I maj 2019 lanserades appen Equibodybalance och året efter släpptes även en engelsk version. Genom instruktionerna i appen kan hästägare som inte har möjlighet att komma på clinic eller anlita någon av mig eller teamkollegorna lära sig metodiken och hjälpa sin häst. Appen har fått ett mycket varmt mottagande av hästägare, terapeuter och veterinärer över hela världen och den laddas ner av nya användare varje dag.
Vad är Equibodybalance?
Equibodybalance är arbete från marken, en metod som kan liknas vid yoga för friska hästar samt aktiv fysioterapi för hästar som genomgår rehabilitering. Den fokuserar på fem element som tillsammans skapar en viktig grund för en stark och hållbar häst. Precis som yoga handlar det mycket om avspänning, smidighet, balans och dynamisk stabilitet. Utifrån så ser det inte alltid ut som att det ”ger något”, vi är så vana vid att det ska se ut på ett visst sätt när våra hästar arbetar och jag brukar säga inledningsvis i clinics eller workshops att sudda ut allt ni ser framför er när ni tänker på häst i arbete och tänk istället hur det skulle se ut i en nybörjargrupp med yoga. 😉 Måste man ha Equiband när man jobbar i Equibodybalance?
Nej, absolut inte! Equiband är med på ett hörn i appen med bland annat inpassningsråd för friska hästar men man måste inte använda det. Dock brukar det bli lite bättre kvalitet på arbetet med Equiband och för vissa hästar i rehab kan det vara nödvändigt för riktigt lyckat resultat.
Varför ingår inte appen när man köper Equiband?
Svensk Hästrehab är enbart återförsäljare av Equiband, om någon ska producera en app (kostnaden för kvalitativa appar ligger från ett par hundratusen kronor och uppåt) och bjuda på den så måste det vara tillverkaren och inte en enskild återförsäljare. Tanken från tillverkarens sida är också egentligen att man helst ska anlita nån för inpassning. Ska man anlita mig eller nån av mina teammedlemmar så ligger priset för det från 650:- och uppåt. Om det inte finns nån i närheten som kan anlitas för inpassning kan man alltså, på friska hästar, ladda ner appen för mindre än halva det priset vilket jag hoppas man tycker känns helt ok.
Vad kostar appen och är det engångsavgift eller prenumeration?
Appen kostar för närvarande 249 kr och det är ett engångsbelopp – ingen prenumeration.
För vilka hästar passar Equibodybalance?
Alla! Finns det exempelvis någon människa som inte skulle tjäna på att gå på yoga? Oavsett om man är gammal eller ung, frisk eller skadad, högpresterande eller soffpotatis så finns det fördelar att hämta av att jobba regelbundet med smidighet, balans och stabilitet. Självklart så anpassar man upplägget efter individ och eventuell skada. Vissa kanske inte bör trava på volt men då finns det annat man kan göra i skritt. Tempot i trav ska också kunna anpassas så att man bör kunna gå bredvid på i princip rakt spår.
Behöver man nån särskild utrustning i Equibodybalance?
Jag har jobbat med metoden sen 2013 på mängder av olika hästar och med olika verktyg och kommit fram till att överlägset bäst är vanlig välsittande grimma, arbetsrep och körpisk. Alla verktyg har ett syfte för kommunikation och säkerhet och för de som inte får till rätt avspänning och ”form” på sin häst kan det vara avgörande att justera verktygen till de rekommenderande. Med den vanliga grimman kan vi sätta repet i den inre ringen och därmed byta sida när vi byter varv. Det ger tydligare kommunikation till hästen hur den ska ställa sig om den kikar utåt och vi blir också betydligt ”starkare” om vi behöver dra huvudet åt vårt håll från sidan än under hakan. Med arbetsrep får vi rätt längd för säkerhet och rätt tyngd för kommunikation. Körpisken OCH HUR MAN HÅLLER DEN är oerhört viktig för kommunikation och inte minst säkerhet.
Varför är metoden lämplig när man använder Equiband?
För att Equiband ska komma bäst till sin rätt så behöver nervsystemet ”få lugn och ro” att känna in, processa och aktivera aktuella muskelgrupper tillräckligt länge och tillräckligt ofta. Med Equibodybalance som metod så erbjuder man minsta möjliga input till nervsystemet från andra håll samtidigt som hästen ändå jobbar och stimulansen från banden kan befästa nya rörelsemönster. Om man sätter på Equiband och sen longerar hästen inspänd i högt tempo så kommer stimulansen från banden att prioriteras ner av nervsystemet som istället måste lägga fokus på att justera muskelaktivitet i fronten av inspänningen samt spänna ryggen för att hantera krafter som uppstår av den höga farten. Samma med tömkörning eller ridning, om det blir för mycket grejande med munnen och fokus på rörelser som ska utföras så kan det bli rörigt. Med Equibodybalance gör vi tvärtom och sätter stimulansen från banden i första rummet. Vi sätter på banden och hjälper hästen att slappna av och börja känna och uppskatta vad som händer i kroppen när dessa muskelgrupper aktiveras. Ofta blir det både intressant och spännande redan första gången.
För vilka diagnoser rekommenderas Equibodybalance?
Man kan som sagt anpassa övningarna så det passar de flesta hästar i rehab men vi har fått väldigt bra resultat med kombinationen Equiband och Equibodybalance på hästar med diagnoser i rygg, bakknä och halskotpelare. I samtliga dessa diagnoser är det avgörande att hästen lär sig att stabilisera sig rätt så det är där vi lägger fokus i rehabuppläggen. När det gäller rygg och bakknä så räcker stimulansen från banden, muskelaktiveringen som följer samt positioneringen av bäckenet långt men när det gäller halskotpelaren är det superviktigt att hästen lär sig att hitta rätt i hållningen av hals och huvud.
Även för hästar med problematik i frambenen kan det vara värdefullt med Equiband och Equibodybalance i rehabiliteringen. Där är det angeläget att dels lära hästen att bromsa med bakbenen och dels att flytta tyngdpunkt bakåt. På hästar som inte lärt sig bromsa med bakbenen (vilket de sällan gör om vi lärt dem att vi bromsar dem via bettet) så kommer frambenen stå för mycket av bromsandet vilket innebär att all tyngd som finns bakom kommer belasta frambenen ungefär som när man bromsar en cykel via broms på framhjulet. Hästar som är asymmetriska över korset och/eller jobbar ojämnt med bakbenen har också god hjälp av Equiband och Equibodybalance. Asymmetri behöver inte innebära att det är eller blir problem men symmetri med jämn belastning är att föredra.
Finns det mer innehåll i appen?
Absolut! Förutom att lära sig metodiken i arbetet från marken så finns även kapitel för bland annat fascia och hållning, förslag på träningsupplägg och inte minst tilläggsövningar för dynamisk stabilitet för halskotpelare, thorsasic sling, rygg och bäcken/bakknän. Övningarna är proggressiva och flera av dem är på balansplattor. Vill man jobba med balansplattor har jag tagit fram svensktillverkade, miljövänliga och hästanpassade som du kan läsa mer om här