Oavsett dina egna kunskaper och budget är du varmt välkommen till Svensk Hästrehab så vi med gemensamma krafter kan göra allt för att din häst ska få så optimal rehabilitering som möjligt. Jag säger inte att man inte kan klara det på egen hand men jag vågar påstå att med den kunskap och erfarenhet jag samlat på mig tillsammans med de tjänster och produkter jag erbjuder och lånar ut så lämnar vi inget åt slumpen för hästens framtid.
Självklart samarbetar vi i upplägget med behandlande veterinär och många som kommer har fått en remiss av sin veterinär på exempelvis olika typer av passiv fysioterapi, stabiliserande övningar, inpassning av Equiband eller vattenträning. Tyvärr är det dock inte säkert att försäkringsbolaget godkänner remissen och ersätter även om man har rehabiliteringstillägg så kolla först med ditt försäkringsbolag vad de ersätter samt vilka uppgifter de i så fall behöver om du är beroende av ersättningen. Man måste dock inte ha remiss man är varmt välkommen även utan så klart.
I det här inlägget vill jag förklara hur jag tänker och vad jag kan erbjuda för tjänster, produkter och upplägg för några av de vanligaste skadorna som hästarna får. Det är viktigt att förstå att smärta och instabilitet driver varandra och man kan medicinera eller vila bort smärta men man kan aldrig medicinera eller vila in stabilitet. Stabiliteten måste man successivt bygga upp efter hästen har varit skadad och det är det viktiga jobbet som du och jag gör tillsammans så att inte smärtan återkommer. Kom ihåg att alla upplägg kan anpassas efter vad du som hästägare har möjlighet att genomföra ekonomiskt och tidsmässigt. OCH inte minst, man måste ju inte vänta med dessa insatser till hästen har skadat sig, att jobba förebyggande skulle jag säga är ett ännu bättre sätt att utnyttja mina tjänster och produkter. Kika gärna i Boka Direkt, där beskrivs alla tjänster du kan välja och det finns mängder med härliga recensioner från nöjda kunder 🙂 Boka Direkt
RYGGPROBLEMATIK
På hästar som kommer för problem i ryggen kan man ofta (inte alltid) se en svag hållning med spänd överlinje och inaktiv underlinje. Vad som är hönan och ägget är inte alltid lätt att veta, har de fått problem i ryggen av den dåliga hållningen eller har de dålig hållning för att de har ont i ryggen? Jag menar, det är inte lätt att stå stark och stabil med ont i ryggen, det kan i alla fall alla som upplevt det skriva under på.
Först och främst är det viktigt att ha en korrekt diagnos och man ska ha med sig att på många hästar med ryggproblematik finns även hälta med i bilden. Även här är det svårt att veta vad som är hönan och ägget men de går i vilket fall ofta hand i hand. Nästa steg är att få smärta under kontroll så hästen börjar ”våga” att använda kroppen rätt (igen) och den första som tar tag i smärtlindringen är din veterinär.
Därefter, gärna så snart som möjligt, bör man komma igång med rehabiliteringen dvs:
- Släppa på spänning och återställa rörelseomfång och funktion i berörda muskler som spänt sig i försvar mot smärta. Det gör jag med hjälp av exempelvis PEMF, laser, TENS/NMES, massage, djupvåg, mobilisering, Dry Needling mm. Man kan komma en bra bit på en behandling men ofta kan det behövas ett par stycken.
- Återaktivera de små stabiliserande musklerna (multifiderna). Denna oerhört viktiga muskelgrupp ”stängs av” när det finns smärta i ryggen och måste ”väckas” med riktad träning, dvs specifika övningar som skapar aktivitet i dessa muskler. Jag individanpassar dessa övningar och du gör dom på hemmaplan upp till fem dagar i veckan. Övningarna kan gärna vara progressiva, dvs man utökar svårighetsgraden efterhand exempelvis med balansplattor (finns i webbshopen). Även vattenträning är riktigt bra för att stärka musklerna i ryggen förutsatt att träningen är individanpassad med rätt vattenhöjd, (låg)tempointervaller och eventuellt lutning. Felanpassad vattenträning kan istället öka stressen på ryggen och få motsatt effekt. Här kan du läsa mer om postural stabilitet och multifider.
Det finns även ett avsnitt i Equipodden där jag berättar allt du vill veta om multifiderna – lyssna - Aktivera underlinjen. För att stabilisera och avlasta ryggen korrekt måste hästen lära sig att använda framför allt magmusklerna. Här lägger vi till övningar som hjälper hästen att ”hitta” och stärka dessa muskler. Vattenträning är återigen en fantastisk träningsmetod för detta.
- Skapa funktionell biomekanik för ridning, dvs hjälpa hästen att befästa ett rörelsemönster som gör att den kan bära sig själv och ryttaren på ett sätt som gör att ryggen håller. Allt vi gör ovan kokar ner till denna punkt, det är detta vi måste uppnå och ovanstående åtgärder skapar tillsammans bättre förutsättningar för detta mål. Det är lämpligt att börja från marken, då behöver inte hästen förhålla sig till vikten på ryggen och risken att falla in i gamla (rid)mönster är mindre. Med Equiband (eller kinesiotape som i vissa fall kan ersätta magbandet) och Equibodybalance jobbar du tillsammans med din häst och hjälper den hitta nya, hållbara vägar att använda sin kropp, vi lägger grunden för uppsutten träning. Beskriver mer här
- Uppsutten träning. Här är det superviktigt att hästen känner att den ”kan och vågar” använda ryggen på samma sätt med ryttare på. Det kan vara lämpligt att rida med Equiband så hästen får hjälp att aktivera magmusklerna nu när belastningen från ryttaren har tillkommer. Det kan också vara ide’ att lägga till TENS för hemmabruk här för hjälp med ev smärta och muskelspänningar. TENS-apparat kan du låna av mig och jag lär dig hur du ska använda den. Winderen pad kan också vara ett utmärkt hjälpmedel att ta till inför uppsutten träning. Winderen paddarna har fem lager av olika material som på ett unikt sätt hjälper till att fördela tryck och ta upp stötar och min erfarenhet är att padden hjälper hästar med ryggproblematik att slappna av i ryggen med ryttare på. Winderen pad kan man också låna eller köpa via mig. Och inte minst, om hästen fått vattenträning innan den uppsuttna träningen har man verkligen jobbat upp aktivitet i de bärande muskelgrupperna och har därigenom mycket goda förutsättningar för att hästen ska kunna och orka bära rätt. Jag är även sadelutprovare så självklart kollar vi också att sadeln ligger ok och inte ställer till det på något sätt.
Som man förstår så finns det mycket man kan göra för att optimera rehabilitering av rygg och det finns faktiskt teorier om att hästar som opererats för kissing spines och fått ett lyckat resultat möjligen inte hade behövt opererats utan att det snarare är det noggranna rehabarbetet som bidragit det mesta av resultatet…
Fotnot: Eftersom det har börjat cirkulera lite felaktiga/märkliga påståenden så vill jag gärna klargöra vissa saker..
Påstående 1 – ”Vattenträning är inte lämpligt för hästar med ryggproblematik”. Ja, det stämmer till viss del. Hästar med problem i ryggen ska INTE vattentränas i högt vatten i högt tempo men det gör aldrig jag på någon häst. Jag anpassar som sagt vattenhöjd och tempo så hästen jobbar i korrekt form genom hela kroppen för att stärka sina svaga delar utan att belasta de skadade och då är vattenträning ett fantastiskt sätt att öka styrka i de muskelgrupper som hästen behöver för att hantera sin diagnos i ryggen eller helt enkel bara stärka ryggen. Och detta på rakt spår och utan ryttare på ryggen. Använd ett kliniskt resonemang! Dvs titta på alla de fördelar som finns och avväg dem mot den eventuella nackdelen som uppstår om hästen jobbar fel i vattnet vilket inte händer hos mig…
BAKKNÄ
Problem med bakknän är tyvärr relativt vanligt och kanske inte så konstigt när man börjar titta på hur de är uppbyggda och vilken belastning de utsätt för på både rid- och travhästar. Bakknäna har flera strukturer som kan bli skadade av antingen akut trauma eller mer ihållande överansträngning och det kan ju även röra sig ”bara” om inflammation, dvs inget är skadat men ledens (eller ledernas, för det är ju faktiskt flera) funktion är påverkade och hästen kan ha ont.
En starkt bidragande orsak till problem i bakknäna är instabilitet. När leder är instabila hamnar de lätt i oönskade ytterlägen och man kan enkelt förklara det som att de ”skramlar”. De utsätts därmed för upprepat mikroslitage som bryter ner vävnad och påverkar hållbarhet och prestation.
Vid rehab av bakknän fokuserar vi på att bygga lokal stabilitet och styrka och global funktionell biomekanik som tillsammans gör att bakknäna får ett hållbara förutsättningar sätt att jobba.
- Stabilitet – Stabilitet kan man dela upp i olika grenar, man kan säga att det finns omedveten och medveten stabilitet samt passiv och aktiv stabilitet. Omedveten stabilitet är tillräcklig aktivitet och styrka i muskelgrupper som är ”ansvariga” för att stabilisera området. Detta ska ske automatiskt och de ska aktiveras bråkdelen innan större muskelgrupper aktiveras för att undvika ytterläge. Medveten stabilitet handlar mer om teknik, dvs att individen, människa eller djur, har lärt sig att positionera sig på ett sätt som stabiliserar området. Passiv stabilitet kan vara skelett, ledkapslar eller ligament som kan stabilisera området utan muskelkraft och aktiv stabilitet är stabilitet som kräver muskelkraft. För lokal, omedveten stabilitet jobbar vi med övningar gärna på balansplattor. Det utmanar balansen och utvecklar stabilitet både i bakknät och bäckenet. För passiv stabilitet behöver vi hjälpa hästen att lära sig att jobba med bakbenen mer under sig och inte minst hitta ”bakbromsen”. Detta gör vi med Equiband och Equibodybalance och mer om det längre ner.
- Styrka – Här är vattenträning oerhört effektivt då motståndet från vattnet erbjuder unika egenskaper för styrketräning inte bara lokalt kring bakknäna utan i alla bärande muskelgrupper som behöver vara starka i ridning. Dock är det viktigt att individanpassa träningen efter eventuell skada samt hur hästen använder kroppen i vattnet. För vissa skador kan hästens sätt att röra sig i vattnet vara direkt olämpligt så den som utför vattenträningen bör ha förståelse både för skadan och hur rörelsemönstret påverkar denna. Träning över bommar kan användas som styrketräning men även här bör man hålla koll på hur hästen använder sin kropp. Ofta är problem i bakknäna kombinerade med dysfunktion i ryggen och det är inte ovanligt att hästar spänner ryggen, dvs sänker den när de jobbar över bommar och det vill vi undvika. Träning med taktila kedjor eller lätta vikter på bakbenen kan ibland vara lämpligt att lägga in i rehabupplägget och dessa kan man också låna av mig.
- Funktionell biomekanik – Här handlar det om att lära hästen använda sin kropp ergonomiskt så både bakknän och även resten av kroppen arbetar med långsiktig hållbarhet. För att kunna stabilisera knäna rätt behöver underlinjen, dvs exempelvis magmuskler och höftböjare vara starka och aktiva och vi behöver lära hästen att använda bakbenen mer under sig än bakom sig. För detta har vi sett att Equiband och Equibodybalance fungerar väldigt bra. Jag analyserar var hästen har sina styrkor och svagheter i rörelsemönstret samt passar in Equiband. Därefter jobbar jag hästen en stund i Equibodybalance och ser hur vi på kan anpassa verktyg och metodik för att uppå bästa resultat innan du får lära dig att jobba likadant. Som hjälpmedel att komma ihåg metodiken finns appen Equibodybalance att ladda ner för 249 kr. Mer om bakknän och Equiband kan du läsa här
Med släckt inflammation, utläkt skada, adekvat stabilitet, gott om styrka samt funktionell biomekanik eliminerar vi risken för att problematiken ska återkomma.
Påstående 3 – ”Vattenträning är inte bra för bakknän” – Återigen, ett illa anpassat vattenträningsupplägg med högt tempo och utan hänsyn till hur hästen använder framför allt bakbenen i vattnet är inte att rekommendera men som sagt igen, så jobbar jag inte så. Allt anpassas efter hästen och resultaten brukar tala för sig själva. Jag har vattentränat hästar med allt från ”vanliga” knäinflammationer och svagheter, till cystor, till skadade ligament och bortopererade benbitar och INGEN har blivit sämre, ALLA har blivit bättre med nöjda veterinärer vid återbesök. Nedan en bild från ett webinar om bakknä-rehab, som synes så rekommenderas hydrotherapy (vattenträning) både i reparationsfasen och remodelleringsfasen. (Electromagnetic therapy är förresten PEMF). Och ur ett annat webinar om bakknä var en fråga hur man jobbar för att öka stabiliteten i bakknä och svaret var att man vill jobba långsamt med ”stora” steg så det bärande benet får lång tid ensamt i bärande läge = exakt det jag uppnår i långsamt arbete i vattnet.
HALSKOTPELARE
Jag upplever att problematik i halskotpelaren blir allt vanligare och även om vi kan spekulera till orsaken till det så kvarstår faktum att många av dessa hästar behöver en noggrann rehabilitering om de ska kunna fungera som ridhästar. Problematiken kan vara allt från mindre inflammationer till pålagringar och förtätningar som kan ge allvarlig nervpåverkan. Personligen så tror jag att mycket av problematiken härstammar från instabilitet i området. Det saknas till exempel passiv stabilitet för de nedersta halskotorna och studier har även pekat på att det är relativt vanligt med missbildningar i dessa kotor. Att moderna sporthästar dessutom ofta är överrörliga gör inte saken bättre. Frågar du mig så är vägen till hållbarhet för dessa hästar att hjälpa dem att hitta vägar att stabilisera halskotpelaren på ett funktionellt sätt och med Equiband och Equibodybalance har vi lyckats mycket bra med detta på flertalet hästar men det kan även kompletteras med annat.
- Vattenträning – Eftersom det är oerhört viktigt att hästen lär sig bära sig rätt med kraft bakifrån och fram så kan det vara mycket värdefullt med vattenträning för dessa hästar. Med hjälp av de unika träningsmöjligheterna som vattnet erbjuder stärker vi hästens förutsättningar att lyfta framdel med hals och huvud med hjälp av bakdelen och en stark core. Som alltid när det gäller vattenträning är det viktigt att titta på hur hästen väljer att använda kroppen i vattnet och veta hur man ska hjälpa den att träna rätt. Att sätta vattenbandet i lutning kan göra stor skillnad i hur hästen rör sig i vattnet och bli en avgörande faktor för att det blir rätt.
- Coreträning – för att ytterligare stärka upp bålen får man övningar att jobba med på så gott som daglig basis.
- Balansplattor – Genom att stå på instabilt underlag, och de små rörelser som då uppstår, skapar man aktivitet i stabiliserande muskelgrupper som är svåra att komma åt på annat sätt. På dessa hästar är det viktigt att stärka muskler i halsbasen och hjälpa dem få en god hållning i framdelen. Eftersom hästar saknar nyckelben, dvs hela fronten ”hänger i muskler” (det som brukar kallas thorasic sling) är det mycket effektiv att använda balansplattor för att komma åt dessa muskler.
- Funktionell biomekanik – och här skulle jag säga nyckeln är Equiband och Equibodybalance. Vi behöver hjälpa hästen att PÅ EGEN HAND, dvs INTE via någon form av inspänning, hitta rätt muskler att bära hals och huvud med. Målet är att ha nosen ungefär i höjd med bogspetsen, i det läget är halskotpelaren fint stabiliserad via muskelaktivitet i halsbasen. Det kan vara lite trixigt att få till tekniken men jag hjälper dig så klart vid inpassning och rehabupplägget så du får till metodiken. Vissa hästar kan få god hjälp av Equiband framtill så det kikar vi eventuellt också på. Beskriver mer om Equiband och halskotpelaren här
Påstående 4 – ”Vattenträning är skadligt för hästar med problematik i halskotpelaren” – Samma som med ryggen, högt vatten och högt tempo som gör att hästen går och spänner överlinjen, kör upp huvudet och trycker ner halsbasen är direkt olämpligt för diagnoser i halskotpelaren. Men (here we go again) jag jobbar inte så. Jag ser till att både hals och rygg arbetar funktionellt i lägen som inte påfrestar ev problematik utan enbart stärker det vi behöver stärka för att hästen ska kunna stabilisera upp sin hals på rätt sätt inför resten av rehabiliteringen och förhoppningvis återgång till normal träning. Nedan bilder från webinarer, den första från webinar om halskotpelaren och det andra om neurorehab där flera fall presenterades, alla hästarna hade problematik som härstammade från halskotpelaren och alla hästar gick i vattenträning…
Påstående 5 – ”Vattenträning är inte bra för att träna stabilitet” Detta är väl kanske det mest märkliga påståendet som verkar helt taget ur det blå. Argumentet skulle bland annat vara att ”bandet rör sig” men det är ju just det som är poängen med till exempel balansplattor för att förbättra stabilitet. Man presenterar ett ”instabilt” underlag som utmanar och stimulerar kroppen att utveckla mer egen stabilitet. Just vattenträningen ger helt unika möjligheter att träna hästar att jobba långsamt inom ett stort rörelseomfång som verkligen tränar balans, motorisk kontroll och stabilitet. Är det något som vi tidigt ser hästarna förbättrar av vattenträningen så är det just stabilitet och balans vilket även studien nedan har kommit fram till.
”Underwater treadmill exercise significantly improved the horses’ postural stability, which is fundamental in providing evidence-based support for equine aquatic exercise.” Länk
SEN- OCH LIGAMENTSKADOR
Bland dessa skador finns oändliga variationer både i var de sitter och hur allvarliga de är, gemensamt för alla dock att de tar rätt lång tid att rehabilitera samt att en noggrann rehabplan kan vara avgörande för om hästen kommer kunna återgå till tidigare aktivitetsnivå. En ytterligare gemensam nämnare för dessa skador är att hästen inte kommer kunna tränas normalt under en längre period vilket gör att de tappar mycket av det som byggts upp under långt tid i form av stabilitet, styrka, överlinje, kondition, balans osv. Detta gör att många hästar som får dessa skador riskerar att bli en vad jag kallar moment 22-häst typ 2 (läs mer om det här). Den långa konvalescensen, kanske med ett ben som smärtar vid belastning, hinner också befästa kompensatoriska rörelsemönster som kan vara svåra att ta sig ur utan genomtänkt upplägg. Och sist men inte minst, de riskerar att bli kraftigt överviktiga vilket inte heller är önskvärt.
Förr var man mer inne på en längre vila som rehab för denna typ av skador (alternativt betäcka eller släppa ett år på lösdrift) men nu är har man förstått att det istället är oerhört viktigt att komma igång med kontrollerad aktivitet relativt tidigt så dessa vävnader får läka under successivt ökad belastning om man vill ge bästa förutsättningar för hästen att kunna återgå till tidigare aktivitetsnivå. Belastningen gör att de kollagena fibrerna stimuleras att läka åt rätt/samma håll så den ursprungliga elasticiteten får möjlighet att återställas istället för huller om buller med kroniska restriktioner. Kroppen har inte som prio ett att läka kroppen ”perfekt”, den har som prio att läka så fort som möjligt så därför behöver denna typ av läkning genomtänkt assistans för bästa resultat. (Ligament är inte lika elastiska utan behöver mer hållfasthet så vid ligamentskador kan första tiden bestå av längre boxvila)
Din veterinär som har bedömt hur omfattande skadan är ska ge dig ett noggrant schema att följa med ökad belastning som i en trappa för vävnaden och det är superviktigt att följa det till punkt och pricka. Ett kritiskt moment är när man går över från enbart skritt till att börja trava. Just den övergången blir en kraftig ökning i belastningen på den skadade vävnaden pga den diagonala tvåbenskontakten med marken just efter ett svävmoment. Här har man stor nytta av att lärt hästen Equibodybalance eftersom högre fart innebär högre belastning. Om hästen kan börja sitt travprogram med jogg istället för regelrätt trav så drar man nytta av ett extra mellansteg i belastningstrappan. Man kan också dra nytta av att jobba med kinesiotape i övergången mellan dessa steg och för de hopphästar som kommer för rehab har jag ett schema med belastningstrappa även för hoppning.
När hästen väl har fått sin diagnos så diskuterar man ett närmsta upplägg med veterinären. Ofta är det ett antal stötvågsbehandlingar samt terapeutisk skoning (sjukbeslag) för att ge vävnaden lämplig avlastning. Ur mitt perspektiv med rehab så anser jag, eftersom rehabperioden är lång och kommer påverka hela hästens kropp, att man bör ha med både ett lokalt (skadan i sig) och globalt (hela hästen) upplägg.
Lokalt – Laser och PEMF kan användas på och i anslutning till skadan i ett tidigt skede för att förbättra kroppens egna förutsättningar för läkning. Båda påverkar på cellnivå har ett pärlband av goda effekter på skadade celler. De ökar cirkulation, dvs syre och näring till de skadade cellerna samt ökat drainage av lymfa och slaggprodukter, de ökar tillgången på ATP, dvs cellernas bränsle för aktivitet och läkning. stimulerar nybildning av vävnad, de verkar smärtstillande genom nervpåverkan osv. Dock behöver man behandla i alla fall 2 – 3 gånger i veckan för att det ska vara lönt vilket är viktigt att ha med sig. Utöver det kan stödja upp med kinesiotape beroende på var skadan sitter. Dels för att minska belastningen på vävnaden och dels för att göra det mer komfortabelt för hästen att bibehålla ett liksidigt rörelsemönster. Det kan också vara skönt för den motsatta sidan att få lite omsorg med fysio om hästen gärna lägger mer vikt på den sidan under tiden skadan läker.
Balansplattor – Dessa kan man också börja jobba med i ett tidigt skede för en kontrollerad och anpassad belastning av vävnaden som stimulerar läkning av de kollagena fibrerna i rätt riktigt samt bibehållen aktivitet i stabiliserande muskelgrupper under tiden hästen är konvalescent.
Globalt – Övningar, Equiband, Vattenträning – Här handlar det om ta hand om resten av kroppen som också blir påverkad av lång tid utan normal träning. Om man struntar i det globala upplägget kommer man ha mycket sämre förutsättningar för resten av den uppsuttna rehaben eftersom det mesta av styrkan i de bärande muskelgrupperna, stabilitet, liksidighet, rörlighet, vikt mm kommer vara försämrat vilket också påverkar hur hästen bör bära sig för att minska överbelastning av den skadade vävnaden. Hästar har alltid mer vikt på framdelen och om överlinjen tappat bärighet kan det bli en lång väg tillbaka innan hästen kan bära sig på ett sätt som avlastar framdelen. Att komma regelbundet på vattenträning en period innan den uppsuttna träningen kan vara mycket värdefullt för hela hästen. Ett 10-kort vattenträning kan även inkludera fysio samt redskap att använda hemma.
Påstående 6 – ”Vattenträning är inte lämpligt för senskador”. Detta är baserat på att det är bandet som drar benet tillbaka och att det kan stressa skadan (framför allt om den sitter på frambenen) om benet dras tillbaka för långt. Jag tänker återigen att man anpassar vattenhöjd och framför allt hastighet så att den risken blir minimal. I de studier som gjorts på vattenband så har man ofta hastigheter nämare 6km/h och hos mig går de oftast under 4 km/h. Dessutom, en häst som blir överviktig, tappar överlinjen, blir oliksidig, rastlös och kanske explosiv osv, det stressar också vävnaden så ett kliniskt resonemang kring fördelar och eventuella nackdelar tycker jag är att föredra än att kategoriskt avstå från vattenträning med hästar i rehab. Däremot tycker jag inte att hästar ska komma på vattenträning varken i det akuta eller subakuta skedet, vänta tills strax innan man ska börja trava så gör vattenträningen bäst nytta och då är det också minimal risk för att vävnaden skulle bli stressad. Nedan från ett webinar om sen- och ligamentskador, där bland annat tre fallstudier presenterades. Alla hade sina skador i frambenen och alla rekommenderades som synes vattenträning…
Påstående 7 – ”Vattenträning har ingen evidens” – Ytterligare ett påstående som jag inte blir klok på överhuvudtaget. Vad var ens frågan från början? Vad är det man begär evidens för? Ingen har sagt att vattenträning läker något så nej, det finns ingen evidens för att vattenträning skulle läka några diagnoser men man SER och FÖRSTÅR väl att en häst som går på vattenbandet rör på sig på ett sätt som exempelvis bibehåller eller ökar rörlighet och muskelstyrka betydligt bättre jämfört med att kanske bara promenera på bar backe och dessutom finns det en hel del evidens. Vattenträningen sätter man inte in i rehabupplägg för att det ska ha nån specifik påverkan just på skadan, det sätts in för att det ska hjälpa hästen att bibehålla eller förbättra styrka, stabilitet, rörlighet och liksidighet att hantera sin kropp på ett sätt som gör att skadan får hjälp att läka samt öka förutsättningar att kunna återgå till normal träning. I de studier som gjorts så har man framför allt tittat på hur hästarna använder sina kroppar i vattnet där och då, det finns alltså inga studier som tittat på hur vattenträningen hjälpt till att återfå hästar till normal träning och tävling, därmed inte sagt att det inte har varit en bidragande orsak i många fall.
Det var allt så här långt, kommer sannolikt fylla på med fler skador, kom gärna med förslag. Vill tillägga också att man så klart även behöver se över exempelvis hovvinklar, skor och foderstat om hästen är i rehab. Detta är dock inte min expertis utan här har jag skrivit upp vad jag kan bidra med från mitt perspektiv och kompetens. Och om du är osäker på om och hur jag kan hjälpa just din häst med mina metoder kan du skicka ett sms så ringer jag upp dig, jag tänker att det är väl kanske bäst att prata med mig om mina metoder och erfarenhet än någon annan om mina metoder utan erfarenhet.
Här ser du härliga bilder på fina resultat av Fysio, Equiband, Equibodybalance, Vattenträning, Sure Foot Pads och övningar.
Bilderna kommer från appen och är tagna av Natalie Greppi som också producerat filmen.