Apropå road work och starkt skelett så bara måste jag ju slänga in en kortis om ett, ska vi kalla det spännande, fenomen som inom humanfysiologi kallas benbanken.

På benbanken kan du och bör du, framför allt, i unga år sätta in rejält med kapital för att sen ha möjlighet att kvittera ut ett starkt skelett på äldre dar. Man brukar säga att det aldrig är för sent att börja träna och det stämmer men just vad det gäller skelettet så spelar detta oss ett litet spratt om man bestämmer sig för sent…

I unga år, faktiskt ända upp till 30års-åldern, så har man möjlighet att skapa förutsättningar för vad som händer med skelettet därefter. Om man är väldigt oaktiv så kommer skelettet gradvis från 30års-åldern att bli svagare och svagare men om man är aktiv och fortsätter att belasta det så behåller det så klart bättre sin hållfasthet. MEN! Oavsett hur eller när man efter denna ålder sätter igång med träning som kommer skelettet aldrig att bli starkare än det var just när det börjar ”dala”.

För att förtydliga så får ni stå ut med ännu en av mina handritade grafer 😉

bild

Två personer (vi kan säga kvinnor för det är främst för kvinnor som detta är angeläget pga benskörhet) bestämmer sig i femtioårsåldern att de vill börja träna. Person A var väldigt aktiv fram till 30 medan person B var ganska aktiv som barn men därefter lite mer oaktiv fram till 30. När de väl sätter igång med träning igen så ser man att de har helt olika förutsättningar för att bygga upp sin hållfasthet i skelettet igen. Ganska intressant, eller hur?

Så hur gör man då för att bygga starkt skelett? Ja, framför allt är det sk high impact som ökar hållfastheten, på svenska blir det väl närmast ”hård stöt” dvs precis det som man utsätter hästbenen för under road work. Hopp och studs på hårt relativt hårt underlag helt enkelt. När jag håller mina gruppträningspas så försöker jag alltid lägga in lite grann av denna typ av övningar just av den här anledningen. Jag tror inte att det behövs så himla mycket ”hopp och studs” men om du endast tränar aktiviteter som är ”mjuka” så överväg gärna att köra lite mer ”stötigt” ibland.

Vad gäller hästarna så har jag inte hittat någon information om att detta fenomen även skulle gälla dem men å andra sidan inget som säger motsatsen heller. Vi vet ju dock att man i hästens unga år gör den en tjänst om den får röra på sig mycket och gärna med likasinnade i kuperade hagar men OM det skulle vara så, vid vilken ålder tror du hästen har sin brytpunkt?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap