Jag får känslan av att det råder lite missförstånd om vad Equibodybalance är och vad man får för pengarna när man laddar ner appen. Dags att reda ut…

Först och främst, Equibodybalance är inte en mängd övningar om ska ”gås igenom” en och en och sen är man klar, det är en metod som liksom tömkörning kan anpassas efter hästens behov, utbildningsnivå och/eller rehabilitering. För att greppa Equibodybalance som metod behöver man läsa texterna, se filmerna, förstå vad det går ut på. Prova med sin häst testa verktyg, kroppsspråk, position läsa av sin häst – hur den svarar och hur du kan ändra din kommunikation för att uppnå det du vill. Sen läsa igen, se lite nya saker, förstå lite mer, kanske korrigera verktyg och position och sen prova igen.

Att förstå och kunna analysera vad som saknas i hästens biomekanik av rörlighet, stabilitet, balans mm samt förstå vad den behöver och sen metodiskt börja arbeta med det är en process. Det tog mig gott och väl fem år och arbete med hundratals olika hästar innan allt hade fallit på plats för mig om vilka olika element som saknas i väldigt många ridhästars biomekanik, hur det påverkar dem och på vilket sätt Equibodybalance kan användas för att hjälpa dem. Att läsa igenom appen och se på filmerna tar max 1 timme så om man tror att man är klar där har man missuppfattat avsikten med metoden och appen.

Så för att riktigt ta till sig Equibodybalance och förstå vad metoden kan åstadkomma, för att kunna se och förstå vad som händer i hästarnas knopp och kropp och kanske framför allt kunna få den där magiska kontakten när man får ett gemensamt kroppsspråk och börjar dansa, då krävs mycket, mycket mer än att bara läsa igenom och titta på filmerna och tolka det rakt upp och ner som enskilda övningar. Är man dessutom terapeut eller tränare så har man stor nytta av metoden för att analysera hästarnas biomekanik samt behandla dem i aktiv fysioterapi.

Att det är väldigt roligt att jobba med Equibodybalance framgår inte i app-beskrivningen men det framgår tydligt i princip varje gång jag eller nån teamkollega har en privatlektion. För de flesta hästägare är detta ett helt nytt sätt att arbeta sin häst. Helt ny kontakt, helt nya verktyg, helt ny position och ofta ett helt nytt resultat än de fått hittills. Det blir aha-upplevelser på löpande band och glädjen och tillfredsställelsen hos både ägare och häst när hästen slappnar av och börjar frusta i en avspänd gungande trav slår aldrig fel.

Inte heller framgår det i app-beskrivningen att metoden, i alla fall enligt min erfarenhet, skapar en djupare relation mellan häst och ägare. När ägarna ser vilka svårigheter hästen har, när de förstår att fart och forcerad form bara förstärker det dåliga och att så små medel som grimma och rep och deras eget kroppsspråk kan få hästen att jobba bättre genom kroppen än den någonsin gjort då händer något vackert som jag innerligt önskar att alla hästägare kunde få uppleva.

När det gäller Equiband i appen så finns det inte specifika övningar just för Equiband. I Equibodybalance så använder man, om man vill och har möjlighet, Equiband för att få mer bättre kvalitet på arbetet. Man måste alltså inte ha Equiband för att jobba hästen i Equibodybalance och man kan självklart även använda Equiband på annat sätt i arbete från marken eller uppsuttet. Däremot beskriver jag lite kortare hur Equiband kan skapa bättre kvalitet i varje enskilt kapitel. Lite mer ingående hur banden hjälper till beskriver jag här i bloggen, exempelvis för stabilitet kan kan man läsa mer om här: Halskotpelaren Ryggen Bakknän

Varför ingår inte appen när man köper Equiband?
Svensk Hästrehab är enbart återförsäljare av Equiband, om någon ska producera en app (kostnaden för kvalitativa appar ligger från ett par hundratusen kronor och uppåt) och bjuda på den så måste det vara tillverkaren och inte en enskild återförsäljare. Sen fokuserar appen mest på vår metod Equibodybalance men Equiband och inpassning finns också med. Tanken är också egentligen att man helst ska anlita nån för inpassning. Ska man anlita mig eller nån av mina teammedlemmar så ligger priset för det från 650:- och uppåt. Om det inte finns nån i närheten som kan anlitas för inpassning kan man alltså, på friska hästar, ladda ner appen för mindre än halva det priset vilket jag hoppas man tycker känns prisvärt.

Rent konkret är appen mycket enkelt uppdelad och väldigt enkel att navigera i. Det finns:

 • En inledning – text.
 • Ett kapitel om funktionell biomekanik – text och bilder.
 • Ett kapitel om verktyg – text och bilder som samtliga verktyg inkl Equiband. Här visas även film om inpassning av Equiband och det gäller inpassning på friska hästar i förebyggande syfte.
 • Kapitel om avspänning – text, bilder och film.
 • Kapitel om rörlighet – text, bilder och film.
 • Kapitel om stabilitet – text och bilder
 • Kapitel om balans – text, bilder och film.
 • Kapitel om obruten överlinje – text, bilder och film.
 • Kapitel om sammanfattning – text och längre film med ett kortare pass av Equibodybalance.
 • Kapitel om fascia och hållning – text och bilder.
 • Kapitel om 32 tilläggsövningar för dynamisk stabilitet – text, bilder och filmer.
 • Kapitel om tips för att få till arbetet – text och bilder.
 • Kapitel om förslag på upplägg.
 • Kapitel om frågor och svar
 • Kapitel om bakgrunden – text om hur Equibodybalance började och hur det utvecklats.
 • Tack till mina fantastiska samarbetspartners.
 • Samt självklart kontaktuppgifter och användarvillkor

Det finns säkert en del som önskar att vore mer text men det är ett medvetet val från min sida att inte ha så mycket text. Min erfarenhet är att om det är för mycket info så tenderar den riktigt viktiga att försvinna i mängden. Dessutom är det många som blir överväldigade av för mycket text och då struntar i att läsa helt och hållet.

Så, för endast 249 spänn, dvs ungefär ett halvt schabrak 😉 , så får den som är intresserad lära sig allt som kan rymmas i en app om Equibodybalance – det vill säga metoden (ofta tillsammans med Equiband) som jag och mina teamkollegor använt i flertalet år för att hjälpa häst efter häst efter häst till en funktionell biomekanik för läkning, hållbarhet och prestation.

I det här avsnittet av Equipodden berättar jag mer om både Equiband och Equibodybalance. Lyssna gärna!

Kanske värt att prova? Jag vågar i alla fall lova att när allt faller på plats så kommer varken du eller din häst bli besviken.
Samtliga foton Natalie Greppi.  Grafisk produktion Eva Lind

Användarberättelser och betyg

 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap