Det finns frågor som ofta återkommer och de flesta kan man få svar på i FAQ, här tänkte jag skriva lite mer utförligt om de tre vanligaste frågorna jag får innan och efter behandling.

1 – Vilken tjänst ska jag boka?
Inför ditt första besök kan inte jag bestämma vad du ska boka. Du behöver själv klura ut hur mycket du vill ha hjälp med och hur mycket pengar du vill lägga. Jag har beskrivit tjänsterna så tydligt jag kan i Boka Direkt för att du ska kunna välja lämplig tjänst.

De flesta som kommer första gången väljer ”Guld” (60 min 1075 kr) vilket också står som rekommendation vid första besöket. Om man ”bara” vill att hästen ska få en härlig genomkörare av överlinjen så är ”Topline Special” (30 min 575 kr) en lämplig och extremt prisvärd behandling. Och om du vill ha ett mer komplett tjänst med full analys av hästen, sadelkoll och övningar att jobba med hemma väljer du ”Platina” (90 min 1550 kr). Dessa tjänster hittar du under ”Förebyggande friskvård”. Vill du komma med häst där du har fler frågetecken eller för rehab så väljer du tjänst under kategorin ”Utredning eller remiss”.

Om man ändå känner att man har svårt att välja tjänst så kan man boka den som heter ”Vet inte vad jag ska boka” och berätta vad man vill ha hjälp med när man är på plats. Inför återbesök eller regelbundna besök framåt så kan jag däremot hjälpa till och rekommendera vad du bör boka.

2 – Hur ofta bör hästen komma på behandling?
Muskelvävnad är förhållandevis snabb vävnad som tidigt reagerar på förändringar och dessutom ljuger den aldrig. Genom att komma med jämna mellanrum bibehåller man hästens elasticitet och stötdämpande förmåga i överlinjen och vi kan hålla koll ifall det dyker upp några kompensatoriska spänningar som skvallrar om eventuell problematik även i andra delar av kroppen.

Sporthästar
Bör komma 6 – 10 gånger om året. Det kan räcka med 30 minuter och jag fokuserar på hästens problemområde alternativt en allmän, lösgörande behandling för överlinjen.

Unghästar
Unghästar ändrar sig mycket i kroppen och är det en modern sporthäst har den sannolikt tendenser att dessutom vara överrörlig och lokalt instabil. Denna kombination gör att det är oerhört viktigt att se till att inte muskulära spänningar och kompensationer påverkar rörlighet, stötdämpning, liksidighet eller annat som hindrar optimal utveckling. Lämpligt att komma ca 4 – 6 gånger om året a’ 45 minuter.

Fritidshästar
Även för fritidshästen är det så klart värdefullt med genomgång och behandling med jämna mellanrum för välmående, hållbarhet och träningsglädje. 2 – 4 gånger om året kan vara lämpligt a’ 45 – 60 minuter.

Seniorer
Precis som vi så blir våra hästar stelare med åren och de äldre hästarna brukar verkligen uppskatta allmänt uppmjukande behandling med framför allt djupvågen och massage. I alla fall 2 – 4 gånger om året a’ 45 minuter mår de gott av.

Samma dag, eller dagen efter behandling är det bäst att köra Equibodybalance och efter det rider man som vanligt men kanske inte det allra tuffaste passet. Att ställa av hästen helt närmaste dagarna efter behandling anser jag inte lämpligt, passa istället på att jobba hästen med lite aktiv rörlighetsträning för ännu bättre resultat.

Observera att detta är förslag, har man tid och ekonomi att komma oftare är det så klart inte fel och känner man att man inte har möjlighet att komma mer än 1 – 2 gånger om året så ska man inte ha dåligt samvete för det. Två gånger om året är det lämpligt att ta med sadeln också. Framför allt för unghästar som ändrar sig mycket men även äldre hästar då sadeln kan ändra sig även om inte hästen ändrar sig så mycket.

3 – Finns det något jag kan göra hemma för min häst?
Absolut! Equibodybalance, Equibodybalance, Equibodybalance. Jag kan inte nog poängtera hur gott detta gör för hästarna på så många plan. Det finns ingen stretch, massagepistol, liniment, magnettäcke, fodertillskott eller annan hemlighet som kommer i närheten av vinsterna din häst kommer få både mentalt och kroppsligt som av regelbunden Equibodybalance.

Att med en och samma metod kunna anpassa och hjälpa hästen med avspänning, rörlighet, stabilitet, balans, obruten överlinje, kroppsmedvetenhet, funktionell biomekanik, liksidighet, självbärighet, hållning, välmående fascia och dessutom förbättra er relation och kommunikation är GULD värt.

I  appen finns nu också ett kapitel med 32 övningar för ännu bättre stabilitet för halskotpelaren, thorasic sling, bål och bäcken (bakknän) och är det något de flesta hästar behöver mer hjälp med så är det just stabilitet. I väldigt många fall är orsaken till den låsning, stelhet eller svårighet att böja sig eller samla sig som ryttaren upplever, främst en konsekvens av att hästen är svag och instabil i området så massage, stretch eller liniment kommer inte hjälpa långsiktigt.

Appen har en engångskostnad på 249 kr och är ju därmed dessutom betydligt billigare än pistoler, täcken och tillskott 😉

Share via
Copy link
Powered by Social Snap