. Som det mesta här i världen, det är först när man börjar testa flera olika av samma sak som man börjar se och förstå skillnader och nyanser, innan dess är man (lyckligt) ovetande. Det finns ju till exempel inte två Vesuvio som smakar likadant även om ingredienserna alltid är desamma?

Hur som helst, genom åren som gått så har jag haft mängder med hästar, både för rehab och prehab, som fått låna hem plattor att jobba med hemma och vilka fina resultat vi fått! Hästar som i början stod och svajade redan på de hårdaste kunde till slut stå stabilt även på de mjukaste så visst har de gjort nytta! Många har också velat köpa egna plattor och bett om råd om vilka man ska köpa. Jag har alltid rekommenderat Sure Foots firm (de gröna) för jag tycker det är en bra platta att starta med, lagom densitet, ingen vobbling och de flesta hästar kan tänka sig att stå på den och börja slappna av.

Men genom åren har också den svenska kronan blivit historiskt svag mot USD och frakterna har dessutom blivit mycket dyrare. Detta resulterar i att Sure Foot som tidigare gick att köpa för 1300 kr/par nu är uppe i 2200 kr/par vilket många anser orimligt. Därför köper man istället humanplattor eller gör hemmabyggen som har helt andra egenskaper än de som hästen kanske skulle ha större nytta av. Det är inte ovanligt att kunder kommer till mig och har köpt humanplattor men man får inte hästen att stå på dem. De vill inte stå på dem för att de känns för osäkra helt enkelt men när vi ställer hästen på fastare plattor så går det mycket bättre. Det första vi vill med plattorna är att hästen ska acceptera att stå på dem och slappna av det är prio ett, därefter kan vi börja fundera på att det ska vara vobbligt och instabilt för att utmana balans och stabilitet.

Våren 2022 uppdaterade jag min app Equibodybalance med ett kapitel med de övningar som jag gett mina kunder under de senaste åren. Övningarna är progressiva, dvs de blir mer och mer utmanande för stabilitet och flera av övningarna görs på balansplattor. Förfrågningarna om var man får tag på plattor sköt i höjden men få ville lägga 2200 kr på Sure Foot och eftersom jag visste att många hästar inte vill stå på humanplattor eller fick stöd av golvet genom dem så ville jag inte rekommendera det. Jag gjorde helt enkelt slag i saken och tillverkade egna…

Så nu finns svensktillverkade, miljövänliga balansplattor anpassade i densitet, material och dimensioner efter fyra års erfarenhet av 100-tals hästar på balansplattor. De säljs parvis för 1250 kr/par + frakt 165 kr.

Den fastare plattan
Den fastare plattan är en bra startplatta för alla hästar men framför allt för hästar över 575 kg. Det första vi vill med plattorna är att hästarna ska känna sig ok och tillräckligt trygga på dem för att slappna av. Om hästen hela tiden kliver av plattorna eller inte ens vill ställa ner hovarna på dem så har vi ingen nytta av plattorna. Inte heller gör de nytta om hästen står på dem men är spänd som en stålfjäder. Vi vill aktivera små, lokala stabiliserande muskler och för att det ska ske korrekt behöver hästen släppa spänning i de stora globala musklerna. Och inte heller gör plattor nytta om hästen är så tung så den får stöd av golvet under, på dessa plattor kommer ingen häst trampa igenom till golvet, det vågar jag lova.

Den mjukare plattan
Denna platta kan fungera som startplatta för hästar och ponnyer som väger under 450 kg. Om man endast vill jobba med plattor på bakbenen kan dessa plattor funka som startplatta även för tyngre hästar (bakdelen väger ju mindre än framdelen). Om man vill jobba med ett progressivt upplägg, dvs man gör övningarna på plattorna mer och mer utmanade så kan man börja med den fastare plattan och sen gå över till den mjukare. Men kan man inte lika gärna ta den mjuka plattan med en gång? Det finns en poäng i att jobba med stabilitet och balans (nervsystemet) över tid. Kroppen kommer så klart hitta vägar att stabilisera sig på de mjuka plattorna men det blir en mer solid grund i systemet om det görs mer grundligt. Lite som att bygga torn av klossar, man kan bygga högt och snabbt om man bara staplar dem på varandra men, easy come, easy go… Om man istället bygger det som en pyramid över längre tid så blir resultatet sannolikt mer bestående.

Om man inte vill jobba med övningar på plattorna utan hellre vill ha dem för comfort (exempelvis vid skoning av hästar med artros i låga leder) eller att hästen ska stå på dem vid ryktning (blir som massage och när hästen behöver hålla emot trycket när den står på plattor kan vi få önskvärd aktivitet i vissa muskelgrupper) så passar de fasta bäst för comfort och de mjuka för rykt.

Plattorna hittar du i webbshopen här  och övningar hittar du i appen Equibodybalance som du kan läsa mer om här 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap