Bilden föreställer mig när jag för femtielfte gången får höra att någon sagt till sin elev/kund/patient att hästen inte behöver eller till och med bör undvika Equiband eller vattenträning och/eller att Equiband eller vattenträning inte funkar ofta med nåt märkligt påhittat argument eller förvrängt för att passa den egna sanningen. Seriöst, jag blir tokig och undrar på allvar – varför?

Ibland kan det stämma, långt ifrån alla hästar jag träffar behöver Equiband, de bär sig fint med bålstyrka, går framåt i träning och tävling och kan sannolikt få ett långt, friskt liv utan Equiband. Och samma med vattenträning, dels kan det vara att de inte behöver det av samma anledning som de inte behöver Equiband men också om man bor för långt ifrån så det inte är rimligt att åka tillräckligt ofta eller att hästen har en sån hög mental tonus så det skulle ta för lång tid att få en avspänd, konstruktiv träning i vattnet.

Så nä, ALLA hästar behöver inte och det är ytterst få hästar som ”bör undvika” det. Men de hästar som kommer in på mottagningen och är vingliga, instabila med dålig balans. Eller de som har åkt fram och tillbaka till veterinärer med återkommande eller nya diagnoser. Eller de som uppenbart har en svag överlinje och svårigheter att bära sig funktionellt. Eller de ser ut ungefär som på bilden nedan, ett ras helt enkelt.

Att ägarna till dessa hästar får höra från folk i hästens ”team” att de inte behöver eller bör undvika Equiband och/eller vattenträning övergår faktiskt mitt förstånd. Nån som har nån teori? Det pratas ju mycket om samarbete kring hästarna men jag vet inte jag…

Equiband har nu funnits på svenska marknaden i tio år och jag har varit med från början. Tusentals hästar har fått hjälp av Equiband och det har bokstavligt talat räddat livet på minst ett hundratal. Inte en, enda gång har vi sagt, ”nä, det här va ju dumt, vilken dålig ide’, så fel det blev med Equiband”. Det har faktiskt bara blivit bra, även på hästar som kanske inte ”behöver” det så har det blivit väldigt bra. Equiband höjs till skyarna av veterinärer och fysioterapeuter över hela världen och i samtliga webinarer jag såg under pandemin om rehab så var vikten av bålstyrka och Equiband med i varenda ett.

Och vattenträning, ytterligare en styrketränings- och rehabform som är erkänd i hela världen och som blir ett välkommet och självklart tillskott i tränings- och rehabupplägg för hästar som har möjlighet att ta del av det. Man ser att hästarna blir mer stabila, starkare, smidigare, får bättre bålstyrka, starkare bakknän, bättre balans, bättre rörlighet, mer liksidiga osv. Jag har nu jobbat med vattenträning i tre år och precis som med Equiband har vi inte en, enda gång sagt, ”nähä, men det här blev ju inte bra”. Tvärtom, på relativt få gånger ser och känner vi skillnad i hållning, vävnader, ridbarhet, liksidighet, balans och stabilitet och för hästar i rehab, där andra träningsformer kanske inte är lämpliga eller där överlinjen och bärigheten är så gott som obefintlig, nån som har andra förslag som ger en lika skonsam, effektiv, avsutten träning på rakt spår? Nä, finns inte, vattenträning är unikt.

Intressant i sammanhanget är att det framför allt är folk som har liten eller ingen erfarenhet av Equiband och/eller vattenträning som fnyser, varnar eller påstår att hästen inte ”behöver” samt ibland hittar på mer eller mindre märkliga argument. Om det kommit från folk som HAR erfarenhet och varit med om avskräckande exempel så hade det ju varit en sak men det är det inte. Rätt individinpassat Equiband och rätt individanpassat vattenträningsupplägg har inga negativa effekter – i så fall var det inte rätt från början och då är det varken Equibands eller vattenträningens fel utan en mänsklig faktor som felat.

Jag tänker så här, mitt upptagningsområde är ändå relativt stort och hästvärlden är relativt liten. Sannolikheten att hästägare som blivit avrådda, hånade, avskräckta från att hjälpa sina hästar med prehab/rehab med Equiband och/eller vattenträning ändå själva på något sätt kommer komma i kontakt med mig, mina blogginlägg, nån av mina kunder, min app osv och så småningom få reda på att Equiband och/eller vattenträning kanske hade gjort underverk för deras häst är ganska stor. Kanske kommer hästarna till och med komma till mig och vi startar upp träning med Equiband och/eller vatten och det blir en game changer som det brukar bli. Är det inte bättre då att som ”teammedlem” kanske varit den som tipsat om detta snarare än varit den som avrått? Eller åtminstone sagt, ”jag vet inte, jag är inte tillräckligt insatt”? Är inte det lite…proffsigare..?

Hur som helst, tillbaka till det där med samarbete kring hästarna. Dvs vi är olika professioner som hjälper ekipaget efter bästa förmåga inom vår kompetens. Kanske är vi inte alltid helt överens men respekt och dialog med sanna, sunda argument som gör att vi lär oss mer av varandra måste ju vara till fördel för ekipaget tänker jag. Så…

TRÄNARE – vi är INTE konkurrenter. Att hästen börjar tränas i Equiband och/eller vatten kommer INTE att konkurrera med ditt arbete eller dina planer för ekipaget. Equiband/vatten är ett komplement som däremot kan göra ditt jobb lite roligare eftersom dessa har en förmåga att hjälpa hästar att bli starkare, mer liksidiga, komma vidare i träning, få igång det sega bakbenet, komma upp i samling osv. Är du osäker eller tveksam – FÖLJ MED! Kom till mottagningen och se själv hur hästen får jobba i vattnet eller vid inprovning av Equibandet och ställ alla de frågor du kan komma på, jag ÄLSKAR frågor!

HOVSLAGARE/VERKARE – vi är absolut INTE konkurrenter och samma där, både Equiband och vatten kan göra ditt jobb lite roligare och lättare då hästarna får bättre balans att stå på tre ben, börjar slita jämnare på skor och hovar och inte minst lite mjukare hovar på sommaren. Så följ med hästen och titta hur jag jobbar du också!

VETERINÄRER – vi är ju definitivt INTE konkurrenter – Min erfarenhet är att de som kommer till mottagningen och har fått tips eller remiss till Equiband eller vattenträning är sååå nöjda och tacksamma! De känner att de har fått hjälp hela vägen från början av diagnos till slutet av rehab och där har ni en garanterat återkommande kund. Jag förstår att man som veterinär kan vara tveksam till att skicka remisser till icke legitimerad djurhälsopersonal då man ändå står som ansvarig för rehaben, jag fattar att det så klart kan kännas oroligt. Men jag tänker att för de hästar som åker fram och tillbaka till klinik utan större framsteg, de som har svag bål eller svaga bakknän eller de som behöver avlasta frambenen – vad har man att förlora, vad finns det för effektiva alternativ att stärka upp dessa hästar? De måste ju komma igång med en adekvat träning med funktionell biomekanik om rehaben ska lyckas och min erfarenhet är att hästägarna inte har tillräckligt med kunskap, metoder och redskap att göra det själva även om de får en lapp med övningar. Jag passar in Equiband rätt och jag vattentränar hästar rätt, det är i alla fall min erfarenhet från tio respektive tre år med dessa verktyg. De gånger jag ser att det inte funkar så har jag direkt skickat hästarna tillbaka till klinik med gott resultat. Men samma där, hör av dig, fråga, kom förbi, se hur det går till, be om film, be om min bedömning och man kan ju alltid vänta med att skriva remiss tills vi vet att det passar hästen om det känns bättre.

TERAPEUTER – vi kanske kan vara oense om vad som är bäst för hästar av laser, tens, djupvåg, massage, kiropraktik, akupunktur osv men vi borde definitivt inte vara oense om att det är superviktigt att hjälpa dysfunktionella hästar eller rehabhästar med lämpliga träningsmetoder så om du inte erbjuder vattenträning eller försäljning/utlåning av Equiband så är faktiskt inte vi heller konkurrenter i detta fallet. Min erfarenhet är många hästägare gärna håller sig till ”sin” terapeut om de är nöjda med servicen, resultatet, prisbilden och att man är trevlig mot häst och ägare. Är du dessutom ambulerande så du kommer hem till ägaren så är det säkert också en stor fördel. Och det är också ett stort plus, när det uppstår ett bekymmer, att terapeuten är van vid hästen både i mental tonus och i vävnaden när det väl uppstår ett problem så det blir lättare att utreda vad som är nytt och vad som är gammalt. Så du är också självklart välkommen, följ med din ”teamhäst” och se vad Equiband eller vattenträning kan göra för den, du kommer inte behövas mindre för det.

Så vad säger ni, ska vi skrota alla mystiska, hemmasnickrade argument om Equiband och vattenträning och börja göra vad vi kan för hästarna med vår specifika kompetens på bred front som sig bör? Teamwork makes the dream work tror jag bestämt det kallas…

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap