Vad är Equiband?
Equiband är ett unikt träningsredskap som hjälper hästen att aktivera underlinjen (magmusklerna) samt uppmuntrar hästen att kliva in mer under sig och därmed flytta tyngdpunkten bakåt. Dessa två ”aktiviteter” är avgörande för om hästen ska kunna utnyttja bakbenens kraft till att lyfta fronten – det jag kallar obruten överlinje – och är förstadiet till högre samling.

Hur fungerar det?
Systemet bygger på hur man på humansidan länge arbetat med fysioterapi för att aktivera muskler/muskelgrupper som av någon anledning inte har full funktion. Genom viss stimulans utifrån kan man påverka receptorer i hud/fascia som skickar signaler till hjärnan som i sin tur exempelvis aktiverar muskler. Exempel – om du rör vid något hett finns receptorer som känner av och skickar signal till hjärnan som ser till att du drar bort handen innan du ens hunnit tänka. I fysioterapin vill man stimulera receptorer så att signaler skickas kontinuerligt och ger en konstant aktivitet i önskad muskel. Det är alltså angeläget att stimulin fortsätter under längre period för att bana in nya rörelsemönster som kroppen lär sig använda även när stimulin inte finns där.

Man prövade på hästar och fick samma önskvärda respons och därifrån utgick man när man skapade systemet.

Vem har skapat systemet?
Equiband är framtaget av tre av världens mest framstående veterinärer och fysioterapeuter inom hästens biomekanik – Dr Hilary M Clayton, Dr Narelle Stubbs och Dr Nicole Rombach. Googla dem gärna, makalöst kunniga, finns med i extremt många studier och håller kurser och föreläsningar över hela världen. Är helt övertygad om att dessa superproffs hade full koll på vad de gjorde när de skapade equiband.

Kan jag inte göra en egen kopia med vanliga elastiska täckgjordar?
Nej. Som beskrivits ovan så är ju tanken att hästen ska lära sig aktivera samma muskelkedjor även utan banden och då MÅSTE det till en kontinuerlig stimulans. Materialet i banden tog två år att få fram för exakt rätt proportioner av elasticitet och andra egenskaper för att inte skapa smärtsam friktion eller allergiska reaktioner (vilket exempelvis latex kan ge).

Gjorde en videosnutt för att visa på skillnaderna i bandens förutsättningar. Den elastiska gjorden har begränsningar i sin elasticitet och har förmågan att ”brännas”, gjorden glider utanpå hud/päls och skapar inte den stimulansen som måste till. Begränsningarna i elasticiteten betyder att det går inte spänna tillräckligt hårt med bibehållen komfort för hästen. Dessutom om man spänner bakom hästen och den sparkar bakut gissar jag att det kan gå rätt illa.

Equiband har i princip inga begränsningar i sin elasticitet (om man inte TOKspänner såklart) vilket gör att när man spänner finns fortfarande utrymme för expansion. Materialet ”håller fast” huden och det är istället fascian innanför som rör sig något. Det är där som stimulit uppstår som skickar kontinuerliga signaler om aktivitet. Om hästen sparkar bakut expanderar banden och följer med i rörelsen och inget kommer ”bränna” hästen även vid frekvent användning.

Obs! Om man använder antislip-pad närmast hästen under sadeln så uppstår samma friktion mellan hud och fascia och det är INTE att rekommendera! Att ”fästa huden” på det sättet och sen sätta sig ovanpå kan skapa kraftiga friktioner i den känsliga fascian vilket kan bli väldigt smärtsamt för hästen och sannolikt leda till inflammationer i vävnaden. Ännu värre blir det om hästen är klippt.

Finns det studier på Equiband?
Ja, det finns en mindre studie som visade på stabilisering av ryggraden och fler studier är på gång. Personligen tycker jag att man ser tydligt på de flesta hästar att det får ett förbättrat rörelsemönster på flera plan redan när man provar ut banden men studier är ju alltid intressant och ser fram emot att läsa fler 🙂 EDIT: Nu finns fler studier så denna text ska uppdateras så snart tillfälle ges.
Studie 

Här gjordes en liten jämförelse på bakbensaktivitet med och utan Equiband med hjälp Equestic. Som synes betydligt mer symmetriskt med banden på. Endast en häst men kan vara intressant att visa ändå.

 

Kan man jämföra det med pessoa-selen?
Nej! Pessoan ramar in hästen utifrån, dvs den söker sig framåt neråt via redskapet via mun och rem runt bakdelen. Equiband får hästen att söka sig framåt neråt enbart genom att aktivera magmusklerna – det är då man får en rundning genom ”korrekt” muskelaktivitet som hästen kommer lära sig att utnyttja i allt arbete. Jag beskriver närmare här     Man såg också i en mindre studie att hästarna INTE aktiverade magmusklerna i pessoa-selen och det är den aktiviteten som är så värdefull.

Vad kostar equiband? 
Ett kraftigt dressyrschabrak (finns inte i hoppmodell) med två par band kostar 2890:- En del reagerar på priset och menar att lite tyg och några gummiband inte kan kosta så mycket. Nej, ser man bara på materialkostnaden så kanske man får svårt att motivera för sig själv att investera. Om man istället ser på vad man får för pengarna – dvs ett redskap som hjälper hästen att arbeta med en ergonomi som främjar hållbarhet och prestation – så tycker väl jag personligen att man är mer på rätt spår i tänket. Själv betalar jag tex 4200:-/år för att få springa på ett löpband under den kalla årstiden då jag inte kan springa utomhus vilket jag tycker låter galet mycket men det jag investerar i är min hälsa på både kort och lång sikt vilket är en helt annan sak. Med 25% moms, rekordhög växelkurs för US-dollar, extremt dyr fraktkostnad från USA och en liten marginal till mig som återförsäljare så landar priset för tillfället helt enkelt på 2890:-

Hur kan frakten kosta 165:-?
Jag betalar 132:- per paket och när jag köper frakt är den momsfri. När jag tar betalt för frakt är det däremot inte momsfritt så 165:- är inkl moms blir 132:- när momsen är dragen. Jag tar alltså NOLL kronor för emballaget, tiden jag spenderar på att skriva fraktetiketter, att jag packar och att jag fyller bilen, åker till Willys och står där och köar för att lämna in paketen så ja, frakt kostar och 165:- är väl ändå högst rimligt i detta fallet. 🙂

Vilka hästar kan ha nytta av Equiband?
Då säger jag som Pether Markne – alla hästar borde tränas i Equiband! 😉 Men om jag ska vara lite mer specifik:

  • Hästar med ryggproblematik – vilket beskrivs här 
  • Hästar med dåligt tryck i bakdelen och/eller bakknä-problematik – vilket beskrivs här
  • Hästar som är allmänt instabila och överrörliga – ”mobility without stability is a recipe for injury”
  • Unga hästar – extremt värdefullt att lära hästen att alltid aktivera underlinjen i arbete redan innan man börjar jobba den uppsuttet.
  • Äldre hästar – gott för den åldrande hästen att få hjälp att avlasta ryggen.
  • Hästar med problem i halskotpelaren och/eller som knäpper av eller ligger tungt i handen – när man hjälper hästen att bära sig korrekt bakifrån och fram får halskotpelaren ”rätt stabilitet” och kontakten mellan hand och mun tenderar att bli bättre. Beskrivs närmare här 
  • Hästar med återkommande frambenshältor – vilket ofta beror på att hästen ligger tungt på fronten i arbete.
  • Hästar där ägaren har svårt att få till ett kvalitativt arbete från marken.
  • Hästar som är svåra att få i form – korrekt form alltså, med aktivitet bakifrån och fram och inte bara böj på nacken.
  • Islandshästar – fungerar mycket bra på islandshästar som har problem att få till ena gångarten eller samla sig i tölten.
  • Ridskolehästar – kan ha mycket stor nytta hållbarhetsmässigt av att få hjälp att bära sig själva och ryttaren bättre.
  • Travhästar – har i många fall inte lärt sig att aktivera underlinjen. Kan bli riktigt spännande resultat när de gör det…

Följer det med nån bruksanvisning?
Ja, det följer med en enklare anvisning på engelska som Equicore Concepts har gjort. Jag bifogar ingen enklare på svenska för jag tycker att de inpassnings- och användarråd man får i vår app ”Equibodybalance” är tusen gånger bättre än vad jag kan åstadkomma på några få rader i en broschyr. Och egentligen bör man ju helst ta hjälp av kunnig när man passar in banden. Kan man inte det känner jag mig som återförsäljare väldigt mycket tryggare med vetskapen att kunder kan ta hjälp av appen med inpassning och lämplig metodik som vi vet fungerar.

Info om vad appen innehåller kan du läsa om här

Varför ingår inte appen när man köper Equiband?
Först och främst så är Svensk Hästrehab enbart återförsäljare av Equiband, om någon ska producera en app (kostnaden för kvalitativa appar ligger från ett par hundratusen kronor och uppåt) och bjuda på den så måste det vara tillverkaren och inte en enskild återförsäljare. Sen fokuserar appen mest på vår metod Equibodybalance men Equiband och inpassning finns också med. Tanken är ju som sagt också att man helst ska anlita nån för inpassning. Ska man anlita mig eller nån av mina teammedlemmar så ligger priset för det från 650:- och uppåt. Om det inte finns nån i närheten som kan anlitas för inpassning kan man alltså, på friska hästar, ladda ner appen för 249:- vilket jag hoppas man tycker känns prisvärt.

På bilden nedan en häst som jobbat 20 min tre gånger i veckan med Equiband och Equibodybalance.

Kan man göra fel med Equiband?
Absolut, man kan göra fel med all utrustning. Men, och den här diskussionen har jag haft med flera veterinärer, väldigt många hästar arbetar redan med en ergonomi som är mer eller mindre skadlig så sannolikheten att det skulle bli värre än vad det redan är, är faktiskt ganska liten. (Och även om man skulle göra fel med equiband så har jag svårt att se att det skulle kunna göra värre skada än en illasittande sadel, felanpassat bett, hårt åtspänd nosgrimma eller graman. Ingen ursäkt att felanvända så klart utan bara en reflektion om att få ifrågasätter att man kan köpa nämnd utrustning utan ”krav” på proffsinpassning) Om man enbart använder magbandet så kan man i princip inte göra fel. Med enbart magbandet får hästen hjälp att stabilisera ryggraden i ett bärande läge och massor är vunnet för väldigt många hästar. När man lägger på bakbandet behöver man däremot vara betydligt mer uppmärksam på hur hästen förändrar sitt rörelsemönster samt anpassa tiden i banden. När man lägger på bakbandet uppmuntrar man hästen att jobba lika mycket med båda bak samt sätta benen under sig istället för att ev vinkla ut eller ”veva” med det. Vissa hästar gör dessa rörelser för att kompensera smärta och problematik, ffa ”högt bak” och om de då inte kan göra det med banden på kan problemet förvärras. Vid försämring i arbete med banden ska hästen till klinik för vidare utredning.

Ska man tänka på nåt särskilt om man använder det på unga eller äldre hästar?
Ja, som beskrivs ovan så är det lämpligt att enbart använda magbandet under en längre introduktion då båda banden kan bli för ”samlande” och ansträngande. Man kan börja använda magbandet så snart man börjar ”arbeta” med unghästen från marken. För riktigt gamla hästar så avråder jag från användning av bakbandet.

Ska man tänka på nåt särskilt på häst som ska rehabiliteras?
Ja, här finns hur mycket som helst att tänka på och ta hänsyn till så ta hjälp av någon av oss eller annan duktig och har erfarenhet av Equiband. Om man vill börja introducera banden under tiden hästen enbart promeneras på rakt spår så kan man göra det själv och då enbart magbandet.

Kan man använda Equiband på dräktigt sto?
Det finns inga generella kontraindikationer för att använda det på dräktiga ston och i alla fall magbandet kan ge ett gott stöd framför allt om stoet är vant vid Equiband. Men jag kan inte säga ja, rakt av för det finns alltid individuella variationer så fråga gärna din veterinär.

Kan man använda banden på ”patella-hästar”?
Generellt ja, vi har sett fina resultat på hästar med upphakningar eller allmänt instabila bakknän men rådgör med din veterinär för det finns alltid individuella variationer.

Hur ofta kan man använda banden? 
Tänk till, använd sunt förnuft och fasa in banden över tid. Låt det hellre ta lång tid än för kort. I början kan det räcka med 10 minuter och man märker rätt snabbt att hästen jobbar med bättre kvalitet och blir tröttare snabbare i banden (vilket också ofta är mycket positivt för hållbarheten). Program att följa finns i appen.

Kan man rida med banden? 
Ja, definitivt! Banden är tänkta att vara till hjälp både i arbete från marken och uppsuttet. Jag råder alla att testa rida med banden, det är ofta en häftig känsla, framför allt på de hästar som har jobbigt att komma upp med ryggen eller blir tunga eller knäpper av. Uppdatering! Nu har vi tagit fram ett koncept vi kallar EquiCoreTraining där man rider med Equiband för tränare – läs mer här

Vilken storlek ska man välja och kan man ha samma storlek till flera hästar?
Tillverkarens storleksguide finns i webbshopen och vill man ha min hjälp med att välja storlek så lägger man en beställning på vilken storlek som helst i webbshopen sen skickar man ett mail med bild på hästen/hästarna rakt från sidan samt information om höjd, täckesstorlek samt tum på sadel om man tänkt rida med Equibandet.

Equipodden!
I ett 58 minuter långt avsnitt av Equipodden berättar jag mer om Equiband och Equibodybalance och hur dessa tillsammans kan hjälpa hästarna. Lyssna gärna när du får tid 🙂 Länk

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap