Tänkte berätta lite om vilka tjänster och produkter jag kan erbjuda när man vänder sig till mig för hjälp med hästen.

I förebyggande syfte eller vid lättare rörelsestörningar
Oavsett om man vill ha en allmän genomgång eller har något bekymmer med hästen börjar alltid med att ta reda så mycket jag kan om problemet via din berättelse. Jag ställer ofta frågor för att skapa mig en så tydlig bild som möjligt innan jag går vidare mer ”hands on”. En del tycker att det är mer spännande att inte berätta allt för att se om vi deras egen teori stämmer överens med mina fynd. Det är helt ok och oftast stämmer det riktigt bra.

Om jag anlitas för misstänkta problem börjar jag med att titta över hästen med värmekameran. Jag använder en kamera av mycket hög kvalitet som till och med har högre upplösning än vad som rekommenderas för veterinära/medicinska applikationer. Våra fingrar kan uppfatta en tempskillnad på 2 grader. Kameran kan se skillnad på 0,01 grad och är alltså mycket noggrann. Bilderna kan också mailas vid behov. Via bilderna kan man få relevant information om hästens status. Det är dock viktigt att sätta bilderna i sitt sammanhang och väga in både bilder, palpation och din berättelse om eventuellt misstanke om problem i området. Här kan du läsa lite mer om hur jag använder kameran och det finns fler bilder på min Facebooksida. Nedan bilder på några böjsenor – friska, överansträngda samt en senskada på utläkning. Just på senor tycker jag att värmekameran är suverän på att upptäcka förändringar i ett tidigt skede. I en studie har man sett att värmekamera kan se problematik upp till tre veckor innan hästen visade symptom vilket kan vara mycket värdefullt i förebyggande syfte. Länk till mer info om hur man kan använda värmekamera.
senor

Därefter går jag vidare och palperar igenom hela hästen. Jag känner efter i musklerna och noterar allt som kan vara av nytta inför behandling. Vissa muskler är stela och stumma, andra kan vara spända och ömma. En del är används för mycket och en del för lite. Mitt jobb som terapeut är att identifiera allt som påverkar hästen att inte kunna använda sin kropp på ett hållbart sätt.

När det är klart vill jag titta lite på hästens rörlighet. Både passiv rörlighet, dvs jag känner efter hur mycket rörlighet det finns i kroppsdelen eller strukturen, samt aktiv rörlighet. Vid aktiv rörlighetstest tittar jag på hur hästen kan utnyttja sin egen rörlighet. Hur rör det sig i hals, bogar, rygg och bakdel? Var rör det sig inte och hur löser hästen i så fall sitt problem med rörelseinskränkning. Denna del av undersökningen är väldigt spännande och för många hästägare är det första gången dessa bekymmer blir tydliggjorda. Här använder jag mig av min metod Equibodybalance som är ett fantastiskt verktyg för mig som terapeut att undersöka hästens rörelsemönster.

När det är klart har jag oftast en tydlig bild av vad som behövs göras för hästen och behandlingen fortsätter med Djupvågsbehandling. Djupvågsmaskinen är effektiv på att återställa elasticitet och rörlighet i bindvävsområden som ofta blir inskränkt i utsatta områden som bogar, länd och rumpa. När djupvågsbehandlingen är klar får hästen dry needling (triggerpunktsbehandling med akupunkturnålar) och/eller laserbehandling  på aktuella områden.  På bilden nedan, djupvågsbehandling.

djupvåg

 Dry Needling

Ytterligare en metod som kan komplettera mina behandlingar är TENS/NMES. Metoden går ut på att stimulera muskler och nerver för smärtlindring samt ökad cirkulation och funktion och är använd sedan länge på humansidan. Hästarna accepterar behandlingen väl och svarar mycket bra på stimulansen. Det finns flera typer av elektroterapi och NMES den typ av elektroterapi som är mest lämpad för användning på häst.

Nästa steg är manuella tekniker inom massage, stretching och mobilisering (dvs återställa rörlighet i stela områden) Ofta använder jag mig även av aktiva rörelser där hästen får hjälp att stretcha sig själv. Vid behov får hästen prova Equiband för den aktiva delen där jag jobbar med hästen i Equibodybalance. Med denna metod kan jag hjälpa hästen med rörlighet och funktion både generellt i hela kroppen samt lokalt i påverkad kroppsdel.

Jag har Equiband både till försäljning och uthyrning och om hästen är i behov av det kan du får lära dig hur du ska använda massage, stretching, Equiband och Equibodybalance för att på egen hand hjälpa den på bästa sätt. Här är ytterligare en beskrivning vad som händer i hästens kropp när den får hjälpa av dessa metoder.

Sadelprovning
Om jag misstänker att hästens bekymmer kan orsakas av sadeln så ber jag om att få titta på den vid behandlingstillfället. Men man kan också anlita mig för separat sadelprovning. Jag är oberoende och det enda som intresserar mig är om sadeln passar dig och hästen eller ej. Det vanligaste är att man lånar hem ett antal sadlar som passar den egna smaken och plånboken och därefter går vi igenom dem en efter en. Jag tittar på flera parametrar och de som passerar nålsögat får du provrida i. Då tittar vi på hur sadeln placerar dig och hur du upplever att rida i den samt hur hästen känns. När det är klart kollar vi med värmekameran hur sadeln har lyckats att fördela trycket på hästens rygg. När det är klart kan du vara säker på om sadeln passar eller ej.
sadlar

För rehab
Jag har samarbete med flera veterinärer när det gäller rehab av hästar. Efter att skadan är utläkt behöver hästen ofta hjälp med att återställa eller kanske till och med hitta ett bättre sätt att använda sin kropp för att inte skadan ska återkomma. Lite mer om detta beskriver jag här under rubriken ”muskelminne”. Till min hjälp har jag ovan beskrivna hjälpmedel samt kinesiotape. Tejpen kan bland annat hjälpa till att aktivera eller ”lugna” muskler, ge stöd till visa strukturer samt uppmuntra rörelsemönster hos hästen. Det är spännande att jobba med tejpen och ibland får ägaren också lära sig att applicera tejp för rehabövningar.
tejp häst

Jag använder ofta tejp när jag jobbar med hästar i Equibodybalance och jag har även tejp anpassad för hästar till försäljning. Läs mer om kinesiotape för häst och ryttare här.

aaaacarm

Förutom behandlingar så erbjuder jag även demos, clinics och workshops med fokus på biomekanik, Equiband och Equibodybalance. Vad de innehåller och hur man går tillväga om man vill anordna kan du läsa mer om här. Om du vill vara med på workshop eller liknande är det bästa att ”gilla” min sida på Facebook och prenumerera på evenemang så missar du inget.

Mer info om behandlingar och priser hittar du här

Varmt välkommen att höra av dig för tidsbokning eller om du har andra frågor på 0760 – 456 410 eller info@svenskhastrehab.se

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap