Har haft på känn ett tag att det här med rehabtillägget i försäkringen, är det så utnyttjat som det borde egentligen? Jag menar, betalar man för det så har man ju faktiskt rätt till ersättning för rehab eller hur? Men det verkar relativt vanligt att man knappt ens känner till om man har rehabtillägg eller ej och ännu mindre vilken nytta man har av det.

Jag ställde frågan på min FB-sida och bad få svar på om man hade rehabtillägget eller ej samt gärna en kommentar kring om man hade utnyttjat det. Jag fick in drygt 200 svar och ca 75% hade rehabtillägget. Bland svaren (ca 60 st) var det flera som aldrig utnyttjat och flera som hade velat utnyttja men inte kunnat. Det skiljer en hel del mellan bolagen, och kanske även mellan handläggarna, vad de godkänner och inte.

Att man har nytta av sitt rehabtillägg, i alla fall när det gäller skador i rörelseapparaten, råder ingen tvekan om. Jag vill påstå att det finns en hel del ingrepp, behandlingar mm som är mer eller mindre meningslösa att göra om man inte kan följa upp med noggrann rehab.

Bild: IG myhorsepowerapp

I hästarnas fall skulle jag säga att när det inte handlar om direkta trauman som exempelvis akuta senskador i hagen eller under ansträngning så handlar det väldigt ofta om slitage på grund av felaktig biomekanik och här måste man in med genomtänkt rehab för att komma till rätta med problemet. Att hästarna inte är byggda för att 1 – bära ryttare, 2 – gå på volt, 3 – ständiga tempoväxlingar sätter helt enkelt sina spår om det inte görs med funktionell biomekanik. Och handen på hjärtat gör din häst det?

Oavsett om din häst har blivit skadad på grund av akut trauma eller av överbelastning så finns det mycket jag, eller någon i mitt team, kan göra för att bidra till en så optimal och effektiv rehabilitering som möjligt. Med så mycket information som möjligt kan vi skräddarsy rehabiliteringsupplägg tillsammans med hästägare och veterinär. Självklart begär vi inte att varken du som hästägare eller veterinären ska veta exakt vad vi kan bidra med. Ge oss istället så mycket information som möjligt så syr vi ihop ett förslag.

  1. Ta reda på vad ditt försäkringsbolag har för villkor för rehabtillägget. Vissa bolag ersätter till exempel bara rehab utförd av legitimerad fysioterapeut (obs, inte att förväxla med diplomerad eller licensierad equi(valfritt tillägg) det är ”titlar” som faktiskt vem som helst kan utfärda). Och vissa bolag ersätter till exempel bara om rehab utförs på klinik. Det vill säga, om du inte har nån leg fysio eller klinik som erbjuder rehab i närheten så är det ju tyvärr ganska meningslöst att betala för tillägget.
  2. När du får reda på vad hästen har för skada samt sannolik prognos så fråga veterinären direkt angående rehab och vad de kan erbjuda och eventuellt skriva remiss till.
  3. Ta kontakt med mig, eller någon i teamet, för rehabsamtal. Berätta vad du och veterinären diskuterat och fråga om det är något vi kan erbjuda samt om vi har andra eller fler förslag för optimal rehabilitering. Här är det viktigt att vi får veta vad du fått reda på i punkt 1 samt också gärna din budget. Vi kan behöva lite tid för att komma upp med ett riktigt bra förslag och om vårt förslag inte ingår i ditt rehabtillägg och du inte har egen budget för rehab är ju förslaget lönlöst. Och pratar vi till exempel laser behöver det utföras i alla fall två gånger i veckan för att det ska vara relevant på en skada och har man inte möjlighet att köra så ofta till mottagning, ställa upp hästen för rehab eller enbart kan ta emot för behandling i hemmastallet på kvällstid är det inte heller lönt att ta med i rehabupplägget så det finns lite att ta i beaktande.
  4. Kontakta veterinären igen med förslaget och diskutera om det verkar vara ett upplägg att skriva remiss för.

Man bör ha med sig att rehabilitering går i olika faser och att man ofta får stämma av om upplägget fortfarande är adekvat samt att det så klart inte går att garantera full återgång till träning/tävling i förväg. I första skedet gäller det att ge läkningen så bra förutsättningar som möjligt och pratar man senskada kan det röra sig om sjukbeslag, stötvåg, laser, kinesiotape, vissa tillskott, kontrollerad rörelse mm. När skadan anses läkt och det är dags att återgå till träning och kanske så småningom tävling startar nästa fas med exempelvis noga upplagt hopptränings-schema för att stärka vävnaden med avvägd belastning.

Absolut, visst finns det många fall där hästar har återgått till träning och tävling utan fysioterapi och enbart med veterinärens igångsättningsschema och därefter träningsupplägg efter bästa förmåga av hästägaren själv men varför chansa? Särskilt om man betalar för hjälp med rehab?

Så vad ingår i de olika bolagens rehabtillägg?
Jag ställde en mängd frågor till de olika bolagen om vad som ingår i deras rehabtillägg. Bland annat frågor om Equiband, vattenträning, om behandlingen ska utföras på klinik osv.  Svaren varierade och här har jag gjort en sammanställning. Bolagen ersätter rehabilitering mellan 3.000 – 10.000 per försäkringsår beroende på vilket bolag och/eller vad man valt för försäkringsbelopp för veterinärvård. OBS, detta är en grov sammanställning så dubbelkolla gärna.

Sveland
Ville att hästägaren själv skulle fråga.

If
Ersatte endast om rehab-behandlingen utfördes av leg fysioterapeut, leg djurskötare eller annan av jordbruksverket godkänd utövare.

Dina Försäkringar
Ersätter när behandling utförs av den terapeuten som veterinären har angivit på remissen. De ersätter behandling och material som används av terapeuten, alltså inte tex köp av Equiband som ska användas av hästägaren.

Agria
Rehabilitering ersätts endast om det finnas en rehabiliteringsplan skriven av behandlande veterinär. Av planen ska det framgå vilken behandling som ska utföras, vem som ska utföra den och inom vilken tidsram. Rehabilitering ska utföras på klinik/rehabiliteringscenter, av personal från klinik/rehabiliteringscenter eller av veterinär i fält.

Folksam
Alternativbehandling/Rehabilitering ska vara utfört av veterinär eller remitterat av veterinär. Laserbehandling för sårskada – arbetet ska vara utfört av veterinär eller remitterat av veterinär till sjukgymnast eller equiterapeut.

Hos Svensk Hästrehab i Kungsbacka kan du får hjälp med både passiv och aktiv fysioterapi. Vi har stort fokus på funktionell biomekanik, det vill säga hjälpa hästar att använda sin kropp på ett sätt som bygger upp istället för att bryter ner. Du som hästägare spelar en avgörande roll i detta arbete och du kommer få lära dig allt du behöver för att kunna hjälpa din häst på bästa sätt. Läs mer om vad vi erbjuder här. Och tidsbokning kan du göra här

Varmt välkommen att kontakta oss så ser vi vad vi tillsammans kan göra för din häst!

 

 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap