Nu är det snart två år sen Equiband hade premiär på marknaden i Sverige. Mycket har hänt, många hästar har fått ovärdelig hjälp och jag är fortfarande grymt stolt över förtroendet att vara svensk återförsäljare.

home3

Sålda system börjar närma sig 100 och inte en enda kund har hört av sig med missnöje över hur banden hjälper hästen. Tvärtom får jag ofta väldigt glada rapporter om hur ryttare har fått en helt annat häst att rida och att varje pass nu är träningsglädje för både häst och ryttare istället för ett rejält styrkeprov.

Under åren har jag sålt till veterinärer, kliniker, djursjukhus, landslagsryttare, fritidsryttare, unghästutbildare m fl. Systemet används med framgång på ALLA typer av hästar. Islandshästnyheter utnämnde systemet till årets julklapp 2014 och för långa, stora hästar eller hästar byggda med sämre förutsättningar för arbete har banden varit som en skänk från ovan.

Det finns fortfarande de som bestämt hävdar att alla ska kunna rida hästen utan hjälpmedel. Jag förstår tanken och tillhör de den skara ryttare som klarar det så hatten av. Men, har man blivit lite insatt i hästens biomekanik så inser man hur svårt det är och att alla ska klara av det är en utopi. Jag vill mena att det är svårare än man tror att rida hästen till ett funktionellt rörelsemönster och de som är bäst på det är aldrig i närheten av de hästar som skulle behöva det mest. De sitter istället på hästar som har alla fysiska förutsättningar för hållbar arbetsform och samling medan andra allt som oftast kämpar med hästar med betydligt sämre förutsättningar. Att säga till dessa ryttare att de prompt ska rida sina hästar utan hjälpmedel (i detta fallet Equiband) hjälper ingen. Inte ryttarna och definitivt inte hästarna som fortsätter att gå i en form som sliter på både rygg och kotor. Att klämma ihop en häst mellan mycket hand och skänkel skapar inte en arbetsform för varken hållbarhet eller prestation. Och inte är det roligt heller.

Så varför inte hjälpa hästen? Vari ligger vinsten i att envisas med att arbeta hästen utan hjälpmedel när resultatet är en självbärig häst med bättre balans, lättare i framdelen, bättre påskjut, aktiv bål och rundad, rörlig rygg? Och ska man hårdra det så är väl bettet egentligen också ett hjälpmedel..?

Jag hoppas att fler vill och vågar prova Equiband, dels för att hjälpa hästen och dels för att hitta mer träningsglädje. Jag hoppas det för hästarnas skull. Jag kommer aldrig bli rik på att sälja Equiband, marginalen är alldeles för liten. Ekonomisk vinning är liksom inte grejen med Equiband. Det var inte det som veterinärerna som skapade systemet hade i tankarna. De såg att hästar behövde hjälp och det ser jag också. Den största vinningen med Equiband är när man provar ut band och man ser hur hästen känner efter, funderar, hittar nytt rörelsemönster, slappnar av och trivs…

Ungefär som Hugo här på filmerna som provar banden för första gången.

Mer info om Equiband och priser finns på min hemsida www.careofewards.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap